Οι χώρες με τις περισσότερες νάρκες στον κόσμο
Κάθε μέρα, άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, τραυματίζονται ή σκοτώνονται από νάρκες που τοποθετούνται από επιτιθέμενα κράτη.
Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 1.150 άμαχοι έχουν πέσει θύματα ναρκών από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας. Παρόμοιες τραγωδίες εκτυλίσσονται στο Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία. Εν τω μεταξύ, πέντε ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη της Οτάβας για τις νάρκες του 1997, εγείροντας ανησυχίες ότι οι ναρκοθετημένες περιοχές εντός της ΕΕ θα μπορούσαν να επεκταθούν.
Στις 7 Απριλίου,
Την ίδια ημέρα, στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας (ανατολική περιοχή της Ουκρανίας, που συνορεύει με 3 περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Κουρσκ), ένα 13χρονο αγόρι προκάλεσε έκρηξη νάρκης πατώντας κατά λάθος σε ένα άγνωστο αντικείμενο. Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση καθώς οι γιατροί αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή του.
Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, περισσότεροι από 1.150 Ουκρανοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν τραυματιστεί από νάρκες. Ο ρωσικός στρατός τοποθετεί νάρκες παντού – σε χωράφια, δάση, δρόμους, μέσα σε κατοικημένα κτίρια, οικιακά αντικείμενα και ακόμη και παιδικά παιχνίδια. “Οι Ρώσοι ναρκοθέτησαν οικιακές συσκευές: ηλεκτρικούς βραστήρες, φούρνους μικροκυμάτων, πλυντήρια. Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις όπου παιδικά κρεβάτια στήθηκαν με παγίδες — μια χειροβομβίδα με την περόνη αφαιρεμένη βρέθηκε ανάμεσα στα στρώματα. Σηκώνεις το στρώμα και εκρήγνυται”, δήλωσε ο Α. Μπονταρένκο, εκπαιδευτής ασφάλειας ναρκών από την περιοχή Τσερνίχιβ της Ουκρανίας.
Πέρα από την αδιάκριτη απειλή για τους αμάχους, η εκτεταμένη ύπαρξη ναρκών, εμποδίζει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθιστά αδύνατη τη γεωργία και παρεμποδίζει την ανοικοδόμηση της χώρας.
Το 2023, ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι η αποναρκοθέτηση της Ουκρανίας θα απαιτούσε 5.000 ειδικούς και τουλάχιστον 30 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το έργο περιπλέκεται σημαντικά από το γεγονός ότι οι ακριβείς τοποθεσίες των ναρκών είναι άγνωστες — θα μπορούσαν να βρίσκονται κυριολεκτικά οπουδήποτε.
«Ο τρόμος των ναρκών»: από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Κασπία
Στις 6 Απριλίου, μόλις μία ημέρα πριν ο 13χρονος έφηβος ανατιναχθεί από νάρκη στην Ουκρανία, άλλα 4 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά από νάρκες στο Αζερμπαϊτζάν — ένα άλλο μετα-σοβιετικό κράτος που αντιμετωπίζει αυτή τη θανάσιμη κληρονομιά. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένα 13χρονο κορίτσι και ένα 11χρονο αγόρι, που υπέστησαν πολλαπλά τραύματα στα χέρια και τα πόδια τους. Σε έναν άλλο άνδρα, χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί το πόδι του.
Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, το ένα πέμπτο της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν ανήκε στην Αρμενία, η οποία απολάμβανε στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η Αρμενία τοποθέτησε περίπου 1,5 εκατομμύριο νάρκες στην περιοχή. Μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ το 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο των περισσότερων κατεχόμενων εδαφών. Παρ’ όλα αυτά, η Αρμενία συνέχισε να τοποθετεί νάρκες σε μέρη του Καραμπάχ που ακόμη ήλεγχε, ακόμη και μετά την παύση των ενεργών εχθροπραξιών. Όλα αυτά συνέβησαν υπό το παθητικό βλέμμα του ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος που είχε επίσημα σταθμεύσει στην περιοχή ως ειρηνευτική δύναμη. Το 2022, παγιδευμένες νάρκες που άφησαν οι αποχωρούσες αρμενικές δυνάμεις ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Λατσίν του Αζερμπαϊτζάν. Τα σενάρια τρόμου με νάρκες που αναπτύχθηκαν από το Ερεβάν και τη Μόσχα είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα.
Από τον πόλεμο του 2020, περισσότερα από 390 άτομα στο Αζερμπαϊτζάν έχουν πέσει θύματα εκρήξεων ναρκών. Η δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία αποναρκοθέτησης περιπλέκεται περαιτέρω από την άρνηση του Ερεβάν να παράσχει στο Μπακού ακριβείς χάρτες των ναρκοπεδίων. Οι χάρτες που έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής προσφέρουν 25% ακρίβεια — για κάθε ασφαλές βήμα που κάνει ένας πυροτεχνουργός, υπάρχουν τρία δυνητικά θανατηφόρα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου 30 χρόνια και 25 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποναρκοθετηθεί πλήρως η περιοχή.
Η «γραμμή ναρκών» της Γαλλίας στην Αλγερία
Δύο ημέρες πριν από τα περιστατικά στην Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που απαγορεύει τη χρήση ναρκών, με πρωτοβουλία της Αλγερίας και υποστηριζόμενο από 20 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν. Η υιοθέτηση του ψηφίσματος συνέπεσε συμβολικά με τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Νάρκες, και η Αλγερία γνωρίζει πολύ καλά αυτόν τον κίνδυνο.
Μεταξύ 1956 και 1962, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Αλγερίας, η Γαλλία τοποθέτησε 11 εκατομμύρια νάρκες κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών συνόρων της χώρας. Στην Αφρική, αυτή η περιοχή εξακολουθεί να είναι γνωστή ως η “Γραμμή των Ναρκών”. Η Φαράχ Σιμπάν, δημοσιογράφος του Horizons, γράφει ότι “εκατομμύρια νάρκες έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα Αλγερινούς”.
“Οι συνοριακές περιοχές, πυκνά ναρκοθετημένες και περικυκλωμένες με συρματοπλέγματα, συνεχίζουν να αφαιρούν ζωές και να ακρωτηριάζουν εκατοντάδες Αλγερινούς που ζουν εκεί. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Αλγερίας να εκκαθαρίσει νάρκες, να αφαιρέσει εμπόδια και να ανακτήσει γη, η απειλή παραμένει. Η Γαλλία εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της και να παράσχει ακριβείς χάρτες των ναρκοπεδίων”, ανέφερε το TV1 της Αλγερίας την 1η Μαρτίου.
Η Γαλλία παρέδωσε επίσημα χάρτες ναρκοπεδίων στην Αλγερία το 2007, περισσότερα από 40 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Ωστόσο, Αλγερινοί ειδικοί υποστήριξαν ότι οι χάρτες ήταν άχρηστοι λόγω των φυσικών αλλαγών στο τοπίο της χώρας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.
Θα δει η Ευρώπη περισσότερες νάρκες;
Παρά την παγκόσμια συναίνεση για τους θανάσιμους κινδύνους των ναρκών, η επίμονη απειλή από τη Ρωσία έχει οδηγήσει τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Πολωνία και τη Φινλανδία να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη της Οτάβας για τις νάρκες του 1997. Αυτή η κίνηση από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες προέρχεται από την αποφασιστικότητα να προστατεύσουν τα σύνορά τους από τη ρωσική επιθετικότητα, ειδικά καθώς η Μόσχα έχει αναδιατάξει στρατεύματα που απέσυρε από τη Συρία στα δυτικά της σύνορα κοντά στις χώρες της Βαλτικής.
Η τοποθέτηση εκατομμυρίων ναρκών από τη Ρωσία, την Αρμενία και τη Γαλλία καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι τέτοιες τακτικές δεν ωφελούν κανέναν. Όπου τοποθετούνται νάρκες, δεν είναι οι στρατιώτες ή οι δολιοφθορείς που υποφέρουν περισσότερο, αλλά οι άμαχοι και τα παιδιά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto

- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Οι χώρες με τις περισσότερες νάρκες στον κόσμο
- Η Yoshimura μάς ταξιδεύει στο παρελθόν με μια μοναδική GSX-R750
- Οι εταιρείες που δεν έχουν πουλήσει ούτε ζάντα στην Ελλάδα
- F1 GP Σ. Αραβίας: Κυριακή του Πάσχα με επικές μονομαχίες στην Τζέντα! (+video)
- Ο Παππούς νίκησε το κράτος πανηγυρικά
- Θάρρος ή αλήθεια: Τι κρύβει η Tesla με τους υπολογιστές της;
- Η ξεχωριστή Mercedes-Benz G-Class που είναι εμπνευσμένη από τα ’80s
- Γιατί τα ηλεκτρικά έχουν και κλασική μπαταρία;(+video)
- Ήρθε στην Ελλάδα η εκρηκτική Lotus Emeya. Πόσο κοστίζει;
- Το Subaru Solterra ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Ποιο καύσιμο επιλέγουν οι Έλληνες για το καινούργιο τους αυτοκίνητο;
- KIA EV3 – WCOTY 2025: Πώς κρίνεται το σημαντικότερο βραβείο ...
- Γρήγορη ή αργή οδήγηση - Πότε καταναλώνεις λιγότερο καύσιμο
- Η Hennessey εκτόξευσε την ισχύ της Venom F5 Evolution πάνω από τους 2.000 PS (photos)
- Formula 1 – Jeddah: Τι ελαστικά επέλεξε η Pirelli
- Alfa Romeo: Σπέσιαλ λογότυπος για τα 115 χρόνια της
- Formula 1: Τι ώρες και πού θα δείτε τη δράση από το GP Σαουδικής Αραβίας
- GP Σαουδικής Αραβίας: Θα απαντήσει ο Max Verstappen;
- Ο Leclerc «κάρφωσε» τη στρατηγική της Ferrari στον Gasly