Καλύτερη επένδυση για το 2012 τα ελληνικά ομόλογα

Ρεπορτάζ : Ηλίας Μπέλλος
Εφημερίδα: Καθημερινή της Κυριακής

Επί έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις μετά την απόφαση του Eurogroup για αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα εξακολούθησαν να ανεβαίνουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, παρά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς που αποτέλεσε για πολλούς το κίνητρο των αρχικών τοποθετήσεών τους σε αυτά. Η συμπεριφορά αυτή των τιμών του ελληνικού χρέους εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την διακράτησή τους, τελικά, από τα hedge funds.

Εχοντας

διατηρήσει το 50% των θέσεων που είχαν χτίσει έως τον Νοέμβριο συνεχίζουν να ποντάρουν σε άνοδό τους. Αν και οι τιμές τείνουν να σταθεροποιηθούν τις τελευταίες ημέρες, οι διαχειριστές κεφαλαίων χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή φυσιολογική, καθώς αφομοιώνονται τα πάρα πολύ μεγάλα κέρδη των προηγούμενων μηνών.

Η πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει θετικές εκπλήξεις, όπως και η προοπτική ενός μελλοντικού «κουρέματος» του επίσημου τομέα, στην οποία δείχνει πλέον – πάντα υπό προϋποθέσεις – πιο δεκτικό το Βερολίνο, στηρίζουν τις τιμές. Ολα αυτά βεβαίως σε συνδυασμό με την μεγάλη οικονομική έκθεση των Ευρωπαίων εταίρων στο ελληνικό χρέος, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα ελληνικά ομόλογα έδωσαν το 2012 τα μεγαλύτερα κέρδη στις αγορές κρατικών τίτλων σταθερού εισοδήματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους δείκτες της EFFAS (European Federation of Financial Analyst Societies) καταγράφουν κέρδη της τάξης του 84% από την αρχή του έτους και πολύ μεγαλύτερα από τα χαμηλά του καλοκαιριού όταν προεκλογικά κατέρρευσαν υπό τη νευρικότητα της πολιτικής αβεβαιότητας που είχε ενσκήψει.

Παράλληλα όμως με τα ελληνικά ομόλογα ανατιμήθηκαν και άλλα ευρωπαϊκά κρατικά χρεόγραφα με αυτά της Πορτογαλίας να εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 55%. Σε ευρύτερη θεώρηση τα ευρωπαϊκά ομόλογα καταγράφουν φέτος την καλύτερη χρονιά τους από το 1998, εμφανίζοντας κέρδη της τάξης του 11,5% σύμφωνα με τον δείκτη της Bank of America Merrill Lynch, Euro Government Index. Αίσθηση προκαλεί λοιπόν το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών των τίτλων ανατιμήθηκαν παρά τις περί του αντιθέτου αξιολογήσεις των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο ρόλος των οποίων είχε κατακριθεί ευρέως τόσο μετά την κατάρρευση της Lehman όσο και κατά την εκδήλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Αμφότερες οι αξιολογήσεις της Moody’s Investors Service και της Standard & Poor’s έδειξαν λάθος κατεύθυνση φέτος σε περισσότερες από τις μισές φορές. Η διεθνής ομολογιακή αγορά και οι συμμετέχοντες σε αυτή διαφωνούν εμφανέστατα με τους οίκους. Είτε προειδοποιούσαν για περισσότερο ρίσκο είτε για λιγότερο, φέτος διαψεύσθηκαν από την αγορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Οι τιμές των ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που οι αξιολογήσεις υπονοούσαν στο 53% των περιπτώσεων 32 αναβαθμίσεων, υποβαθμίσεων και μεταβολής των προοπτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα