Η δημοσιογραφία του «copy-paste»

Η επανάσταση της πληροφορίας δεν οδήγησε στην πολυπόθητη πολυφωνία ούτε βελτίωσε την ποιότητα της δημοσιογραφίας αλλά αντίθετα όξυνε την παθογένεια της ενημέρωσης.

«Εκλείπουν οι αληθινοί ρεπόρτερ»

Όπως παρατηρεί η Russel, το ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τα Δελτία Τύπου και τα γραφεία Τύπου ως πηγές για τα άρθρα τους αποτελούσε πάντα το «βρώμικο, μικρό μυστικό της δημοσιογραφίας». Η κρίση όμως στα ΜΜΕ και οι συνακόλουθες περικοπές των δημοσιογράφων σε συνδυασμό με τη αυξανόμενη πίεση για περισσότερη και ταχύτερη ενημέρωση

φανέρωσαν την επικράτηση των διαφημιστών ή «παραδημοσιογράφων» έναντι των αληθινών ρεπόρτερ.

Το 2008, ο δημοσιογράφος Nick Davies σε άρθρο του στον Guardian αναφερόμενος στην σύγχρονη εικόνα της δημοσιογραφίας ισχυρίστηκε: «Μια βιομηχανία, της οποίας κύριο έργο ήταν να φιλτράρει τις ψευδείς ειδήσεις, σήμερα έχει γίνει τόσο ευάλωτη στη χειραγώγηση, ώστε να συμμετέχει στην μαζική παραγωγή του ψεύδους, την διαστρέβλωση και την προπαγάνδα».

Ακόμη σημείωσε ότι οι δημοσιογράφοι δεν λειτουργούσαν ως ρεπόρτερ, αλλά ως «churnalists», αναπαράγοντας ειδήσεις από δεύτερο χέρι, χωρίς πρώτα να έχει διασταυρωθεί το περιεχόμενό τους, στηριζόμενοι στα Δελτία Τύπου των διαφόρων φορέων και επιχειρήσεων.

Τελικά οι δημοσιογράφοι καταντούν δεξιοτέχνες του «copy-paste»;

The post Η δημοσιογραφία του «copy-paste» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα