Αποζημιώσεις γιοκ!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Εδώ και χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις βεβαιώνουν διά των αρμόδιων υπουργών Εξωτερικών τον ελληνικό λαό ότι «η Ελλάδα ουδέποτε έχει παραιτηθεί τον αξιώσεών της από τη Γερμανία. Διευκρινίζουν ξεκάθαρα στις κατά καιρούς απαντήσεις τους στη Βουλή με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το ελληνικό κράτος έχει απαιτήσεις από τη Γερμανία για αποζημιώσεις από τη γερμανική Κατοχή, το αναγκαστικό δάνειο, τις αρπαγές αρχαιοτήτων κ.λπ.
Σήμερα

παρουσιάζουμε ένα ντοκουμέντο που δείχνει πόσο απέχει η Γερμανία από την Ελλάδα στο καίριο αυτό ζήτημα και, μάλιστα, σε μία εποχή κατά την οποία Γερμανοί πολιτικοί καλλιεργούν τα χειρότερα σε βάρος της Ελλάδας με στόχους καθαρά οικονομικούς. Δηλαδή, τα πετρέλαια, τον ορυκτό πλούτο, τα εξοπλιστικά κ.λπ. Το ντοκουμέντο είναι επίσημη απάντηση του νομικού συμβούλου της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, ο οποίος εγγράφως απαντά ότι για τη Γερμανία το θέμα των αποζημιώσεων θεωρείται ΛΗΞΑΝ! Η απάντηση του νομικού συμβούλου, που ασφαλώς δεν είναι προσωπική του γνώμη, αλλά θέση του γερμανικού κράτους, δόθηκε στον Έλληνα κ. Αναστασίου, ο οποίος ζήτησε αποζημίωση.
Διαβάστε την απάντηση του Γερμανού εκπροσώπου και την αίτηση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, αφού λάβετε υπόψη τις διαβεβαιώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και άλλων ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις αποζημιώσεις. Τις απαντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου είχαν προκαλέσει με ερωτήσεις τους πολλοί βουλευτές και τις τελευταίες ο υπουργός (σήμερα) και βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος. Στην Αχαΐα βρίσκονται τα Καλάβρυτα, όπου έγινε και το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα στην Ελλάδα από γερμανικά στρατεύματα, αλλά στην Αχαΐα είναι και η γενέτειρα των Παπανδρέου. Σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου κρατάει τη μοναδική έδρα του ΠΑΣΟΚ χωρίς, μάλιστα, να έχει ψηφιστεί…

Απάντηση
Παραθέτουμε την απάντηση:
Αξιότιμε κύριε Αναστασίου,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας από 17.02.2012. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διαπράχθηκαν από τους Γερμανούς πολλές μεγάλες αδικίες. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αναγνώρισε πάντα την ιστορική και ηθική ευθύνη της απέναντι στα γεγονότα αυτά και προσπαθεί να προωθήσει τη συνεργασία με τα τότε εμπλεκόμενα στον πόλεμο κράτη, στα οποία συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, με σκοπό τη διαχείριση των συνεπειών του παρελθόντος. Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση η προώθηση της ελληνογερμανικής συμφιλίωσης ήταν και παραμένει μια σημαντική υπόθεση.
Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι νικήτριες δυνάμεις προχώρησαν μονομερώς στην απόσπαση πολεμικών αποζημιώσεων από την τότε κατεχόμενη Γερμανία, όπως με την κατάσχεση της περιουσίας της στο εξωτερικό. Η Ελλάδα συμμετείχε στις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στο σύνολο των δυτικών δυνάμεων μέσω της συμφωνίας του 1946 για τη Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων. Με τη Συμφωνία Χρέους του Λονδίνου το 1953 το θέμα των αποζημιώσεων αναβλήθηκε επ’ αόριστον και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. Σήμερα, αρκετές δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου, με τη στενή και βασισμένη σε

Keywords
Τυχαία Θέματα