Ζητά περισσότερα, θα πάρει ότι του δώσουν

08:24 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Η προηγούμενη Σύνοδος είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της σημερινής, το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαϊκός Βορράς (Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) αλλά και η Βρετανία εμφανίζονται να ζητούν περαιτέρω «ψαλίδισμα» των κοινοτικών δαπανών, ενώ από την άλλη τα κράτη – μέλη της συνοχής, η Ευρωβουλή και η Κομισιόν αντιδρούν έντονα. Η πρόταση του κ. Χ.Β. Ρομπάι αναμένεται να είναι περαιτέρω μειωμένη σε σχέση με αυτή του Δεκεμβρίου, φθάνοντας στα 943 δισ ευρώ για την περίοδο

2014- 2020 (έναντι 973 δισ το Δεκέμβριο), ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν θα επιτευχθεί συμφωνία. Βέβαια, η Ευρώπη έχει συνηθίσει σε λογικές «ή τώρα ή ποτέ» (συνέβη αρκετές φορές και για το ελληνικό πρόβλημα) και, συνεπώς, δεν αποκλείεται οι 27 ηγέτες να εμπλακούν σε μία διαπραγμάτευση με μοναδικό στόχο τη… συμφωνία.

Σε αυτό το κλίμα, η Αθήνα θα επιχειρήσει να ανατρέψει τον αρχικό εις βάρος της σχεδιασμό, ο οποίος άλλωστε είχε γίνει βάσει των οικονομικών δεδομένων του 2010-2011, πριν δηλαδή η χώρα υποστεί τις συντριπτικές συνέπειες της ύφεσης και της ραγδαίας συρρίκνωσης του παραγόμενου πλούτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των πρώτων σεναρίων, ελληνικές περιφέρειες όπως η Αττική έμεναν εκτός προγραμμάτων ως «πλούσιες»!

Ο κ. Αντ. Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με στόχο να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τις απώλειες καθώς στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα κάθε δισεκατομμύριο είναι προφανώς κρίσιμο. Απώλειες για την ελληνική πλευρά θα υπάρξουν στη γεωργία καθώς αντί των 18,7 δισ της περιόδου 2007-2013 προϋπολογίζονται 16,5 δισ για το διάστημα 2014-2020 ενώ συντριπτικές είναι οι μειώσεις και από τα ταμεία συνοχής, από τα οποία την προηγούμενη επταετία η Ελλάδα είχε λάβει (ή μπορούσε να λάβει) πλέον των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με την πρόταση Ρομπάι το ελληνικό πακέτο περιορίζεται στα 11 – 12 δισ ευρώ, και στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλισθούν περί τα 14 δισεκατομμύρια ώστε να δοθεί 1 δισ. ευρώ στην Αττική, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων, και 1 δισ. ευρώ σε κάποιες περιφέρειες που επίσης έχουν χαρακτηρισθεί ως «πλούσιες», χωρίς αυτό να απηχεί τη νέα μνημονιακή πραγματικότητα.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα