Ξαναδικάζεται ο γηραιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο

Ο Ιουάο Χακαμάντα καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 1968 για τη δολοφονία του εργοδότη του, της συζύγου του τελευταίου και των δύο παιδιών τους. Ο Χακαμάντα, ο οποίος σήμερα είναι 78 ετών, ομολόγησε την πράξη του ύστερα από 20 ημέρες ανάκρισης στη διάρκεια των οποίων κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε. Στη συνέχεια, όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ανακάλεσε την ομολογία του.

Όπως επισημαίνει το BBC, η ιαπωνική αστυνομία βασίζεται κατά παράδοση στην ομολογία ενός κατηγορούμενου για να τον παραπέμψει σε δίκη αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι οι

ομολογίες αποσπώνται δια της βίας. Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι ο Χακαμάντα θεωρείται o γηραιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο.

«Αν ποτέ υπήρξε υπόθεση που αξίζει την επανάληψη της δίκης, τότε πρόκειται για τη συγκεκριμένη. Ο Χακαμάντα καταδικάστηκε με βάση μία ομολογία που αποσπάστηκε δια της βίας και παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με πρόσφατα στοιχεία DNA», δήλωσε η Ροζάν Ράιφ, ερευνητική διευθύντρια του παραρτήματος Ανατολικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του εργοδότη και της οικογένειάς του σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σόγιας στην Σιζουόκα το 1966. Τα θύματα βρέθηκαν μαχαιρωμένα ύστερα από πυρκαγιά. Η απόφαση για επανάληψη της δίκης προέκυψε όταν οι συνήγοροι του Χακαμάντα απέδειξαν ότι το DNA από τις κηλίδες αίματος που είχαν βρεθεί σε ρούχα τα οποία φέρεται ότι φορούσε ο δολοφόνος δεν ταίριαζε με εκείνο του θανατοποινίτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χιοράκι Μουραγιάμα είπε: ότι τα ρούχα δεν ανήκαν στον κατηγορούμενο και διέταξε την αποφυλάκισή του τονίζοντας ότι είναι άδικο να συνεχίσει να κρατείται ο κατηγορούμενος καθώς η πιθανότητα της αθωότητάς του έχει φανεί ότι είναι μεγάλη.

Η ηλικίας 81 ετών αδελφή του Χακαμάντα, Χιντέκο, δίνει αγώνα επί σειρά ετών για επανάληψη της δίκης. «Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε όλους εσάς που μας βοηθήσατε. Είμαι τόσο χαρούμενη», δήλωσε η Χιντέκο στους υποστηρικτές του αδελφού της και στα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο. Το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας βασίζεται ως ένα μεγάλο βαθμό στις ομολογίες των υπόπτων. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν όμως πολύωρες ανακρίσεις, στέρηση της πρόσβασης σε δικηγόρο και κακομεταχείρηση ως λόγους για τους οποίους πολλοί κατηγορούμενοι ομολογούν ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα