Χρυσοχοΐδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των εισιτηρίων των ΜΜΜ

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ.

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας έχει γίνει ένα μεγάλο άλμα, καθώς πλέον έχει επιτευχθεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

και δεν θα χρειαστεί κρατική επιδότηση για το Μετρό, το Τραμ και τους ΗΣΑΠ.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ζητά τη ραγδαία περικοπή της επιδότησης των αστικών συγκοινωνιών, με την οποία καλύπτεται η ζημιογόνος λειτουργία των λεωφορείων και των τρόλεϊ (ΟΣΥ). Έτσι, εάν κι εφόσον υπάρξουν αλλαγές, θα καθοριστούν από το τελικό ποσό της επιδότησης που θα λάβει ο ΟΑΣΑ από το δημόσιο, αλλά και από την απόδοση των μέτρων κατά της εισιτηριοδιαφγυγής που έχουν ήδη ληφθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται σε πρώτη φάση η ισχύς του ενιαίου εισιτηρίου της 1,5 ώρας (1,40 ευρώ) να είναι μόνο προς μία κατεύθυνση και όχι για πολλαπλές κατευθύνσεις, όπως γίνεται σήμερα. Παράλληλα, μελετάται το ενδεχόμενο χρέωσης ανάλογα με το μήκος της διαδρομής, κάτι που σημαίνει φτηνότερα εισιτήρια για κοντινές αποστάσεις και ακριβότερα για μακρινές. Ωστόσο, στο υπουργείο Υποδομών υπάρχει η ελπίδα ότι το ενδεχόμενο αυξήσεων στα εισιτήρια θα απομακρυνθεί.

«Είναι γνωστό ότι η αύξηση του εισιτηρίου προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να μην αυξηθεί το εισιτήριο αλλά και να μην συζητούμε για αύξηση» τόνισε ο υπουργός Υποδομών. «Από την άλλη, στις οδικές συγκοινωνίες υπάρχει σχεδιασμός για να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών στον τομέα αυτόν» είπε και αναγνώρισε ότι όντως υπάρχει ζήτημα οικονομικής συνδρομής από πλευράς του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για τον εξορθολογισμό και την ελκυστικότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στους πολίτες για την αύξηση των εσόδων, προκειμένου να αποφευχθεί η άνοδος του εισιτηρίου, κάτι που «θα είναι ό,τι πιο επαχθές και επώδυνο», όπως δήλωσε. Επίσης, σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι εάν προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο ούτε εάν μπορεί να αποφευχθεί με εντατικοποίηση των ελέγχων. «Η εισιτηριοδιαφυγή είναι φαινόμενο χειρότερο από την φοροδιαφυγή και πιο αντικοινωνικό. Με τα λεωφορεία δεν ταξιδεύουν οι πλούσιοι, αλλά οι φτωχοί» τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «αντικοινωνικό φαινόμενο που γίνεται σε βάρος των ανέργων, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω της ανέχειας».

Αν και ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι οι τελικές λύσεις θα δοθούν μέσα από το ηλεκτρονικό εισιτήριο και άλλων μέτρων που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την αύξηση του κομίστρου είναι λάθος, κάνοντας έκκληση για «κοινωνική αλληλεγγύη» και «υπεύθυνη στάση για να μην αυξηθεί το εισιτήριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα