Ενίσχυση του Κρεμλίνου

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Η ρωσική στάση στο Συριακό μπαίνει σε νέα φάση. Μέχρι τώρα Ρώσοι αξιωματούχοι ήταν κριτικοί τόσο προς τη Δύση όσο και προς τον Άσαντ για την αδράνειά του να σταματήσει την αιματοχυσία. Τώρα, όμως, διά στόματος Λαβρόφ, αποκλείεται οριστικά να συναινέσει η Μόσχα σε στρατιωτική επέμβαση. Αν, όμως, αυτή πραγματοποιηθεί στο μέλλον, το Κρεμλίνο θα προχωρήσει σε αντίποινα. Και τα αντίποινα θα γίνουν με το όπλο που λέγεται «Κίνα». Στην τελευταία συνάντηση του Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του στη Σαγκάη τέθηκε

για πρώτη φορά το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβάνοντας και τις κοινές ασκήσεις για πρώτη φορά στον… Ειρηνικό.
Δεν χώρα αμφιβολία ότι αυτό το τετ α τετ ήταν στην ουσία μια άτυπη προειδοποίηση ότι, αν προσβληθούν οι ρωσικές επενδύσεις στη Συρία, θα αλλάξει άρδην ο παγκόσμιος γεωπολιτικός χάρτης. Έτσι εξηγούνται άλλωστε και οι δηλώσεις δυτικών σκεπτικιστών για μη επέμβαση στη Συρία. Ταυτόχρονα, η αποφασιστικότητα της Μόσχας ανάγκασε τον ΟΗΕ να εξετάσει ακόμα και συμμετοχή του Ιράν στις ειρηνευτικές διαδικασίες! Μπορεί, βέβαια, οι Ρώσοι να μην ενοχλούνται εντελώς από επικείμενη φυγή Άσαντ, αυτό όμως θα το δεχτούν μόνο με εγγυήσεις, οι οποίες θα δοθούν από δύο πλευρές. Πρώτον, από τις ΗΠΑ και, δεύτερον, από φιλορώσους Σύριους αξιωματικούς που αυτομόλησαν στην αντιπολίτευση και που πιθανόν να λάβουν κυβερνητικές θέσεις στη μετά Άσαντ εποχή.
Η Μόσχα δεν σκοπεύει για άλλη μια φορά να περιμένει έξω από την πόρτα τους άλλους να πάρουν απόφαση. Η συμμετοχή στο παιχνίδι του decision making (λήψη αποφάσεων) είναι πλέον απαίτηση χωρίς προϋποθέσεις. Τώρα, μάλιστα, που ο Αραβικός Σύνδεσμος και άλλες περιφερειακές δυνάμεις αδυνατούν να πάρουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, πολλοί στη Μόσχα το βλέπουν σαν ευκαιρία να… αρπάξουν τον ταύρο από τα κέρατα.

Keywords
Τυχαία Θέματα