To… όνειρο του Θεοχάρη

Ο «τεχνοκράτης» ειδικός γραμματέας Εσόδων, ο απόλυτος άρχοντας του «ημι-αυτόνομου» φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας, δεν γνωρίζει πώς πρέπει να συμπληρώσει τη φορολογική του δήλωση! Δεν έχει σπουδάσει οικονομικά, αλλά είναι διπλωματούχος στην τεχνολογία λογισμικού στο Imperial College του Λονδίνου. Γι’ αυτό και είναι πεπεισμένος ότι μόνο η τεχνολογία θα δώσει την απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της χώρας, τη φοροδιαφυγή.
Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη Γραμματεία Εσόδων, ο Θ. Θεοχάρης προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εντελώς

αυτοματοποιημένο σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, στο οποίο ο «ανθρώπινος παράγοντας» να περιορίζεται στο ελάχιστο.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα παραλαμβάνουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση μέσω Ιντερνετ από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Θα ανοίγουν τον υπολογιστή τους (αν δεν μπορούν οι ίδιοι, θα πηγαίνουν σε ΚΕΠ) και θα βλέπουν τα ποσά, με τα οποία τους έχει «χρεώσει» το υπουργείο Οικονομικών. Το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου θα έχει πιστοποιήσει και θα έχει καταγράψει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα και τους τόκους των καταθέσεων που αφορούν τον κάθε φορολογούμενο.
Ο φόρος θα υπολογίζεται αυτομάτως και ανάλογα με το εισόδημα η εφορία θα προτείνει τις δόσεις για την πληρωμή του φόρου. Ηδη, ο γενικός γραμματέας Εσόδων έχει δώσει εντολή να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε το ΚΕΠΥΟ να συμπληρώσει με αυτά τους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης κάθε φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι απλώς θα διαπιστώνουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ. Σε κάθε περίπτωση, από φέτος όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μέσω Ιντερνετ –από το σπίτι τους ή και σε ΚΕΠ– ασχέτως αν είχαν ή δεν είχαν εισόδημα πέρυσι.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο «Παρασκήνιο» του Σαββάτου που κυκλοφορεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα