Oμήρου: Ο Λιλλήκας θα πάει 2ο γύρο

Την αισιοδοξία του ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα θα βρεθεί στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, παρουσιάζοντας παράλληλα επτά άξονες μιας κοινωνικής συμφωνίας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ με το λαό.

«Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ με τη στήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα δίνει τη διαβεβαίωση στον Κυπριακό λαό ότι οι Σοσιαλιστές της Κύπρου

θα είναι παρόντες, μέτοχοι και εγγυητές μιας πορείας εθνικά ορθής και κοινωνικά δίκαιης» είπε ο κ. Ομήρου. Ανέφερε ότι το Κίνημα στέκεται αποφασιστικά δίπλα στο Γιώργο Λιλλήκα για τη μεγάλη αλλαγή, για μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες κηδεμονίες, για μια Κύπρο της ανάπτυξης, της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση γυναικών, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, όπου μίλησε και ο υποψήφιος Πρόεδρος, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους διαμορφώνεται ένα ισχυρό λαϊκό ρεύμα υπέρ του κ. Λιλλήκα είναι η διαχρονική στάση του στο εθνικό θέμα, οι προτάσεις του για ξαναζωντάνεμα της οικονομίας και για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, με στόχο την αποδέσμευση από το μνημόνιο, καθώς και οι θέσεις του για επανοικοδόμηση του κράτους και των θεσμών.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην διεκδικητική διαχείριση του Κυπριακού εκ μέρους του υποψηφίου Προέδρου, με επιμονή σε λύση που θα διασφαλίζει τον τερματισμό της κατοχής και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού. Μίλησε για τη στάση που τήρησε ο Γιώργος Λιλλήκας κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, για την απόρριψη του διχοτομικού Σχεδίου Ανάν και για την πολιτική επανατοποθέτησης του Κυπριακού.
Ανέφερε εξάλλου ότι δέσμευση της ΕΔΕΚ είναι να εργαστεί για τις αναγκαίες αλλαγές για το αύριο, με τη συμμετοχή της κοινωνίας και μέσω διαλόγου με τους εργαζόμενους. Είπε επίσης ότι αυτό θα γίνει με έλεγχο από τους πολίτες, αλληλεγγύη προς τις αδύνατες ομάδες του πληθυσμού αλλά και μέσω της αξιοποίησης της γνώσης, της ικανότητας και του δυναμισμού των ανθρώπων.

Ο κ. Ομήρου παρέθεσε στη συνέχεια εφτά στόχους, με πρώτο την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τον δημοκρατικό έλεγχο κάθε εξουσίας. Δέσμευση της ΕΔΕΚ, είπε, είναι να συγκρουστεί με κάθε κατεστημένο που νέμεται ασύδοτα τη θέση του σε βάρος των συμφερόντων του λαού και να συγκρουστεί με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη σήψη στη δημόσια ζωή.

Ως δεύτερος βασικό άξονα ανέφερε την υγιή ανταγωνιστική και κοινωνικά προσανατολισμένη οικονομία, με ένα κράτος αξιόπιστο και μια αγορά που θα λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού, αλλά και αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δέσμευση για την προώθηση μιας ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα, εισαγωγή και διάδοση των νέων τεχνολογιών και των προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης.
Τέταρτος βασικός στόχος είπε ότι είναι μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς, ανέφερε ότι το κράτος πρόνοιας και μέριμνας για τους πολίτες, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της προοδευτικής, σοσιαλιστικής ιδεολογίας της ΕΔΕΚ. Ως πέμπτη προτεραιότητα ανέφερε την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη και την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας. «Θεωρούμε την ύπαιθρο βασικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας της πατρίδας μας και τους αγρότες στυλοβάτες της οικονομίας και της κοινωνίας», είπε.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί τον πυρήνα της ιδεολογίας του κόμματος, ενώ μίλησε τέλος και για τον πολιτισμό, που όπως είπε, είναι η ψυχή κάθε έθνους και λαού. «Αν αυτό ισχύει για κάθε χώρα, για την Κύπρο της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής είναι επιταγή, γιατί συνδέεται με την ίδια την εθνική μας επιβίωση» κατέληξε.

Πηγή: http://www.politis-news.com

Keywords
Τυχαία Θέματα