«Η Γερμανία να δώσει τριψήφιο αριθμό δισ. στην Ελλάδα»!

Στους ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ – ΔΙΟΝΥΣΗ ΑΝΤΩΝΕΛΛΟ

Ο καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ έχει και τη γερμανική και την ελληνική υπηκοότητα, αν και είναι γεννημένος στην αυστριακή πρωτεύουσα. Υπέρμαχος των ελληνικών δικαίων, βάζει τα γυαλιά σε πλείστους Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους με τη μαχητικότητα με την οποία υποστηρίζει το ελληνικό δίκαιο στο θέμα των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία. «Τουλάχιστον το αναγκαστικό δάνειο, το οποίο σύμφωνα με γερμανικούς υπολογισμούς ανέρχεται σε τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, η Γερμανία οφείλει να το αποπληρώσει

και η Ελλάδα να το ζητήσει» μας είπε σε μεγάλη συζήτηση που είχαμε μαζί του στην «Κακή παρέα στον Αlpha 9,89».
Στο φύλλο αυτό δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης και στο επόμενο το δεύτερο με τις ευχαριστίες και τα εύγε μας. Από τέτοιους Έλληνες και τέτοιους Γερμανούς όχι μόνο δεν κινδυνεύουν οι σωστές ελληνογερμανικές σχέσεις, αλλά αντίθετα αποκτούν τις βάσεις που πρέπει να έχουν. Ο κ. Φλάισερ, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο για δεκαετίες, δηλώνει από την αρχή της συνέντευξης υπερήφανος για τις δύο πατρίδες που νιώθει μέσα του: «Έχω γεννηθεί στη Βιέννη, σε μια περίοδο που αυτή ήταν γερμανική – προδίδω έτσι και την ηλικία μου. Έχω τη γερμανική υπηκοότητα και εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια την ελληνική. Δηλαδή, είμαι νεοέλληνας με τη βούλα, με το ΦΕΚ, και διδάσκω πολλά χρόνια» μας είπε στην αρχή της συνέντευξης.

Έχετε δώσει μία συνέντευξη, κύριε Φλάισερ, στην «Der Standard», λέγοντας ότι είστε Έλληνας και Γερμανός, πατάτε γερά και στις δύο χώρες και θα θέλαμε να κάνετε μία γενική τοποθέτηση, και ως καθηγητής Ιστορίας, για τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα.
Υπάρχουν πολλοί πιο ειδικοί από εμένα, ιδίως για τον αρχαίο πολιτισμό. Εδώ μέχρι ο Χίτλερ πάντα τον αναγνώριζε και τον θαύμαζε. Διακατεχόταν, μάλιστα, από το κόμπλεξ ότι η Γερμανία δεν είχε κάτι αντίστοιχο και είχε πει σε στενότερο κύκλο –πράγμα που είχε μείνει γραπτώς– ότι όταν μας ρωτήσουν για τους προγόνους μας, πρέπει να παραπέμψουμε στους αρχαίους Έλληνες. Δηλαδή, ότι είναι η ίδια φυλετική οικογένεια και οι μεν Γερμανοί έμειναν στον Βορρά, στις λάσπες και στους βούρκους και οι άλλοι, που ήταν κάπως πιο… σβέλτοι, έφυγαν, μετανάστευσαν προς τη Μεσόγειο και εκεί μπόρεσαν να θαυματουργήσουν. Δηλαδή, υπάρχει ο σφετερισμός, κατά κάποιον τρόπο, του αρχαίου παρελθόντος από τη ναζιστική Γερμανία, που είχε τη ζήλια προς την Ιταλία του Μουσολίνι, όπου υπήρχε τουλάχιστον μια ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Από την άλλη πλευρά, αν γράφει ένα έντυπο σαν το «Focus» –θυμάστε το περιβόητο μεσαίο δάκτυλο της Αφροδίτης– γράφει ναι μεν ότι οι Έλληνες έκαναν πολλά πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, αλλά μετά… σταμάτησαν, δεν προσέφεραν τίποτα. Ξεχνάμε τι έγινε από ηθική άποψη και από ιστορική και από πολιτιστική και από λογοτεχνική. Η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο η τεράστια προσφορά από την αρχαιότητα.
Και μετά με την Άλωση του Βυζαντίου, που έφυγαν οι επιστήμονες και οι λόγιοι από

Keywords
Τυχαία Θέματα