Μεταβατική ΕΡΤ… 30 εργαζομένων θα προτείνει ο Σαμαράς

Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα.

Το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση. Θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη όπως δεσμεύτηκε χθες

ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς εταίρους.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ. Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο στην νέα σύσκεψη που θα έχει με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη το απόγευμα.

Σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη συνεργατών των συναρμοδίων υπουργών κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Σίμου Κεδίκογλου με την την συμβολή και του γενικού γραμματέα Μεταφορών κ. Μενέλαου Δασκαλάκη.

Νέες διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του ΣτΕ

Εν τω μεταξύ, σε νέες διευκρινίσεις αναγκάστηκε να προχωρήσει ο πρόεδρος του ΣτΕ, Κων Μενουδάκος, μετά τη χθεσινή απόφαση – «χρησμό» για την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σιμ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Όσον αφορά στην άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην επαναφορά του σήματος, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του Κων. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως, ώστε να εξετασθούν οι δικονομικές δυνατότητες που έχει ο πρόεδρος του ΣτΕ για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μερίδα δικαστών του ΣτΕ συντάχθηκε με τις κυβερνητικές θέσεις, θεωρώντας δικαιολογημένη την καθυστέρηση και υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος, ενώ επανέλαβαν η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στη «Ραδιοτηλεόραση».

Τέλος, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής, εκτός εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Keywords
Τυχαία Θέματα