Ανάχωμα η εφεδρεία στις απολύσεις

Το θέμα του δημόσιου τομέα, όπως επίσης των αποκρατικοποιήσεων, της φοροδιαφυγής και της υστέρησης των εσόδων, καθώς και της ανεκαφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι στο επίκεντρο του νέου γύρου επαφών με την τρόικα, που ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών.

Στη

συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της τρόικας οι Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και εκ μέρους του ΔΝΤ οι Μαρκ Φλάναγκαν και Μπομπ Τράα. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, για την συνεδρίαση του Eurogroup που γίνεται τη Δευτέρα και του Ecofin την Τρίτη. Οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη Κυριακή, για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης.Οι βασικές ενότητες που συζητήθηκαν σήμερα είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι εκτιμήσεις για το 2013, η ανεργία, οι διαθρωτικές αλλαγές και η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κανένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν και ούτε έγινε αναφορά στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς θα ακολουθήσει η συνάντηση του κ. Μανιτάκη με την τρόικα μέσα στην εβδομάδα (πιθανότατα τη Δευτέρα).

Επί τάπητος σε αυτή τη συνάντηση θα βρεθούν τα οργανογράμματα, το θέμα των 60.000 υπαλλήλων και ο προγραμματισμός μέχρι το τέλος του 2014 για την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο.

Η τρόικα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (πιθανότατα την Πέμπτη), τη Δευτέρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και την Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα.

Για το θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25.000 ως τα Χριστούγεννα, η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι το σχήμα της εφεδρείας-κινητικότητας και η φυσική ροή των συνταξιοδοτήσεων.

«Τους τελευταίους 15 μήνες έχουν αποχωρήσει 75.000 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και της εφαρμογής του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις», επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά στην τρόικα.

«Με αυτό το ρυθμό ως το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 150.000 υπάλληλοι που είναι στόχος του μνημονίου», πρόσθεσε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο.

Έσοδα

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αφορούσε και στις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί και αν είναι επαρκείς για να λειτουργήσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Τα στελέχη της τρόικας επέμειναν στο εάν και ποιο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής πρέπει να ασκείται από το ΥΠΟΙΚ και τι κομμάτι της εκτέλεσης της φορολογικής πολιτικής θα γίνεται από τον ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.

Η διαβούλευση επί αυτού του θέματος συνεχίζεται, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί ο ιδανικός συνδυασμός.

Σε ό,τι αφορά μέτρα, όπως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κυβερνητικές
πηγές έλεγαν ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, καθώς η συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειιες για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Στο ίδιο πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζήτησε από την τρόικα να εξετασθούν οι αναποτελεσματικοί φορολογικοί συντελεστές όπως αυτός του ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει τα είδη εστίασης, με το επιχείρημα ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων.

Στο ζήτημα της ανεργίας, πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι «η τρόικα αναγνωρίζει πάρα πολύ την κοινωνική διάσταση της ανεργίας».

Η Αθήνα στοχεύει σε μέτρα μείωσης της ανεργίας, μέσω κυρίως των πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ συζητούνται μέτρα ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας, αλλά και το αναπτυξιακό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων και επιτάχυνσης των κοινοτικών κονδυλίων, μαζί με την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση των τιμών.

Όσον αφορά στην πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι υπάρχει μεν καθυστέρηση, αλλά τώρα πια έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και υπάρχουν ημερομηνίες ολοκλήρωσης τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένει τον Απρίλιο δεσμευτικές προσφορές για της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ.

Απ’ αυτές τις δύο ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση αναμένει ότι θα εισπράξει ποσό που θα προσεγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ και θα βρεθεί πολύ κοντά στο στόχο των 2,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

πηγή: news.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα