Fast track: Εντάξεις στο σχέδιο πόλης για τις μεγάλες παραβάσεις στα αυθαίρετα

Τράπεζα Γης, εντάξεις στο σχέδιο πόλης και «μετακόμιση» δηλώσεων από τον παλιό στο νέο νόμο θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα οποία θα αντιμετωπιστεί η αντισυνταγματικότητα της τελευταίας ρύθμισης για την αυθαίρετη δόμηση. Σημαία της κυβέρνησης εξακολουθεί να αποτελεί η κατηγοριοποίηση ανάλογα με τη βαρύτητα του αυθαιρέτου, για αυτό και οι πολεοδομικές παραβάσεις με οικοδομική άδεια και οι μικροαυθαιρεσίες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, έναντι οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να έχει οριστικοποιηθεί

το τελικό σχέδιο που θα πάει εντός Ιουνίου στη βουλή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney.gr η μεγαλύτερη αλλαγή συνδέεται με τα εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα (χωρίς οικοδομική άδεια, με μεγάλες υπερβάσεις δόμησης), οι οποίες μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν με εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια. Με δεδομένο ότι η νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι σαφής και απαγορεύει την εξαίρεση από την κατεδάφιση όσων αυθαιρέτων χτίστηκαν μετά το 1983, οι μεγάλες αυθαιρεσίες θα αντιμετωπιστούν από το υπουργείο με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Για αυτό και η διατύπωση στο νέο νομοθέτημα θα είναι διαφορετική (εξαίρεση ή αναστολή από την κατεδάφιση φεύγουν από το λεξιλόγιο) και θα παραπέμπει πιθανότατα σε υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τις διαδικασίες. Αν και δεν έχει καθοριστεί το οριστικό πλαίσιο αντιμετώπισης της επίμαχης κατηγορίας αυθαιρέτων, στο υπουργείο εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο σε περιοχές εκτός σχεδίου που υπάρχουν ώριμα πολεοδομικά σχέδια, αυτές να μπορούν να ενταχθούν με fast track διαδικασίες στο σχέδιο πόλης. Σύμμαχος του ΥΠΕΚΑ σε αυτό είναι τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων που αποδεικνύουν ότι μόνο το 25% των αιτήσεων είναι χωρίς οικοδομική άδεια. Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι θα μελετηθούν από τη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, τα χαρακτηριστικά αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση κάθε περιοχής και όπου δεν υπάρχουν αυθαίρετα σε μεγάλη έκταση θα μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση των διαδικασιών ώστε να ρυθμιστεί μια εξίσου μεγάλη κατηγορία πολεοδομικών παραβάσεων σε βάθος 2 έως 3 ετών.

Χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου «Re-engineering Greece» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας ξεκαθάρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα αντιμετωπιστεί η αντισυνταγματικότητα του 4014. Πέντε είναι τα βασικότερα στοιχεία που ξεχωρίζουν:

1)όσοι πολίτες έκαναν χρήση των διατάξεων των προηγούμενων νόμων (4014 για τα αυθαίρετα και 3843 για τους ημιυπαίθριους), θα μπορούν να ενταχθούν στον νέο, μόλις ψηφισθεί, χωρίς επιπλέον παράβολα. Θα συνυπολογίζονται τα ποσά που έχουν καταβάλει, είτε είναι σε καθεστώς δόσεων είτε έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Υπάρχει όμως μια κατηγορία πολιτών (περίπου 60.000) οι οποίοι προσκόμισαν για το χρόνο κατασκευής των ακινήτων τους ιδιωτικά και όχι δημόσια έγραφα και έχουν μπλοκαριστεί από την Άνοιξη του 2012 από το ΣτΕ. Για αυτούς υπήρχε μέριμνα της νυν πολιτικής ηγεσίας να «τακτοποιηθούν» με κάποιο τρόπο. Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

2) Η τράπεζα γης θα αποτελέσει το νέο εργαλείο όχι μόνο για την μεταφορά του συντελεστή δόμησης αλλά και για την ανάπλαση επιβαρυμένων πολεοδομικά περιοχών, ενισχύοντας τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου που εμφανίζει ψαλιδισμένα έσοδα λόγω δημοσιονομικού νοικοκυρέματος. «Με το θεσμό της Τράπεζας Γης θα μπορέσουμε, σε περιοχές με περιβαλλοντική επιβάρυνση, να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό αστικών αναπλάσεων, ακόμη και απόσυρσης κτιρίων» δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα η τράπεζα γης θα «κουμπώσει» με τις δράσεις για την ανάπτυξη του περιβαλλοντικού ισοζυγίου που αντιμετωπίζει με μεγάλη καχυποψία το ΣτΕ λόγω περιορισμένων πόρων.

3) Μέσω του νέου θεσμού που εφαρμόζεται για δεκαετίες και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ κ.α) θα μπορούν οι πολίτες σε διατηρητέα κτίρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, να εκχωρούν τα δικαιώματά τους στην Τράπεζα Γης και να αποζημιώνονται χωρίς κόστος για το δημόσιο ώστε να αποκαταστήσουν τις όψεις των αρχιτεκτονικών κτιρίων. Η τράπεζα γης θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική και χωροταξική μεταρρύθμιση και μέσω αυτής θα μπορούν να αποζημιώνονται και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που διαθέτουν δασικές εκτάσεις που δεν μπορούν να χτιστούν όπως και κάθε ιδιώτης για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρεί.

4) Το υπουργείο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο νέο νόμο στην κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη νομολογία του ΣτΕ. Όπως τονίζει ο κ. Καλαφάτης «οι μικροαυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας από ότι η παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Για αυτό αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διαφορετικά και μάλιστα με πολεοδομικά χαρακτηριστικά». Έτσι ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΚΑ και στους πολίτες την επισφάλεια που διατρέχουν εφόσον δηλώσουν στο νόμο (χωρίς άλλες προϋποθέσεις) ακίνητο χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.

5) Πίσω κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και στη νομιμοποίηση ξενοδοχείων και βιομηχανιών που χτίστηκαν επί χούντας. Η γενική κατακραυγή που προκάλεσε η δυνατότητα που έδινε το αρχικό σχέδιο για νομιμοποίηση με ένα 500άρικο διαχρονικά καραμπινάτων αυθαιρέτων, κάποια από τα οποία έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου και αποκάλυψε προ εβδομάδων το «Πρώτο Θέμα», οδηγεί σε αναδίπλωση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο νέο νομοθέτημα δυνατότητα νομιμοποίησης θα έχουν μόνο οι κατοικίες που αναγέρθηκαν προ του 1975 και είναι χωρίς οικοδομική άδεια.

Πηγή: newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα