Financial Times: «Επίθεση» στις ελληνικές τράπεζες ετοιμάζει ο Τζον Πόλσον

«Επίθεση» στις ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν ο Τζον Πόλσον μαζί με μια ομάδα αμερικανικών αντισταθμιστικών κεφαλαίων, διαβεβαιώνοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα θα αντιστραφεί σύντομα.

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο ίδιος ο Τζον Πόλσον στους Financial Times, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

«Τόση

είναι η ισχύς του ενδιαφέροντός τους, ώστε οι μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας προσπαθούν τώρα να πείσουν την κυβέρνηση να εξετάσει την επίσπευση της επαναϊδιωτικοποίησης του εδώ και καιρό προβληματικού τομέα», σχολιάζει η εφημερίδα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός επενδυτής και ιδρυτής του ομώνυμου hedge fund, ενός εκ των μεγαλυτέρων του κόσμου, εγκωμιάζει την κυβέρνηση «που διάκειται πολύ θετικά υπέρ του επιχειρείν» και σχολιάζει ότι «η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, κάτι που μάλλον θα ωφελήσει τον τραπεζικό τομέα».

Ο Τζον Πόλσον επιβεβαιώνει ότι το hedge fund του έχει σημαντικό μερίδιο στην Πειραιώς και την Alpha, που έχουν εξέλθει στην καλύτερη κατάσταση από την κρίση, όπως σχολιάζουν οι Financial Times.

«Αμφότερες είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να ανακάμψουν με καλό μάνατζμεντ», σημειώνει ο Τζον Πόλσον.

Επικαλούμενη πηγές με γνώση της ελληνικής κατάστασης, η βρετανική εφημερίδα προσθέτει ότι εκτόςο από το Paulson & Co υπάρχουν και άλλα hedge funds που επενδύουν με «επιθετικό» τρόπο στην Ελλάδα: Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff.

Επίσης υπάρχουν αντισταθμιστικά κεφάλαια με πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική επενδύσεων που έχουν ήδη τοποθετήσεις στην Ελλάδα, όπως το Wellington Capital Group και το Fidelity, αναφέρουν οι FT.

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει μάλιστα ότι σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου προκάλεσαν την ευρύτερη κρίση, οι ελληνικές τράπεζες ήταν εν πολλοίς θύματα της οικονομικής κακοδιαχείρισης και της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς και την Alpha αναφέρεται ότι γενικά θεωρούνται τα ασφαλέστερα στοιχήματα για τους επενδυτές μετά τις ασκήσεις ανακεφαλαιοποίησης νωρίτερα μέσα στο έτος. Η τιμή των μετοχών τους έχει ενισχυθεί κατά 8% έκτοτε, το οποίο μπορεί να μην είναι μεγάλο ποσοστό, αλλά την ίδια ώρα τα warrants που δίνονται στους επενδυτές μαζί με τις μετοχές έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 100% και 80% αντίστοιχα.

Όπως εξηγείται, όσο πιο σύντομα αυτά τα warrants ανταλλαγούν με μετοχές, τόσο πιο γρήγορα οι τράπεζες θα περάσουν υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, σημειώνεται πως κάποιοι τραπεζίτες θεωρούν πως οι τιμές μετατροπής είναι πολύ υψηλές για να δελεάσουν επενδυτές από hedge fund. Παρά τη βούληση μείωσης των τιμών αυτών, εκτιμάται ότι η τρόικα θα αντιστεκόταν σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευσης των όρων διάσωσης των τραπεζών, καταλήγει το δημοσίευμα επικαλούμενο τραπεζίτες.

The post Financial Times: «Επίθεση» στις ελληνικές τράπεζες ετοιμάζει ο Τζον Πόλσον appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα