Οι στόχοι της ΕΕ για την ηλεκτροκίνηση

Μια νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) δείχνει ότι η υψηλή τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για τους πελάτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Η ανάλυση, η οποία συγκρίνει τα εθνικά δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη ηλεκτρικών οχημάτων με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δείχνει ότι το μερίδιο αγοράς των ECV είναι κοντά στο 0% στις χώρες με ΑΕΠ

κάτω από 18.000 ευρώ, ενώ δεν είναι πλέον από το 0,75% στα μισά από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Καθώς τα μέλη των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζονται να ψηφίσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους στόχους CO2 μετά το 2020 σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η ACEA προειδοποιεί ότι οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, λαμβάνοντας υπόψη τι μπορούν πραγματικά να αγοράσουν οι άνθρωποι. “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να χάσει από το βλέμμα του πως η αγορά καθοδηγείται κυρίως από τους πελάτες”, εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας της ACEA, Erik Jonnaert. “Μια φυσική μετατόπιση στα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα συμβεί απλά χωρίς να αντιμετωπιστεί το πόσο προσιτά θα είναι στον καταναλωτή”.

Η Επιτροπή πρότεινε «κριτήριο αναφοράς» για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων πλήρους μπαταρίας σε ποσοστό 15% έως το 2025 και 30% μέχρι το 2030. Για να το θέσουμε απλά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία αντιπροσώπευαν μόλις το 0,7% του συνόλου των πωλήσεων στην ΕΕ το 2017. “Ανησυχούμε γιατί ορισμένοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δεν έχουν τελείως ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς”, δήλωσε ο Jonnaert. “Ήδη με την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής για ένα σημείο αναφοράς, θα πρέπει να μεταβούμε από το λιγότερο από το 1% των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων σήμερα σε 30% σε διάστημα μικρότερο των 12 ετών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει ακόμη πιο επιθετικούς στόχους, φτάνοντας μέχρι το 50%”.

Τα νέα στοιχεία της ACEA δείχνουν όχι μόνο ένα σαφή διαχωρισμό των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεταξύ της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και έντονο διαχωρισμό Βορρά-Νότου (π.χ. Ελλάδα 0,2%, Ιταλία 0,2% και Ισπανία 0,6%). Αντίθετα, ένα μερίδιο αγοράς των ECV άνω του 1,8% παρατηρείται μόνο σε χώρες με ΑΕΠ άνω των 35.000 ευρώ. Jonnaert: “Οι ευρωβουλευτές δεν πρέπει να ξεχνούν τον αντίκτυπο στους ανθρώπους: η αναγκαστική ώθηση στην ηλεκτροκίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό σε πολλές χώρες της ΕΕ, μειώνοντας την κινητικότητα των ανθρώπων που τη χρειάζονται περισσότερο”.

Προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η εξαιρετικά κατακερματισμένη αγορά, πάνω από το 50% όλων των καινούργιων αυτοκινήτων που πωλούνται στη Δυτική Ευρώπη θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο μέσος όρος αναφοράς για την ΕΕ σε ποσοστό 30% μέχρι το 2030, όπως πρότεινε η Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι στόχοι της ΕΕ για την ηλεκτροκίνηση,