Γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση

Η ομοσπονδιακή διοίκηση της Ενωμένης Ευρώπης ξεκινά από τις 6.000 τράπεζες της Ευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες σήμερα, αύριο και μεθαύριο αποφασίζουν για το χρονοδιάγραμμα ενοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ευρώ το οποίο διασφαλίζει ότι 100€ στην Αθήνα αξίζουν ακριβώς το ίδιο με 100 € στο Βερολίνο ή τη Ρώμη. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης των μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων.

Στην Ελληνική προεδρία ανατίθεται

η ευθύνη της υλοποίησης αυτού του εξαιρετικά φιλόδοξου, επαναστατικού αλλά και απαραίτητου σχεδίου που εξασφαλίζει με ενιαίο τρόπο τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων, όλων των Ευρωπαίων, όλων των τραπεζών. Το σχέδιο προβλέπει ότι από τον Νοέμβριο του 2014, οι 128 «συστημικές» τράπεζες της Ευρωζώνης (φυσικά και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες) θα εποπτεύονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ αποκτά ταυτόχρονα το δικαίωμα να παρεμβαίνει και σε περιπτώσεις εκτροπής όλων των υπολοίπων μικρότερων τραπεζών εφόσον θεωρεί ότι απειλείται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σήμερα στην Ευρώπη λειτουργούν περίπου 200 «διασυνοριακές» τράπεζες. Είναι τράπεζες που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα σε παραπάνω από μία χώρες της Ευρωζώνης. Ενδεχόμενη εξυγίανση ή ακόμη και εκκαθάριση αυτών των διασυνοριακών τραπεζών στο εξής δεν αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών και των κυβερνήσεων τους αλλά θα υλοποιείται από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εξυγίανσης. Τα σχέδια εξυγίανσης θα τελούν υπό την έγκριση της Κομισιόν. Σε περιπτώσεις διαφωνίας, τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλαδή το Ecofin. Το Συμβούλιο Εξυγίανσης με απόφαση των Ευρωπαίων Ηγετών αποκτά το δικαίωμα να παρεμβαίνει και για τις μικρότερες τράπεζες, όποτε το θεωρεί απαραίτητο, αφαιρώντας έτσι την εξουσία από τις εθνικές αρχές.

Το κόστος για την εξυγίανση των τραπεζών μεταβιβάζεται σταδιακά από ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με συνδρομές των ίδιων των τραπεζών και σε ορίζοντα δεκαετίας θα έχει κεφάλαια ύψους 55 δισεκατομμυρίων. Στο μεσοδιάστημα, όμως, οι εξυγιάνσεις και οι εκκαθαρίσεις θα επαφίενται κυρίως στα εθνικά ταμεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (όπως το ελληνικό ΤΧΣ) τα οποία θα μπορούν να δανείζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πριν προσφύγουν στα κεφάλαια είτε του ΤΧΣ θα πρέπει πρώτα να εξαντλήσουν όλα τα ίδια μέσα διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεων μετόχων, ομολογιούχων και λοιπών πιστωτών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, θα πλήττονται σε ακραίες περιπτώσεις και οι ανασφάλιστες καταθέσεις, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι ασφαλισμένες σε εθνικά ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων (στην Ελλάδα είναι το ΤΕΚΕ) τα οποία στο εξής θα χρηματοδοτούνται από εισφορές των ίδιων των τραπεζών, με στόχο τα κεφάλαια του καθενός να φθάσουν το 0,8% του συνόλου των ασφαλισμένων καταθέσεων, σε βάθος δεκαετίας. Η εισφορά σε ταμείο εγγυοδοσίας θα είναι υποχρεωτική για όλες τις τράπεζες, ώστε να μην πέφτει το βάρος για την αποζημίωση των ασφαλισμένων καταθετών στα δημόσια ταμεία, δηλαδή στους φορολογουμένους. Σε περίπτωση ολικής χρεοκοπίας μιας τράπεζας, οι εγγυημένοι καταθέτες θα αποζημιώνονται (μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ), εντός 7 εργάσιμων ημερών.

The post Γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα