Ανησυχία για την προώθηση της φράουλας της Μανωλάδας

Τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Μανωλάδα σχολίασε με ανακοίνωση του το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), κατά την οποία τονίζει ότι «φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είναι καταδικαστέα». Και ζητά «να απομονωθούν αυτοί οι ελάχιστοι, που αγνοούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη».

Αναφορικά με το θέμα της παραγωγής, η διοικούσα επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ σημειώνει

ότι «τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Μανωλάδα έχουν τινάξει στον αέρα την κλιμακούμενη συγκομιδή φράουλας στην περιοχή». Επίσης τονίζεται ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό στον καθένα ότι η φράουλα είναι ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο αν δεν συγκομιστεί έγκαιρα καταστρέφεται οριστικά». Μάλιστα, όπως προστίθεται, «τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Βόρεια Ηλεία όσο και στη Δυτική Αχαΐα, έχουν επενδυθεί από νέους ανθρώπους τεράστια κεφάλαια για να στηθούν δυναμικές καλλιέργειες φράουλας, που αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα, σε μια χώρα η οποία υποφέρει δημοσιονομικά».

Σύμφωνα πάντα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, «για να λυθεί άμεσα το θέμα θα πρέπει οι αρμόδιες κρατικές αρχές να προχωρήσουν σε προσωρινή τακτοποίηση παραμονής των αλλοδαπών εργατών που εργάζονται στη συγκομιδή της φράουλας». Υπογραμμίζει πως «σε κάθε περίπτωση στέκεται στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού, αλλά και του αλλοδαπού εργάτη γης ο οποίος θα πρέπει να απολαμβάνει ασφαλιστικής κάλυψης για την εργασία του».

Τέλος, υποστηρίζει ότι «θα πρέπει η πολιτεία αμέσως μετά τη λήξη της φετινής συγκομιδής να συνεργαστεί στενά με τους τοπικούς φορείς και τις ομάδες παραγωγών φράουλας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια φαινόμενα δυσφήμισης της περιοχής, αλλά και ότι θα απομονωθούν αυτοί οι ελάχιστοι που αγνοούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη».

Στο μεταξύ ανησυχία για την προώθηση της παραγωγής φράουλας υπάρχει στους παραγωγούς και τους φορείς της Ηλείας. Όπως τονίζεται «το προϊόν κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια» και ζητείται να δοθεί άμεση προτεραιότητα, «ώστε να ολοκληρωθεί η φετινή καλλιέργεια και να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις επόμενες χρονιές, με νόμιμες λύσεις και νόμιμους εργάτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα