Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014

Αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, με αναπτυξιακούς όρους και δημοσιονομική ευελιξία, ζήτησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καθώς, όπως είπε, «τα νούμερα δεν βγαίνουν», εκτιμώντας πως η ύφεση εφέτος θα βαθύνει και δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε, επίσης, τον κίνδυνο η Ελλάδα

να πληρώσει πολύ ακριβά την κυπριακή κρίση, η οποία, όπως υπολόγισε, μπορεί να αφαιρέσει έως και 1% από το ΑΕΠ της χώρας μας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Όπως υποστήριξε, επιβάλλεται ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση του προγράμματος, «πέρα από το παζάρι για τα μέτρα και τη δόση» και χρειάζονται πολιτικές για αύξηση της ρευστότητας, ανάπτυξη και φορολογικό σύστημα με προοπτική τουλάχιστον πενταετίας, καθώς και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Επεσήμανε δε τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στον κοινωνικό ιστό και την παραγωγική βάση της χώρας.

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, επισήμανε ότι «δεν νοείται να δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην απολυθούν λίγες χιλιάδες επίορκοι του Δημοσίου», τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, επεσήμανε τον κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ σε Βορρά και Νότο.

Κανείς στην Ευρώπη δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και αυτό από μόνο του, όπως είπε, αποτελεί παράγοντα αστάθειας. Χρειάζεται ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, πραγματική νομισματική ένωση με αμοιβαιότητα ευθυνών και δικαιωμάτων, κατέληξε.

Αδιανόητη αλλά όχι απίθανη η έξοδος

Ο πρόεδρος του ΣΑΕΒ εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει σήμερα πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διαλυθεί, χωρίς ωστόσο, όπως επισήμανε, να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «ατυχήματος».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ποιές είναι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από την ΔΕυρωζώνη η απάντηση ήταν «δεν ξέρω» αλλά και ότι «αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε και δεν πρέπει να το διανοούμαστε».

Για το μέλλον της ΕΕ, είπε μεν ότι είναι αβέβαιο αλλά και ότι θεωρεί πως θα επιβιώσει επειδή η επένδυση που έχει γίνει στην Ένωση είναι πολύ μεγάλη. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τις καταθέσεις στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για την προοπτική απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε πως η τρόικα δεν θέλει «κεφάλια», αλλά σοβαρές ενδείξεις πως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε, τέλος ,σημαντικό πλήγμα την αποχώρηση των ελληνικών επιχειρήσεων από τα Βαλκάνια, ενώ για τη διαιτησία τόνισε ότι η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής αποτελούσε στρέβλωση που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα