Δεν δρούσε μόνος ο Ακης

Του Γιάννη Ντάσκα

Ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι η υπόθεση εξοπλιστικών δεν ήταν μια απλή υπόθεση στην οποία εμπλέκεται μόνο ο Ακης Τσοχατζόπουλος φέρνει στο φως σήμερα το «Π». Το ντοκουμέντο εμπλέκει στην παρέα του Ακη τόσο Αυστριακό υπουργό, όσο και την οικογένεια Παπανδρέου

διά του περίφημου κύριου «δανειστή» της βίλας της Εκάλης Τζορτζ Χάλακ.
Η ύπαρξη του ντοκουμέντου είναι γνωστή, αλλά δεν έχει δει έως σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το κύριο μέρος του αποδεικνύει ότι ο Ακης δεν δρούσε μόνος με μια στενή παρέα, αλλά και στο εξωτερικό και μαζί με έναν πασίγνωστο σκοτεινό έμπορο όπλων που είχε συνδεθεί άμεσα με την οικογένεια Παπανδρέου. Επομένως, οι ισχυρισμοί ότι κανείς δεν ήξερε τι και πώς το αγόραζε ο Ακης είναι αστείοι και εν μέρει στο σημείο που ο Τσοχατζόπουλος υποστηρίζει ότι δεν δρούσε μόνος του στα καίρια θέματα προμηθειών έχει δίκιο…
Το ντοκουμέντο είναι μία από τις δύο καταθέσεις της πρώην συζύγου του Νίκου Ζήγρα, εξαδέλφου και στην ουσία «οικονόμου» του Ακη. Η κατάθεση δόθηκε στις 3 Οκτώβρη του 2011 και αυτή στην ουσία ανάγκασε τον Ν. Ζήγρα να «κάψει» τον Ακη για να σωθεί ο ίδιος ως συνεργαζόμενος. Αν δεν τον είχε «δώσει» με λεπτομέρειες η οδοντίατρος Σώνα Λεοντοπούλου, πρώην σύζυγός του και ευρισκομένη σε κακές σχέσεις μαζί του, δεν θα άνοιγε το στόμα του. Τα κύρια σημεία της κατάθεσης είναι τα εξής:
«Ο Ν. Ζήγρας ήταν πολύ κλειστός άνθρωπος, αντικοινωνικός, μου απαγόρευε τις κοινωνικές συναναστροφές, έδειχνε ιδιαίτερο φόβο (κλείδωνε και τις εσωτερικές πόρτες του σπιτιού). Χρήματα ξόδευε μόνο στις περιπτώσεις που βγαίναμε για φαγητό (πηγαίναμε στα καλύτερα εστιατόρια, από ‘‘Ορίζοντες’’ και πάνω, ρεβεγιόν στη Μ. Βρετανία κ.λπ.), σε ταξίδια επίσης ξόδευε πολλά χρήματα, ταξιδέψαμε σε πολλά μέρη του κόσμου και μέναμε στα καλύτερα ξενοδοχεία.
Σε σχέση με τον Α. Τσοχατζόπουλο, όπως με ρωτάτε, είχαμε και κοινωνικές επαφές, ως συγγενείς με τον Ν. Ζήγρα. Βρεθήκαμε κάποιες φορές για φαγητό, συναντηθήκαμε σε ταξίδι στην Αυστρία, όπου έχω την εντύπωση ότι μεταβιβάστηκαν από λογαριασμούς του Ζήγρα χρήματα σε λογαριασμούς του Τσοχατζόπουλου. Αυτό έγινε ή το 2002 ή το 2003. Ο πρώην σύζυγός μου ήταν το δεξί χέρι του Α. Τσοχατζόπουλου, ο εξ απορρήτων του. Είχαν δίπλα γραφεία στο κτήριο της Κόμνα Τράκα, όπου περνούσε τουλάχιστον τη μισή ημέρα του. Είχα αντιληφθεί π.χ. ότι τραπέζια που έκανε σε φίλους ο Α. Τσοχατζόπουλος, κομματικά στελέχη κ.λπ., τα πλήρωνε για λογαριασμό του ο Nίκoς».

Το δάνειο
«[...] Συχνές επικοινωνίες γνώριζα ότι είχε ο Ν. Ζήγρας με τον Χάλακ, του οποίου θυμάμαι το όνομα λόγω της δημοσιότητας που έχε πάρει το δάνειο προς τον Α. Παπανδρέου, καθώς επίσης και με άτομο με το όνομα ‘‘ΣΑΜΙ’’, νομίζω αραβικής καταγωγής. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι συναντήσεις που είχε ο Ζήγρας σε ταξίδι μας στο Λίβανο με Παλαιστίνιους συνδέονταν με τον ‘‘ΣΑΜΙ’’. Είχε, επίσης, επαφές με τραπεζίτη στην Ελβετία, Παύλο Βάιλα. Αυτός μεσολάβησε για το άνοιγμα λογαριασμού στην τράπεζα UBS στο όνομά μου, όπου μεταφέρθηκαν 10.000 ελβετικά φράγκα από λογαριασμό που διατηρούσε ο Ζήγρας στην τράπεζα όπου ήταν στέλεχος ο Βάιλας. Είχε επίσης επαφές, όπως και ο Τσοχατζόπουλος, με Αυστριακό πρώην υπουργό, τον Μπλέχερ».

Οι… δουλειές
[...] Σε διάφορα ταξίδια μας είχα αντιληφθεί ότι ο Νίκος έκανε ‘‘δουλειές’’, πήγαινε σε τράπεζες κ.λπ., τις οποίες δεν γνώριζα. Αυτό έγινε σε ταξίδια στη Γενεύη, Ζυρίχη, Βιέννη, Σάλτσμπρουκ, Κύπρο, Λίβανο, όπου είχαμε κάνει περισσότερα ταξίδια. Στην Κύπρο ο Νίκος είχε επαφές με έναν Κύπριο υπουργό ή πρώην υπουργό Εσωτερικών, με τον οποίο επρόκειτο να κάνουν κάποια δουλειά. Εκεί γνώρισα και έναν Κύπριο δικηγόρο με το όνομα Σπύρος, αν θυμάμαι καλά, με τον οποίο είχαμε πάει για φαγητό μετά από τις δουλειές τους. Είχα αντιληφθεί ότι είχαν κάποια εταιρεία που είχε σχέσεις με ακίνητα. Κατά το χρόνο που νοσηλευόταν ο Νίκος στο 401, ο Σπύρος τον είχε επισκεφτεί με χαρτιά, για τις δουλειές τους. Τότε τον είχε επισκεφτεί πολλές φορές και η Λαμπροπούλου Φρόσω, την οποία εγώ γνώρισα στο νοσοκομείο. Στις επισκέψεις αυτές, όπως και κατά τις επισκέψεις του Τσοχατζόπουλου και του Μοδιάνο, εγώ καταλάβαινα ότι έπρεπε να βγω από το δωμάτιο, όπως και έκανα. Μια φορά, πριν παντρευτούμε, περνούσαμε από κτήριο επί της οδού Κηφισίας, με το σήμα των γραφείων του ‘‘Αθήνα 2004’’ και ο Νίκος μού είπε ότι το κτήριο αυτό ήταν του Τσοχατζόπουλου και το νοίκιασε αυτός στην Ολυμπιάδα. Ηταν η μόνη φορά που του ξέφυγε κάτι σχετικό με αυτά.
Στην Πετρούπολη κάναμε ταξίδι όχι μόνο για αναψυχή, αλλά και για δουλειές του Ζήγρα μαζί με τον Σαχπατζίδη και τη γυναίκα του, τον χειμώνα του 2006. Ο Ν. Ζήγρας και ο Σαχπατζίδης ασχολούνταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με δουλειές, που δεν γνώριζα ποιες ακριβώς ήταν. Τον Σαχπατζίδη εγώ τον γνώρισα στην Πετρούπολη. Μετά το ταξίδι αυτό μας κάλεσαν στο σπίτι τους στην Κατερίνη και, αφού τον γνώρισα, θυμάμαι πολλά ραντεβού του Ζήγρα με τον Σαχπατζίδη στην Αθήνα. Αν είχε αναφερθεί το όνομά του και πριν δεν θα το συγκρατούσα, αφού δεν τον γνώριζα».

Keywords
Τυχαία Θέματα