Die Welt: Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα

Σε ένα σκληρό δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Welt επιχειρεί ιστορική αναδρομή στα 178 χρόνια ζωής του ελληνικού Δημοσίου.

«Ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας διογκώνεται εδώ και 178 χρόνια», γράφει και συνεχίζει: «Εδώ και 178 χρόνια οι θέσεις στο Δημόσιο θεωρούνται ένα παχυλό ‘επίδομα’, το οποίο όμως οδήγησε τα 10,8 εκατομμύρια Ελλήνων του σήμερα να τρέφουν 700.000 ανθρώπους που τους διοικούν. Αν και η λέξη ‘διοικώ’ δεν είναι ακριβώς

η σωστή λέξη».

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις διαδηλώσεις και την αναταραχή από τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και επιχειρεί να συνδέσει την κατάσταση με το τι συνέβη μετά το τέλος της επανάστασης εναντίον της τουρκοκρατίας.

«Σε όλη τη χώρα για ανθρώπους που περιέγραφαν τον εαυτό τους ως κορυφαίοι επαναστάτες, για τα στελέχη του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων, μόνο ένα πράγμα φαινόταν επιθυμητό. Να απολαύσουν τη φήμη τους ως συνταξιούχοι με έξοδα της κυβέρνησης», γράφει και συνεχίζει: «Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων και ο βασιλιάς της Βαυαρίας αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν ουσιαστικά τον κρατικό τομέα στις 22 Απριλίου του 1835. Εκτοτε ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, μια “πλούσια πηγή κέρδους”, όπως κάποτε διατύπωσε κι ένας Έλληνας πολιτικός. Το αποτέλεσμα ήταν μια επαναλαμβανόμενη εθνική χρεοκοπία».

Keywords
Τυχαία Θέματα