Ζήτησε χαλάρωση, πήρε συμπάθεια

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ανέμενε πως, ξαφνικά, οι Βρυξέλλες θα μετατρέπονταν σε υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων. Άλλωστε, οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία αλλά και η νέα αξιολόγηση της τρόικας παρείχαν στους τρείς συνομιλητές του Πρωθυπουργού τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική βάση προκειμένου

να παραπέμψουν στο μέλλον τη συζήτηση για την τύχη του ελληνικού προγράμματος. Πάντως, ο Πρωθυπουργός απέσπασε θερμά λόγια για τις προσπάθειες της χώρας και την δημοσιονομική πρόοδο αλλά και σαφή μηνύματα ότι η προσπάθεια δεν μπορεί να μείνει στη μέση.

Ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει τον κύκλο επαφών του τόσο με τη νέα γερμανική κυβέρνηση (σ.σ. το Μαξίμου θα επιθυμούσε μάλλον έναν μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, παρά τη συνέχιση της συγκατοίκησης της κας Μέρκελ με τους Φιλελευθέρους) όσο και με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστιν Λαγκάρντ στη συνάντηση που προγραμματίζεται για τις 2 ή 3 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Από εκεί και πέρα, η χθεσινή επίσκεψη Σαμαρά στις Βρυξέλλες δεν ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι έθεσε τις βάσεις προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή στην επικείμενη αξιολόγηση ως προς τα προαπαιτούμενα, προσέγγιση ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2015 – 2016 και κατανόηση ως προς την υστέρηση των εσόδων, που κατά πολλούς αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα:

Ως προς το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ουσιαστικά τη θέση για τη μη λήψη νέων μέτρων. Προσδιόρισε το δημοσιονομικό κενό στα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ, σαφώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Τρόικας (4 δισ.) ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο φαίνεται ότι εμμέσως αποδέχθηκε αυτό το ποσό να καλυφθεί μέσω εξοικονομήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Γι αυτό άλλωστε και υπογράμμισε με έμφαση ότι «όσο περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, τόσο λιγότερα βάρη θα μεταφερθούν στους πολίτες».

Ως προς το ζήτημα των ΕΛΒΟ-ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ο κ. Σαμαράς είχε μακρά συνάντηση με τον Επίτροπο Αλμούνια. Η Επιτροπή δείχνει διατεθειμένη για συμβιβασμό στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, κάτι που θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ενώ κατανόηση υπάρχει και για την εθνική ανάγκη που ανέδειξε η ελληνική πλευρά της διατήρησης ενός τμήματος των ΕΑΣ, εντός ελληνικού στρατού, για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ο συμβιβασμός αυτός, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι συνεπάγεται την κατάργηση του εμπορικού τμήματος (σ.σ. και της ΕΛΒΟ) και μάλιστα όχι σε βάθος πενταετίας όπως προέβλεπε το αρχικό ελληνικό σχέδιο αλλά σε ορίζοντα ενός έτους. Και προφανώς με αποχωρήσεις και απολύσεις προσωπικού.

Στις διαδοχικές συζητήσεις του κ.Σαμαρά ετέθη επί τάπητος η διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών δεδομένων, υπό το πρίσμα και της τεράστιας υστέρησης εσόδων, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών και των επιχειρήσεων να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα ταμεία. Οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού έδειξαν να κατανοούν το πρόβλημα, ενώ δημοσίως ο κ. Σαμαράς επέμεινε πως «η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο και διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη και ότι έχει επιτύχει άθλους στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής χάρη στην επιμονή, την υπομονή και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού». Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ουσιαστική συζήτηση θα ανοίξει με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, την επομένη των γερμανικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα