«Ξαναγράφουν» το ευρωψηφοδέλτιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Για τους επιτελείς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποί του στις Βρυξέλλες είναι θέμα μείζονος σημασίας, καθώς στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν τους μελλοντικούς ευρωβουλευτές ως οιονεί εκπροσώπους μίας «κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, είχαν ήδη γίνει συζητήσεις με ορισμένα πρόσωπα και στελέχη, που είτε διαθέτουν πείρα και γνωριμίες στις Βρυξέλλες

και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είτε την απαραίτητη σκευή για να ανταποκριθούν στα ευρω-βουλευτικά καθήκοντα.

Ανατροπή

Όμως, η σταυροδοσία ανατρέπει τα σχέδια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κουμουνδούρου θα πρέπει, πλέον, να είναι περισσότερο προσεκτική και «φειδωλή» με τους «αναγνωρίσιμους», αφού αυτοί θα έχουν εξ αντικειμένου το προβάδισμα στην κάλπη, αφού οι ευρωβουλευτές θα ψηφίζονται απ’ όλη την Επικράτεια. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος εμφανιζόταν ως ένας από εκείνους που θα καταλάμβαναν «εκλόγιμη» θέση στο ευρωψηφοδέλτιο –ωστόσο, ουδείς γνωρίζει τώρα αν συνεχίζει να ενδιαφέρεται, καθώς θα πρέπει να δώσει και τη μάχη του σταυρού. Τη συγκεκριμένη μάχη, πάντως, αναμένεται να δώσει –εκτός απροόπτου- ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, ενώ στην Κουμουνδούρου ακούγονται κι άλλα ονόματα –που μένει να αποδειχθεί αν τώρα, με τα νέα δεδομένα, θα ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Μεταξύ των «σίγουρων» διεκδικητών μιας θέσης στις Βρυξέλλες είναι ο 30άρης Γιάννης Μπουρνούς, αλλά και η Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου από την «Πλατφόρμα 2010», δηλαδή την τάση των Παπαδημούλη – Δούρου – Μπαλάφα. Αμφότεροι είναι ήδη στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και, άρα, εξοικειωμένοι με τη λειτουργία των Βρυξελλών και αρκετά ονόματα Ευρωπαίων παραγόντων στην ατζέντα τους. Στο ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να τοποθετηθεί και ο Χρήστος Λάσκος, που προέρχεται από το «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο» και πλέον ανήκει στην πλειοψηφία του κόμματος, αλλά και η νομικός Τασία Χριστοδουλοπούλου, που έχει διακριθεί στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ό,τι αφορά την μειοψηφία, δηλαδή την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εκτός του νυν ευρωβουλευτή, Νίκου Χουντή, για το ευρωψηφοδέλτιο προορίζονταν είτε το στέλεχος Σόφη Παπαδόγιαννη είτε η συνδικαλίστρια της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού.

Συναντήσεις

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η ανατροπή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών ανατρέπει τους σχεδιασμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, τις επόμενες ημέρες, να ξεκινήσει τις συναντήσεις με πρόσωπα που θα ήθελε να βρίσκονται μεταξύ των 42 του ευρωψηφοδελτίου. Πάντως, η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και πριν το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, δύσκολα θα έχει κλείσει η ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα