Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις της στο Αιγαίο η Τουρκία

Η κλιμακούμενη παραβατική συμπεριφορά στρατιωτικών μέσων της Τουρκίας ( μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πολεμικά πλοία) στο Αιγαίο εμπεριέχει σαφή πολιτικά μηνύματα της Aγκυρας προς την Αθήνα.

Η ισλαμική κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν έχει οριοθετημένους στρατηγικούς στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνιακαι στη Μαύρη Θάλασσα,που είναι

προσαρμοσμένοι στις ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή,από την Ουκρανία μέχρι και τη Βόρεια Αφρική. Τα σχέδια αυτά της Τουρκίας αναμφίβολααντιστρατεύονται τα εθνικά συμφέροντα και απειλούν ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Takvim», «η Ελλάδα δεν διαφέρει από τη Συρία», είναι αρκετά εύγλωττος για τις τουρκικές επιδιώξεις, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη Θράκη και στην Κύπρο…

Επειδή η τουρκική προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο λαμβάνει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, και με τον ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ, στους οποίους επισήμανε τον κίνδυνο ατυχήματος από τη δραστηριότητα των πολεμικών αεροσκαφών, πλοίων και ελικοπτέρων και την πιθανήπρόκληση «θερμού» στρατιωτικού επεισοδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από 01/01/14 έως 25/04/14 έχουν σημειωθεί 522 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου από οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.Επίσης, με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που διαθέτει η Τουρκία πραγματοποιεί ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα με τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα πρέπει να επαγρυπνά και να ετοιμάζεται κατάλληλα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναθεωρητική πολιτικήτης Τουρκίας. Η κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν, μετά την πρόσφατη επιτυχία του ισλαμικού κόμματός της στις δημοτικές εκλογές και την αποδυνάμωση των Κεμαλιστών, αισθάνεται πανίσχυρη και ξεδιπλώνει την ισλαμική της ατζέντα. Φαίνεται ότι ο Τ. Ερντογάνπροωθεί τη «χαλάρωση» των δεσμών του με τη Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.)και την ανάδειξη της Τουρκίας σε αυτόνομο καιηγετικό παράγοντα του ισλαμικού κόσμου και μάλιστα με αντιδυτικό πρόσημο. Στην ουσία, οραματίζεται την επιστροφή της Τουρκίας στη μουσουλμανική θεοκρατία και στον οθωμανικό μεσαίωνα.

Επίσης, είναι έντονη η δυσαρέσκεια του Τ. Ερντογάν για τις αναβαθμισμένεςσχέσεις της Ελλάδας, με το Ισραήλ και την Κύπρο, στον ενεργειακό, διπλωματικό και στρατιωτικότομέα.

Είναι επιλογή των Ερντογάν-Νταβούτογλου οι σχέσεις της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να παραμένουν «παγωμένες», επειδή ακριβώς δεν συμπίπτουν τα στρατηγικά τουςσυμφέροντα.

Συνεπώς, ο ελληνοτουρκικός «διάλογος» σχετικά με τις παράνομες και παράλογες εμμονές της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων γίνεταιακόμη δυσκολότερος και ατελέσφορος. Και επειδή η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τμήμα του διμερούς διαλόγουκαι η αξιοποίηση της στρατιωτικής της ισχύος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της εγκαίρως…

The post Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις της στο Αιγαίο η Τουρκία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα