Συστήματα υποστήριξης οδήγησης: Το μεγάλο δίλημμα

Οι ιδιοκτήτες νέων οχημάτων, σύμφωνα με έρευνες της J.D. Power, δεν δείχνουν και ιδιαίτερα πρόθυμοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, κυρίως στα πολύπλοκα συστήματα υποβοήθησης.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 20.000 ιδιοκτήτες μοντέλων του 2019, ανέλυσε την επίδραση που έχουν 38 συνολικά νέες τεχνολογίες, σε μία χρονική περίοδο τριών μηνών. Βασικοί άξονες της έρευνας αποτελούσαν τα συστήματα infotainment και συνδεσιμότητας,

προστασίας και αποφυγής σύγκρουσης, η άνεση και η ευκολία στην οδήγηση. Η μελέτη έδειχνε επίσης τις εμπειρίες των κατόχων με την τεχνολογία στην απεικόνιση των smartphones και τα συστήματα πλοήγησης.

Από τα αποτελέσματα παρατηρούμε ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες εξέφρασαν παράπονα ως προς την λειτουργία του συστήματος διατήρησης της λωρίδας (lane-keep assist). To 23% των οδηγών τόνισαν ότι η παραπάνω λειτουργία είναι ενοχλητική, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς την απενεργοποιούν. Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι ένα ποσοστό οδηγών (21%) που δεν θεωρούν τα συστήματα υποβοήθησης ασήμαντα, εν τούτοις απενεργοποιούν και αυτοί την λειτουργία διατήρησης του οχήματος στη λωρίδα.

«Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν καταφέρει να καταστήσουν την τεχνολογία των συστημάτων ασφαλείας αποτελεσματική, άλλοι όχι. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει η πιθανότητα σε ένα μοντέλο μίας εταιρείας ένα ποσοστό 90% να θέλει το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης της λωρίδας, ενώ σε μία άλλη εταιρεία το ποσοστό για το ίδιο θέμα να πέφτει στο 59%» τονίζει στέλεχος της J.D. Power. Τέλος, να αναφέρουμε ότι το μοντέλο που σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε ότι αφορά την χρηστικότητα των συστημάτων ασφαλείας και ψυχαγωγίας ήταν το Kia Stinger.

The post Συστήματα υποστήριξης οδήγησης: Το μεγάλο δίλημμα appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα