«Εκτός ευρώ, εάν είναι για το καλό των Ελλήνων»

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον τη βασική δύναμη της Αριστεράς που θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός μετώπου με προοδευτικό αντιμνημονιακό πρόσημο, εκφράζει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης. Κρίνει, δε, ότι αυτό το μέτωπο πρέπει να συμπτυχθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα για να προληφθεί η ανθρωπιστική κρίση που επέρχεται.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή μια δήλωσή σας για την

οπλοφορία απασχολήσατε την επικαιρότητα…

Είναι λυπηρό και συνάμα άκρως επικίνδυνο, μέσα στις συνθήκες ακραίας κρίσης που βιώνουμε το ότι η πολιτική αντιπαράθεση από πλευράς του στενού ηγετικού πυρήνα της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ ευτελίζεται συχνά σε φτηνές επικοινωνιακές στοχοποιήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γίνεται προσπάθεια να φανατιστούν οι χιλιάδες νέοι αστυνομικοί που λειτουργούν ευόρκως και ταυτόχρονα υφίστανται ως εργαζόμενοι την άθλια πολιτική της λιτότητας, με το να τους πείσουν ότι ο χαρακτηρισμός που έδωσα για επίορκους, που ως δεύτερη δουλειά «πουλάνε προστασία», αφορά τους ίδιους και γενικότερα το Σώμα.

Ετσι, όμως, ούτε ουσιαστική συζήτηση μπορεί να ανοίξει και να εξελιχθεί πάνω σε ένα πρόβλημα, το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές την κοινωνία, αλλά και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Σώματος, ούτε αναβαθμίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με τη συνειδητή στοχοποίηση και την ποινικοποίηση της πολιτικής.

Τότε γιατί δεν είστε περισσότερο προσεκτικοί;

Δεν τίθεται θέμα προσοχής, αλλά τίθεται ανοιχτά ζήτημα αυτολογοκρισίας σε απόψεις, έτσι ώστε να μην αξιοποιείται έστω και μια λέξη από μια ρηχή και εμπαθή προπαγάνδα. Τέτοιου είδους «προσοχή» δεν μας αφορά και δεν πρέπει να αφορά κανέναν ελεύθερο άνθρωπο ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες βαθιάς κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε.

Οι περασμένες εκλογές ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ κεντρικό πόλο των πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Εύλογο είναι να αναζητήσει συμμάχους σε μια ενδεχόμενη εκλογική πρωτιά.

Ο λαός έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην ιστορική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού πριν από έναν χρόνο χωρίς, όμως, να υπάρχει εκείνος ο συσχετισμός που θα στήριζε μια αριστερή διακυβέρνηση για την κοινωνική σωτηρία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη βασική δύναμη της Αριστεράς και επανειλημμένα έχει απευθυνθεί σε όλο τον χώρο των αριστερών-οικολογικών και κινηματικών δυνάμεων, όπως και στον χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας για τη διαμόρφωση ενός μετώπου με προοδευτικό αντιμνημονιακό πρόσημο. Η πρότασή μας αυτή ήταν και θα είναι παρούσα στο επόμενο διάστημα μέσα σε όλες τις διεργασίες που γίνονται κατ’ αρχάς στην κοινωνία, αλλά και στο σύνολο των σημερινών πολιτικών δυνάμεων. Εργαζόμαστε για να γίνουν εκλογές όσο το δυνατόν πιο σύντομα, γιατί γνωρίζουμε ότι ο λαός θα δώσει εντολή προκειμένου να αναδιαμορφωθούν και να υπάρξουν συμμαχικές καταστάσεις που ενδεχομένως σήμερα εμφανίζονται ως απολύτως μη ρεαλιστικές.

Πιστεύετε ότι πλησιάζει η ώρα για μια συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑΔΗΜΑΡΠΑΣΟΚ για μελλοντική συνεργασία;

Προϋπόθεση για οποιαδήποτε σύγκλιση αποτελεί προφανώς μια συνεπής αριστερή, το τονίζω, αντιμνημονιακή στάση. Πώς μπορεί να γίνει σήμερα μια σχετική συζήτηση με δυνάμεις που οι ηγεσίες τους τις έχουν εγκλωβίσει στη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά; Παρακολουθούμε, μάλιστα, μια προσπάθεια για να γίνουν ακόμα περισσότερο συνυπεύθυνες αυτές οι δυνάμεις ώστε να μη μείνουν στα «αζήτητα», αλλά να κερδίζουν ταυτόχρονα με τη ΝΔ τα δήθεν θετικά αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών. Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούμε από κοντά τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις τόσο ανάμεσα στις δυνάμεις της τρόικας εσωτερικού όσο και αυτές που αναπτύσσονται στο διεθνές και κυρίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο γύρω από τα ζητήματα της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης και ιδιαίτερα την αμφισβήτηση της απόλυτα λαθεμένης και αδιέξοδης «συνταγής» που εφαρμόζεται επί του λαού.

Στον δρόμο προς το συνέδριο, πιστεύετε ότι θα γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να πορευτείτε για να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας;

Καλούμαστε μέσα σε έναν χρόνο να διανύσουμε από κάθε άποψη, προγραμματική, οργανωτική, κοινωνικής απεύθυνσης, το αναγκαίο διάστημα που σε άλλες συνθήκες θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερο πολιτικό χρόνο για να προσεγγίσουμε πραγματικά το ζήτημα της διακυβέρνησης. Οι κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα στηρίζουν την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν αυτό να γίνει άμεσα και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προλάβουμε την ανθρωπιστική κρίση που επέρχεται μέσα στην κοινωνία μας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν οι πλέον προωθητικές συνθετικές απόψεις χωρίς να κρύβουμε ή να δαιμονολογούμε τις υπαρκτές διαφορές, έτσι ώστε να κερδίσει η πρότασή μας στο πεδίο της φερεγγυότητας μέσα στο οποίο σήμερα κρίνεται και σε μεγάλο βαθμό βουλιάζει το συνολικό πολιτικό σύστημα ενώπιον των πολιτών.

Εχει φουντώσει η συζήτηση για ευρώ ή εθνικό νόμισμα. Δεν νομίζετε ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλύσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα; Πώς αντιλαμβάνεστε τη συμμαχία των χωρών του Νότου;

Η σχετική συζήτηση για το νόμισμα διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη μέσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις κρατικές οντότητες, ακόμα και στη Γερμανία ή τη Μ. Βρετανία. Αυτή η συζήτηση έχει, επίσης, αριστερά και δεξιά πρόσημα και προσεγγίσεις, είδαμε δε να φουντώνει τελευταία και στην Κύπρο στη βάση των αδιεξόδων που δημιούργησε η εκεί επέμβαση της τριμερούς. Μένουμε σταθερά στην άποψή μας ότι η ΕΕ μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την ανατροπή και τη ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ενιαίας Νομισματικής Ενωσης και ότι αυτή η εξέλιξη πρέπει να συνδυαστεί με ένα γενναίο πρόγραμμα παρέμβασης σε ευρωπαϊκή κλίμακα για την αλληλέγγυα επίλυση της κρίσης χρέους κατ’ αρχήν στις χώρες του Νότου. Εχουμε σημειώσει, μάλιστα, ως προϋποθέσεις ένα γενναίο και πραγματικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, την ανάληψη εθνικών χρεών από την ΕΚΤ και γενναία αναπτυξιακά προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουμε πει ότι δεν θα βάλουμε στη ζυγαριά τη διακινδύνευση της υγείας του λαού μας και τη βιωσιμότητα της κοινωνίας απέναντι σε όποιους εκβιασμούς υποστούμε. Σε αυτό το πεδίο των προτάσεων κινείται το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και αποτελούν επίσης το περιεχόμενο μιας δυναμικής σύγκλισης των εργαζομένων του Νότου για τη διεκδίκηση κι ενός θετικού συσχετισμού στις χώρες τους, έτσι ώστε να επιβληθεί αυτή η πορεία στην αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές ελίτ.

Κρίνετε ότι οι κυβερνήσεις των μνημονίων παραχώρησαν μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας; Και αν ναι, πώς θα επανακτηθεί η απολεσθείσα εθνική μας κυριαρχία με ένα χρέος που μας καθιστά υποτελείς στους δανειστές μας;

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πολλές φορές ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχθεί το να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε αποικία χρέους. Αυτή η διάσταση επικαθορίζει την ουσία της κοινωνικής-ταξικής σύγκρουσης και αντιπαράθεσης που διεξάγεται στη χώρα μας πάνω στο έδαφος των δραματικών συνεπειών από τις μνημονιακές πολιτικές. Η κυβέρνηση Σαμαρά δείχνει να μην καταλαβαίνει αυτήν τη διπλή άκρως επικίνδυνη όψη της κρίσης, όταν ακολουθεί μια στρατηγική εντελώς κοντόφθαλμη εναντίον δήθεν «των δύο άκρων», ενώ επί της ουσίας διαλέγεται και τροφοδοτεί την ατζέντα της ΧΑ. Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, εν προκειμένω ακόμα και για το Σκοπευτήριο, είναι αψευδείς μάρτυρες γι’ αυτήν τη διχαστική πολιτική στα όρια του εμφυλιοπολεμικού λόγου.

Η ανάκτηση της πλήρους εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί παρά να γίνει με την κατάργηση των μνημονίων και με την αναγνώριση μιας νέας ισότιμης θέσης ανάμεσα στους λεγόμενους εταίρους στη βάση της αλληλεγγύης των λαών και όχι της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα