Bruno Rocca: Ο επίμονος οινοποιός και το πετράδι του Πιεμόντε
Η ιστορία της οικογένειας που παράγει ένα από τα κορυφαία Barbaresco του κόσμου, που έχει ήδη πουληθεί πριν καν εμφιαλωθεί κάθε χρόνο
Εκείνο το βράδυ στην Νέα Υόρκη η Λουίζα Ρόκκα βρισκόταν σε ένα εστιατόριο μαζί με έναν συνεργάτη της όταν παρατήρησε ότι στο διπλανό τραπέζι δύο Αμερικάνοι που είχαν παραγγείλει το Bruno Rocca Barbaresco, δίσταζαν να παραγγείλουν δεύτερη φιάλη. Είπαν μάλιστα στην κόρη του Μπρούνο Ρόκκα
Forrest Wines: Ο «άγιος» οίνος της οικογένειας Κουτσολιούτσου
Το Μπαρμπαρέσκο είναι η περιοχή στο Piemonte που παράγονται τα κορυφαια Νεμπιόλο της Ιταλίας και όλου του πλανήτη. Πρόκειται για μια ποικιλία που δεν αποδίδει το μέγιστο ευκολα, όπως το Καμπερνέ για παράδειγμα. Γι’ αυτό το χωριό του Μπαρμπαρέσκο είναι ένα από τα δύο διαμάντια του στέμματος στο Πιεμόντε-το άλλο είναι το Μπαρόλο-εκεί που βρίσκεται ο επίμονος οινοποιός Μπρούνο Ρόκκα. Η οικογένεια του έχει παρουσία στην ευλογημένη αυτή περιοχή από τον 19ο αιώνα και το 1958 ο πατέρας του Φραντσέσκο Ρόκκα αγοράζει ένα κομμάτι από τον καλύτερο αμπελώνα του Μπαρμπαρέσκο, το Ραμπαγιά. Οι γνώστες του οίνου επιμένουν ότι αν ο συγκεκριμένος αμπελώνας ήταν στην Βουργουνδία θα ήταν Grand Cru, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξία μιας ετικέτας.
Από αυτόν τον αμπελώνα που βέβαια ήταν φυτεμένος με nebbiolo, πουλάνε σταφύλια στον συνεταιρισμό του Μπαρμπαρέσκο, ο οποίος τα εμφιαλώνει και πουλάει τα σταφύλια αυτά με ξεχωριστή ετικέτα που γράφει Barbaresco Rabaja. Ήταν κάτι που προβλημάτισε έντονα τους Ρόκκα, αλλά όλα αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους όταν αναλαμβάνει η επόμενη γενιά της οικογένειας.
Sold out κάθε χρόνο. Ο Μπρούνο Ρόκκα αποφασίζει την αναμόρφωση του αμπελώνα, η παραγωγή και η εμφιάλωση γίνονται στο κτήμα και το 1978 είναι η πρώτη χρονιά που κυκλοφορούν οι ετικέτες Bruno Rocca Barbaresco Rabaja. Όλες οι ετικέτες των κρασιών του κτήματος έχουν ένα φτερό σήμα κατατεθέν, κάτι που προέκυψε όταν ο πατήρ Ρόκκα έψαχνε κάτι ξεχωριστό για τις ετικέτες των κρασιών του.
Ήθελε κάτι που να ξεχωρίζει, να μην έχει τους κλασσικούς λόφους ή καποιο ζώο και συνγχρόνως να βγάζει προς τα έξω την διαχρονικότητα των κρασιών και την δύναμη που έχουν για παλαίωση.
Κατέληξε στο ότι δεν υπάρχει κάτι πιο δυνατό από τον γραπτό λόγο που να μένει και έτσι μπήκε το φτερό-πένα σε όλες τις ετικέτες του κτήματος που απλώνεται σε 15 εκτάρια, δηλαδή 150 στρέμματα και παράγει μόλις 70.000 φιάλες. Είναι μια καθαρά 100% οικογενειακή υπόθεση με την οποία ασχολούνται ο πατέρας και τα δύο παιδιά του ενώ όλη δουλειά, δηλαδή αμπέλι-κρασί-μάρκετινγκ-πωλήσεις διεκπεραιώνεται μόνο από αυτούς. Ττα κρασιά οινοποιούνται μετά από αυστηρή διαλογή των σταφυλιών Νεμπιόλο, σε μικρές δεξαμενές είτε από δρύ είτε ανοξείδωτες, ξεχωριστά για κάθε μπλοκ του αμπελώνα ώστε να περνάνε στην φιάλη οι διαφορετικές αποχρώσεις του κτήματος.
Το κόκκινο πετράδι του Πιεμόντε ωριμάζει σε γαλλικά βαρέλια, η επιλογή των οποίων είναι πολύ αυστηρή και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ξεραθεί η ξυλεία στην ύπαιθρο για σαράντα μήνες με φυσικό τρόπο και χωρίς τεχνολογικές παρεμβάσεις. Ο αμπελώνας Ραμπαγιά δεσπόζει στην πλαγιά ενός λόφου και το κτίριο του οινοποιείου βρίσκεται περίπου στην μέση, ενώ η διακόσμηση του είναι παραδοσιακή με άφθονα βαρέλια και όλα τα σχετικά με το κρασί. Όμως οι γυάλινες πόρτες ανοίγουν με φωτοκύτταρο για πρακτικούς λόγους όπως την μεταφορά των βαρελιών, των εμπορευμάτων κ.λ.π. ενώ η γευσιγνωσία των κρασιών τους γίνεται με ποτήρια Zalto, μια λεπτομέρεια που δείχνει πόση σημασία δίνουν οι Ρόκκα στο κρασί τους. Πρόκειται για τα πιο ακριβά ποτήρια που υπάρχουν-κοστίζουν εκατό ευρώ το ένα-και οι τυχεροί που απολαμβάνουν την συγκεκριμένη διαδικασία, ακούνε παράλληλα τα όσα τους λέει η Λουίζα Ρόκκα. Κι όλα αυτά γίνονται για μια ετήσια παραγωγή που είναι μόλις εβδομήντα χιλιάδες μπουκάλια, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι όλα τα κρασιά έχουν πουληθεί πριν εμφιαλωθούν!
Ενίοτε εμανίζεται ερχόμενος από τα αμπέλια με τις γαλότσες του λασπωμένες και χώματα στα χέρια ο επίμονος οινοποιός Μπρούνο Ρόκκα που κάθεται και αυτός μαζί με τους καλεσμένους χαμογελαστός για το κόκκινο διαμάντι του, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία Μπαρμπαρέσκο του κόσμου.
The post Bruno Rocca: Ο επίμονος οινοποιός και το πετράδι του Πιεμόντε appeared first on NewsAuto.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Νέα γκάμα κινητήρων για το Kia Ceed
- Έρχεται το νέο Nissan 400Z
- Γνωρίζετε το SEAT 1200 Sport;
- Δείτε τις ώρες έναρξης των αγώνων της F1 για το 2021
- Κόντρα σε σήραγγα: Δείτε μία AMG 45 να γίνεται σμπαράλια με 160χλμ./ώρα (Video)
- Η VW πιστεύει πως τα έντονα χρώματα θα κυριαρχήσουν στο μέλλον
- Ford Puma – στο ίδιο μήκος κύματος
- Προβληματισμός από την Hyundai για την πιθανή συνεργασία της με την Apple
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto

- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Bruno Rocca: Ο επίμονος οινοποιός και το πετράδι του Πιεμόντε
- Τζον Κυριάκου: Ο κατάσκοπος και η προεδρική «χάρη» των 2.000.000 δολαρίων
- Νέα γκάμα κινητήρων για το Kia Ceed
- Έρχεται το νέο Nissan 400Z
- Ποιο αυτοκίνητο αγοράζουν οι Σαουδάραβες;
- Ευρώπη: Αυτές είναι οι αλλαγές στα ελαστικά
- Αυτό είναι το νέο έμβλημα της Peugeot
- To Land Rover Defender ξεκολλάει νταλίκα στον πάγο (VIDEO)
- Πολεμική Αεροπορία: Όσα θέλετε να μάθετε για τα Rafale
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- To Rimac C_Two δοκιμάζεται στην αεροδυναμική σήραγγα (+video)
- Γνωρίζετε το SEAT 1200 Sport;
- Η VW πιστεύει πως τα έντονα χρώματα θα κυριαρχήσουν στο μέλλον
- Κόντρα σε σήραγγα: Δείτε μία AMG 45 να γίνεται σμπαράλια με 160χλμ./ώρα (Video)
- Δείτε τις ώρες έναρξης των αγώνων της F1 για το 2021
- Προβληματισμός από την Hyundai για την πιθανή συνεργασία της με την Apple
- Ford Puma – στο ίδιο μήκος κύματος
- Ξεκίνησε η παραγωγή του ID.3 και στο εργοστάσιο της Δρέσδης
- Άρχισε η παραγωγή του Volkswagen ID3 στη Δρέσδη