Η μελαγχολία έχει ελληνικές ρίζες
Από τον Ιπποκράτη ως τον Αριστοτέλη, οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ψυχική νόσο των μοντέρνων καιρών αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής, της τέχνης και της ποίησης.
Γράφει η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου.
There is no saying». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Φρόιντ σε µια επιστολή του τη θλίψη του για τον θάνατο της µητέρας του: «∆εν υπάρχουν λόγια». Τώρα που η µ μελαγχολία βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής µας, τα λόγια αυτά αποκτούν µια παράξενη οικειότητα.
Ο µαύρος ήλιος όµως, αυτή η «σκοτεινή ύλη» που είναι η θλίψη, µοιάζει να είναι αναπόσπαστο κοµµάτι κάθε σκέψης, κάθε δηµιουργίας. Θα µπορούσαµε να πούµε ότι πλαστήκαµε θλιµµένοι. Η ανθρώπινη ύπαρξη, µας θυµίζει ο Τζορτζ Στάινερ, σηµαίνει εµπειρία αυτής της µελαγχολίας και µια ζωτική ικανότητα να την ξεπερνάµε. Μέσα από τον λόγο, τις σκέψεις, τα συναισθήµατα, µέσα από τις πολύµορφες διαδικασίες δηµιουργίας και µετουσίωσης.
Και όµως, σήµερα η βίαια επιβεβληµένη εισβολή της µελαγχολίας στη ζωή µας µας βρίσκει ανέτοιµους από κάθε λυτρωτική διεργασία.
Η δίχως όρους και όρια κρίση που ζούµε δεν µας αφήνει µόνο απογυµνωµένους από κάθε ελπίδα για το µέλλον, αλλά φανερώνει πόσο άοπλοι είµαστε στην επεξεργασία της οδύνης. Ισως η µεγαλύτερη απειλή να είναι το πάγωµα της σκέψης, η αδυναµία να στοχαστείς πάνω στη µελαγχολία, πάνω στις πραγµατικές διαστάσεις της απώλειας. Πώς να περιφρουρήσουµε τη σκέψη και το συναίσθηµα από το πάγωµά τους; Πώς να διασώσουµε το ανθρώπινο κέλυφος του ανθρωπισµού µας; Οι απαντήσεις λείπουν. Μέσα σε αυτή την κρίση είµαστε οι αναλφάβητοι της µελαγχολίας.
Η µελαγχολία όµως είναι µια ελληνική λέξη. Και αυτό έχει τη σηµασία του.
Η ληξιαρχική πράξη γέννησής της ως νόσου βρίσκεται στους αφορισµούς του βιβλίου VI του Ιπποκράτη. Στον 23ο Αφορισµό αναφέρεται: « Εάν η δυσθυµία και ο φόβος έχουν µεγάλη διάρκεια, µια τέτοια κατάσταση είναι µελαγχολική». Η µελαγχολία προκύπτει από τον χυµό, τη µέλαινα χολή. Για πρώτη φορά έχουµε µια εξήγηση για τη συµπεριφορά µας όχι σε σχέση µε θεούς, δαίµονες και άστρα, αλλά µε τον οργανισµό µας. Κάτι µέσα µας παράγει συµπεριφορές, διαµορφώνει χαρακτήρες.
Το «Μελαγχολία και ιδιοφυΐα» είναι ένα σύντοµο κείµενο που αποδίδεται στον Αριστοτέλη. Ξεκινά θέτοντας το ερώτηµα: «Για ποιο λόγο όλοι όσοι έχουν αναδειχθεί εξαίρετοι στη φιλοσοφία ή στην πολιτική ή στην ποίηση ή στις τέχνες είναι εµφανώς µελαγχολικοί;». Ανάµεσά τους φιλόσοφοι, θεοί και ηµίθεοι. Ο Πλάτων, ο ∆ηµόκριτος, ο Σωκράτης, ο Ηρακλής, ο Αίας.
Η ποίηση προϋποθέτει την έµπνευση, δηλαδή την κατακυρίευση του ποιητή από µια θεία δύναµη, ένα «εκτός εαυτού», έλεγε ο Πλάτωνας. Ο Αριστοτέλης σηµειώνει µια µεγάλη ανατροπή. Κάτι µέσα µας υπάρχει που µας σπρώχνει στην τρέλα, στην έκσταση, στην ευεξία, στον θυµό, στη λύπη, στην αθυµία, στη δηµιουργία. Ο Αλλος είναι µέσα µας. Αντικαθιστά την τυχαιότητα της θείας εκλογής µε τη µοίρα της δοσολογίας των χυµών µέσα µας. ∆εν πρόκειται πλέον για ένα πρόβληµα θείας χάριτος, αλλά για το αποτέλεσµα µιας φυσιολογίας. Ο Θεός δεν µιλάει µε τη φωνή µας, εκείνο που µας προστάζει να µιλήσουµε είναι το σώµα µας.
Ιδού η αποπαθολογικοποίηση της νόσου που καθιστά τον Αριστοτέλη πρόδροµο µιας ψυχαναλυτικής σκέψης, αλλά ακόµη και αυτής της αιρετικής αντιψυχιατρικής κίνησης. Η µελαγχολία όχι µόνο δεν εµποδίζει τη δηµιουργία, αλλά συνδέεται µαζί της.
Μοντέρνο σφάλμαΟ επιτάφιος λόγος, τα αρχαία ελληνικά επιτύµβια επιγράµµατα, προσφέρουν ένα εξαίσιο δείγµα ενός άλλου τρόπου διαχείρισης της απώλειας. Μέσα από την οδύνη και το πένθος αναβλύζει η ζωή που δεν εγκαταλείπεται στιγµή. Ο θρήνος γίνεται έναυσµα υπενθύµισης του αγαθού της ζωής. Αλλωστε το Ασκληπιείο, ο πιο σηµαντικός θεραπευτικός χώρος της αρχαιότητας, επιλέγεται να είναι κοντά στο θέατρο της Επιδαύρου. Ο πόνος ως αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής, της τέχνης, της ποίησης.
Στο διάβα των αιώνων ο ψυχικά πάσχων θα διατηρήσει τη χροιά µιας αµφιλεγόµενης, φορτισµένης παρουσίας: αµαρτωλός, θεόσταλτος, επικίνδυνος, άρρωστος, ιερός, ο πάσχων θα καταλήξει να συρρικνωθεί στην αγκαλιά ενός τεχνοκρατικού ψυχιατρικού κατεστηµένου λόγου. Ενός λόγου που θα εξορίσει τον µελαγχολικό από τη µελαγχολία του, θα αδειάσει τη µελαγχολία από κάθε υποκειµενική αλήθεια και θα αφήσει στη θέση της ένα ιατρικό συµβάν, µια νοσογραφία στη θέση µιας κατάστασης ψυχής.
Ο σύγχρονος τρόπος του υπάρχειν, αλλά και του θεραπεύειν τον ψυχικό πόνο, απογυµνώνει το υποκείµενο από τη δυνατότητα µιας άλλης συνύπαρξης µε τη θλίψη του. Μέσα σε έναν πολιτισµό που αντιλαµβάνεται τη µελαγχολία ως κατάθλιψη, ως έλλειµµα, ως ένα µοντέρνο σφάλµα ενάντια στην επιταγή µιας ψυχαναγκαστικής αισιοδοξίας, ενάντια σε µια εργαλειακά νοούµενη πρόοδο, το υποκείµενο της οδύνης παραµένει εξόριστο από την οδύνη του, ξένο στον εαυτό του, απογυµνωµένο από το µέσα του, ένα άδειο κέλυφος.
Ενα νοερό όµως ταξίδι στις πηγές, στα πρώτα περί µελαγχολίας κείµενα, φέρνει στο προσκήνιο έναν άλλο τρόπο του πάσχειν.
Αν ο φόβος του θανάτου καιροφυλακτεί πίσω από τη µελαγχολία, οι πρόγονοί µας µπόρεσαν να κάνουν «τον φόβο του θανάτου οίστρο της ζωής». Αυτό καλούµεθα να πράξουµε στις δραµατικές στιγµές που ζούµε: να µεταµορφώσουµε τη µελαγχολία σε ορµή ζωής.
To κείμενο της κυρίας Τσαλίκογλου πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα”.
Πηγή: boro.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Oι καλύτερες Αndroid εφαρμογές για tablets! [Video]
- Τι γίνεται στο παλάτι του Σουλτάν Σουλεϊμάν;
- Πως θα κινηθουν σημερα τα μεσα μεταφορας
- Ο Γκάλης, ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης…
- Ο σκύλος που σκότωσε τον 5χρονο Αίαντα στην Κύπρο
- Karadayi: Τι θα δούμε σήμερα 7 Μαΐου
- ΔΕΙΤΕ: 10 από τα πιο όμορφα δάση που υπάρχουν στον κόσμο!
- Ραμπότας: «Έτσι γνώρισα τον Γκάλη»
- Κίνα: Στα 31 τα θύματα του H7N9 στην Κίνα – 129 τα κρούσματα...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Παρασκηνιο
- Τι γίνεται στο παλάτι του Σουλτάν Σουλεϊμάν;
- Ο Γκάλης, ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης…
- Cheesecake Νέας Υόρκης!
- «Μαχαίρι» στις συντάξεις του ΟΑΕΕ
- Αναστάτωση στην Κύπρο από εικόνα που δακρύζει!
- Ταμήλος: Κύριε Ραγκούση τα νομοθετήματά σας είχαν υπερβολικές διατάξεις
- Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
- Tέταρτη αυτοκτονία μέσα σε λίγα 24ωρα στην Κρήτη
- Σε συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για το «Μαβί Μαρμαρά»
- Τελευταία Νέα Παρασκηνιο
- Η μελαγχολία έχει ελληνικές ρίζες
- Tέταρτη αυτοκτονία μέσα σε λίγα 24ωρα στην Κρήτη
- Ποια είναι η Μπεάτε Τσέπε, η ναζίστρια που συγκλόνισε τη γερμανική κοινωνία
- Guardian: Οι Έλληνες αποστρέφονται όλο και περισσότερο τη Χρυσή Αυγή
- Δυο λαμπάδες κρατούσε ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Ανάστασης (ΦΩΤΟ)
- Η Ελληνίδα αστροφυσικός που είχε πρότυπο τον Άρμστρονγκ!
- Ετοιμάζει την Αγία Σοφία για τζαμί ο Ερντογάν;
- Ο Γκάλης, ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης…
- Σε συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για το «Μαβί Μαρμαρά»
- Με αντίποινα απειλεί τη Σεούλ η Πιονγκγιάνγκ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Στους 705 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός στο Μπαγκλαντές...
- Απόψε η μεγάλη βραδιά του Νίκου Γκάλη (vid)
- Ελληνίδα αστροφυσικός μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ
- Ποιοι δεν θα πληρώσουν το χαράτσι
- Guardian: «ο ελληνικος λαος δειχνει στους πολιτικους πως να καταπολεμησουν τη χρυση αυγη»
- Μ.ΛΕΣΤΕΡ: Εγώ είμαι ο βιολογικός πατέρας των παιδιών του Μάικλ Τζάκσον
- Νεκρός σύμβουλος του Sky Media και η 8χρονη κόρη του
- Tσιώλης: Η επιτυχία από την καταστροφή απέχουν ελάχιστα
- 6 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα τον Απρίλιο στην Πελοπόννησο