Το Facebook αιτία χωρισμού

Το Facebook είναι θετικό για την κοινωνική ζωή, αλλά όχι απαραίτητα και για την ερωτική. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, αρκετά σοβαρή ζημιά μπορεί να κάνει η εκτεταμένη χρήση του κοινωνικού δικτύου, στις σχέσεις μερικών ζευγαριών. Αν και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούν οι άνθρωποι με επαναστατικό τρόπο, οι συνέπειες για μια σχέση ή ένα γάμο μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές.

Η έρευνα έγινε σε

χρήστες του Facebook ηλικίας 18 έως 82 ετών, όπου τους ζήτησαν να αναφέρουν πόσο συχνά χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο και σε πόσο μεγάλο βαθμό προκαλούνται συγκρούσεις με τους νυν ή τους πρώην συντρόφους τους εξαιτίας της ενασχόλησής τους με το Facebook. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό κυβερνο-ψυχολογίας, συμπεριφοράς και κοινωνικής δικτύωσης “Journal of Cuberpsychology, Behavior and Social Networking”, από τους ερευνητές των πανεπιστημίου του Μισούρι και της Χαβάης, με επικεφαλή τον δρα Ράσελ Κλέιτον

Σύμφωνα με τον Κλέιτον, όσο πιο πολύ κάποιος χρησιμοποιεί το Facebook, αυξάνεται και η επιθυμία του να παρακολουθήσει κρυφά τις ηλεκτρονικές (και λοιπές) δραστηριότητες του/της συντρόφου του στο διαδίκτυο, πράγμα που αυξάνει τον βαθμό ζήλιας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές στο ζευγάρι. Η έρευνα έδειξε ότι όσο υψηλότερη είναι η χρήση του κοινωνικού δικτύου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα τριβών, τσακωμών, απιστίας, χωρισμού και διαζυγίου.

Επίσης, οι συχνοί χρήστες του Facebook είναι πιθανότερο να έρχονται σε online επαφές με πρώην συντρόφους τους, γεγονός που διευκολύνει την αναζωογόνηση μιας παλαιότερης ερωτικής σχέσης και την απιστία (συναισθηματική ή και πραγματική) απέναντι στον/στην τωρινό σύντροφο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αυτό δείχνει πως το Facebook είναι δυνητική απειλή για τις σχέσεις που δεν έχουν πλήρως ωριμάσει», όπως ανέφερε ο Κλέιτον, και αυτή η απειλή είναι πιο υπαρκτή για τα νέα ζευγάρια που δεν έχουν ακόμα κλείσει τρία χρόνια σχέσης. Και συνέχισε λέγοντας ότι «Ο περιορισμός της χρήσης του Facebook σε λελογισμένα και υγιή επίπεδα μπορεί να μειώσει τις συγκρούσεις ιδίως στα νέα ζευγάρια, όπου ακόμα ο ένας μαθαίνει τον άλλο» και συνέστησε στα νέα ζευγάρια να μην περνάνε ατελείωτες ώρες στο κοινωνικό δίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα