Φούχτελ: Γνώρισα πολλούς εργατικούς Έλληνες

Τις φήμες περί τεμπέληδων Ελλήνων διέψευσε ο Χανς Γιόαχιν Φούχτελ, υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα γνώρισε πολλούς εργατικούς υπαλλήλους. Ωστόσο, όπως είπε «εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα το οποίο προβλέπει πολλές

αρμοδιότητες», είπε και πρόσθεσε πως «χρειάζονται παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διοικητικός μηχανισμός».

«Πρέπει να υπάρξει τόλμη στη λήψη αποφάσεων και εκεί μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Με το προσωπικό που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς αρμοδιότητες ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με παραγωγικό τρόπο. Για να λειτουργήσει η οικονομία απαιτούνται σωστές διοικητικές δομές. Αυτές είναι και η καλύτερη εγγύηση για να προχωρήσει μια αναπτυξιακή πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ.

«Η σύνδεση μεταξύ μας είναι ειλικρινής και τίμια» τόνισε και πρόσθεσε ότι από την αρχή της ελληνογερμανικής συνεργασίας, που ξεκίνησε από πέντε Έλληνες και πέντε Γερμανούς δημάρχους, σήμερα υπάρχουν απτά παραδείγματα συνεργασίας η οποία έχει επεκταθεί σε περισσότερους από 150 εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

Στις αλλαγές που έγιναν ως τώρα στην αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης επισημαίνοντας ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έδειξε το δρόμο της εξυγίανσης». Παράλληλα υπογράμμισε ότι μέσα από τις συμπράξεις που επιχειρούνται στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας, θα ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για να αναχαιτίσουμε την ανεργία να εντείνουμε τον πόλεμο κατά της φτώχειας, να εντείνουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, να ωθήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση στις αλλαγές και την ανάπτυξη», σχολίασε.

Ειδικά για το υπουργείο Εσωτερικών και τη λειτουργία του, γνωστοποίησε ότι τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στην αγορά, γεγονός που όπως τόνισε, «συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, γιατί αυτά ήταν οφειλόμενα από τους δήμους στις τοπικές επιχειρήσεις πριν την ψήφιση των μέτρων». Επιπλέον ανέφερε ότι νέα έσοδα θα προκύψουν από μεταρρυθμίσεις και άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής.

«Στο μεσοπρόθεσμο πετύχαμε να περιορίσουμε τις οριζόντιες περικοπές και να προετοιμάσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική αυτονομία των δήμων. Τέτοια είναι η δημοτική ενημερότητα, η ενιαία αρχή ανά δήμο, οι έξυπνες επενδύσεις, η φορολογική αποκέντρωση και άλλα. Είμαι βέβαιος ότι η συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορεί να συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει νέες τεχνικές που εφαρμόστηκαν στη Γερμανία» είπε ο υπουργός.Χαρακτήρισε δε ως παράδειγμα καινοτομίας στην προώθηση έξυπνων επενδύσεων το παρατηρητήριο ποιότητας που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και θα λειτουργήσει στο υπουργείο.

Ιδιαίτερη αναφορά στο κλίμα που δημιουρ

Keywords
Τυχαία Θέματα