Η Τρόικα «διαλύει» τις απεργίες: Τι είναι το «όπλο» του lock out για τους εργοδότες

Ολοένα και πιο κοντά φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Τρόικα, με τους εκπροσώπους των δανειστών να παραδέχονται ότι η ελληνική πλευρά έχει σημειώσει «επαρκή πρόοδο», μία φράση που θα βοηθήσει πολύ το οικονομικό επιτελείο στο επερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Ωστόσο οι Τροϊκανοί φαίνεται πως αξιώνουν και νέες απαιτήσεις όσον αφορά τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας εξάωρης διαπραγματευτικής συνάντησης για τις ομαδικές απολύσεις και την μείωση

των εργοδοτικών εισφορών, η οποία απέβη όμως άκαρπη, η τριμερής ζήτησε επίσης:

Κατάργηση των μισθολογικών τριετιών, οι οποίες έχουν ήδη παγώσει, στο πλαίσιο επικείμενης αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθούΚαθιέρωση του «lock out» (ανταπεργία), σύμφωνα με το οποίο ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια απεργιών να προχωρά σε απομάκρυνση ή και αντικατάσταση μέρος του προσωπικούΑλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης για τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε επίπεδο επιχείρησης ή κλάδου, δεδομένου ότι σε επίπεδο ΓΣΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει, με την προϋπόθεση να υπερψηφίζεται η πρόταση για κινητοποιήσεις τουλάχιστον από το 50% του εκάστοτε προσωπικού.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα όσα δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «διαπιστώνεται βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε», γεγονός που σημαίνει ότι ίσως υπάρξει οριστική σύγκλιση πριν το τέλος του μήνα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι για τις τράπεζες, που εξαρχής αποτέλεσαν το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων- («στην αρχή η τρόικα είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρουμε τον έλεγχο», επισήμανε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών)-, πλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν λειάνει τις θέσεις τους τόσο ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, όσο και για τον χρόνο που οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους για αυτήν. «Αρχίζει να υλοποιείται το αίτημα μας για ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών», ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, εκτιμώντας επιπρόσθετα ότι «θα είναι επαρκής ο χρόνος και για την Εθνική», προκειμένου να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, παρά το ότι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει προαπαιτούμενο για εκταμίευση κάποιας δόσης.

Όμως, στον αντίποδα, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι από την πλευρά της Τρόικας αναφύονται καινούργιες απαιτήσεις, τις οποίες και αποκάλυψε το «Π». Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής της Τρόικας έθεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων για τα εργασιακά, την απαίτηση να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών, το πάγωμα των τριετιών από το 2017 και το lock out.

Ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτά είναι ζητήματα που θέτει η Τρόικα στο πλαίσιο της σύγκλισης της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση υλοποίησης ή θέσπισής τους ως προαπαιτούμενα για τη δόση. Για παράδειγμα, είπε, η Τρόικα δεν μπορεί να δεχθεί ότι η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη ευρωπαϊκή χώρα (έως πρότινος ήταν και η Ολλανδία) χωρίς νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Συμπλήρωσε, όμως, ότι λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας στη χώρα μας, ελήφθη η πολιτική απόφαση να μην νομοθετηθούν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί βέβαιη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, γεγονός που επιτρέπει τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη κάποια δική τους εκτίμηση για τα δημοσιονομικά, καθώς είναι επιφυλακτικοί λόγω των εσφαλμένων αρχικών προβλέψεών τους.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται στο υπουργείο Οικονομικών από σήμερα στις 11 το πρωί, με σκοπό να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση προτού ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη και από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα παραμείνουν για περίπου 5- 6 ημέρες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Η Τρόικα «διαλύει» τις απεργίες: Τι είναι το «όπλο» του lock out για τους εργοδότες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα