Tι αποκάλυψε ο Α. Σαμαράς στο Bloomberg

Επέλεξε το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο για να μεταφέρει το μήνυμα σε όλους όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τις επενδύσεις. Εξέφρασε προβλέψεις που ξεπερνούν τα όρια μιας απλής διαχείρισης των οικονομικών μεγεθών. «Η Ελλάδα από το 2015 εκτός από πρωτογενές πλεόνασμα, θα εμφανίσει και δημοσιονομικό πλεόνασμα».

Με απλά λόγια, το Ελληνικό Κράτος όχι μόνο θα καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες αλλά θα αποπληρώνει και τις τοκοχρεολυτικές δόσεις χωρίς νέο δανεισμό. Δηλαδή θα «σβήνει» χρέος.

Δεν

χρειάζονται σπουδαίες οικονομικές γνώσεις για να συνειδητοποιεί κάποιος ότι ένα Κράτος μπορεί να «σβήνει» το Χρέος του όταν τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται είναι πολύ χαμηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός όχι μόνον έχει ήδη τις πρώτες ενδείξεις για το πλαίσιο της συνολικής πολιτικής συμφωνίας για τη διευθέτηση του Ελληνικού Χρέους αλλά ταυτόχρονα έχει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση του 10ετούς αναπτυξιακού σχεδίου που έχει εκπονήσει η χώρα.

Η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού Χρέους, επισήμως ξεκινά στο Eurogroup της 5ης Μαίου αλλά θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους.

Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει από τους φορολογουμένους των άλλων κρατών να πληρώσουν τα δικά της χρέη. Μπορεί όμως η Ελλάδα να διεκδικήσει όρους αποπληρωμής του Χρέους της που να διευκολύνουν την οικονομία της στην προσπάθεια ανάκαμψης.

Μυστικό όπλο στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες, είναι τα δάνεια που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δηλαδή την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων. Στο βαθμό που οι τράπεζες βρίσκουν τον δρόμο στις αγορές, εφόσον υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές μέτοχοι που βάζουν τα λεφτά τους στην προοπτική του κέρδους, το κομμάτι του χρέους που αφορά τις τράπεζες θα πάψει να βαρύνει το Κράτος.

Επόμενη κρίσιμη παράμετρος, είναι το μεγάλο μέρος του Ελληνικού Χρέους που οφείλεται στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα χρωστά στους συνεταίρους της 186,5 δις Ευρώ. Με το πρώτο Μνημόνιο πήρε 52,9 δις Ευρώ και με το δεύτερο Μνημόνιο 133,6 δις Ευρώ.

Τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου πρέπει να εξοφληθούν από το 2020 μέχρι το 2041 με ετήσιες δόσεις που δεν είναι ορθολογικά κατανεμημένες. Το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του Πρώτου Μνημονίου έχει ήδη μειωθεί σημαντικά. Πληρώνουμε το επιτόκιο Euribor 3 μηνών συν 0,5%. Με τα σημερινά δεδομένα το επιτόκιο είναι 0,82%.

Τα δάνεια του Δεύτερου Μνημονίου χορηγήθηκαν από το νέο μηχανισμό που δημιούργησε η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική κρίση, τον EFSF, το ενιαίο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στα δάνεια αυτά δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους, δηλαδή η Ελλάδα δανείζεται με τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται ο EFSF. Σήμερα το επιτόκιο αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό περίπου 1% αλλά ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις στις επόμενες δεκαετίες.

Κατά συνέπεια η Ελλάδα έχει δύο στόχους:

Να συμφωνηθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια (από 17 έως 20 που είναι σήμερα)

Να διατηρηθεί σταθερό, το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές τα επόμενα χρόνια.

Αυτό λοιπόν που αποκάλυψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο διεθνές δίκτυο Bloomberg, ενημερώνοντας τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, είναι ότι έχει ήδη πάρει διαβεβαιώσεις σε πολιτικό επίπεδο από τους ομολόγους του ότι το τελικό σχέδιο που θα συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη του έτους θα είναι πολύ κοντά στον ένα και απλό στόχο:

Να εμφανίζει η Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους του επιτοκίου εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ώστε και τις λειτουργικές της ανάγκες να καλύπτει αλλά και τα δάνειά της να ξεπληρώνει ομαλά χωρίς δυσκολία και χωρίς νέο δανεισμό.

Υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Πως θα χρηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή είναι η «έκπληξη» που προφανώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει σε συγκεκριμένο πολιτικό χρόνο…

The post Tι αποκάλυψε ο Α. Σαμαράς στο Bloomberg appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα