Κομβικής σημασίας οι επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

«Λιμάνι» και «δρόμος» για τη Ρωσία η… Ελλάδα

Tου Βαγγέλη Στολάκη από την εφημερίδα «Karfitsa»

Από το Μακεδονία Παλλάς, μετά τον Ιβάν Σαββίδη που πρώτος δήλωσε ότι «θα φέρει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα» δεκάδες ρώσοι επιχειρηματίες έστειλαν το περασμένο διήμερο το μήνυμα πως ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, ρίχνοντας παράλληλα τα… καρφιά τους και εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του γενικού πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη,

Αλεξέι Ποπόφ, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι ρωσικές εταιρίες Gazprom και Sintez θα επικρατήσουν στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ συμπληρώνοντας όμως, πως βασική προϋπόθεση είναι να επικρατήσουν επιχειρηματικά και οικονομικά κριτήρια. Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει αυξημένο ρωσικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμανιών αλλά και περιφερειακών αεροδρομίων. Υπογράμμισε δε ότι «η Ρωσία έχει γίνει ο σημαντικότερος συνέταιρος της Ελλάδας, προσπερνώντας και τη Γερμανία» και ανακοίνωσε μια σειρά ενεργειών που γίνονται από τη ρωσική πλευρά ώστε να ενισχυθεί η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πτήσεις προς Μόσχα και Αγία Πετρούπολη που πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

«Ξέρω εκατοντάδες επιχειρηματίες που θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Αγίας Πετρούπολης, Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς, στα πλαίσια της σχετικής συνέντευξης τύπου εστιάζοντας ωστόσο στην ελληνική γραφειοκρατία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσωπική του… ταλαιπωρία από το ελληνικό δημόσιο. «Ενώ έχω αγοράσει σπίτι στη Χαλκιδική δεν μπορώ να αγοράσω αυτοκίνητο και αναγκάζομαι να κυκλοφορώ με γερμανικές πινακίδες στην Ελλάδα» ανέφερε.

Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έστειλαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αλλά και οι φορείς των δυο χωρών, αναφορικά με τις αφίξεις των Ρώσων Τουριστών φέτος το καλοκαίρι. Υπολογίζεται πως την Ελλάδα αναμένεται να επισκεφτούν περίπου ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες, την ώρα που το 2012 ήρθαν περίπου 700.000. Στο μεταξύ, κατά τις εργασίες του 1ου Ελληνορωσικού Φόρουμ «Ερμής» ανακοινώθηκε από μέλη της κυβέρνησης η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η άρση εμποδίων εισόδου των ξένων επενδυτών και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η αλλαγή του εξαγωγικού μοντέλου της χώρας η ανάπτυξη και η ενίσχυση των εγκαταστάσεων ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σημαντικό διαμεσολαβητικό κόμβο για τις διεθνείς μεταφορές και η άμεση έγκριση εισόδου ξένων επενδυτών από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας που επικαλέστηκε ο κ. Ποπόφ ο όγκος του διμερούς Ελληνορωσικού εμπορίου το 2012 ανήλθε στα 6,58 δισεκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης σύμφωνα πάντα με το Ρώσο διπλωμάτη οι ρωσικές επιχειρήσεις εισήγαγαν από την Ελλάδα προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 6,48 δις. Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας τα ελληνικά προϊόντα που φτάνουν στις αγορές της Ρωσίας είναι κυρίως έπιπλα, φάρμακα, καλλυντικά, αλουμίνιο, κατεψυγμένος άρτος κα.

Το μήνυμα πως «η Ρωσία αποτελεί για την Ελλάδα σημαντικό πολιτικό και επιχειρηματικό ετέρο» έστειλε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας που συμπλήρωσε πως η διαρκής συνεργασία με τους Ρώσους επενδυτές είναι πρωταρχικός του στόχος. Ανέφερε ακόμα ότι την περασμένη χρονιά οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέφτηκαν περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκαν κατά 38%. Μάλιστα πρότεινε την εγκατάσταση του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Πρωτοψάλτης παρουσίασε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 25 αποκρατικοποιήσεις και άλλες 14 βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ρευστότητα, ταχύτητα, διαφάνεια παρέχει ο νέος επενδυτικός νόμος» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Σεραφείμ Τσόκας, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως «ο δήμος θα αποδεχτεί με ανοικτές αγκάλες στρατηγικούς επενδυτές από τη Ρωσία» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να μάθουμε Ρώσικα».

Να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός διαμετακομιστικός κόμβος «προωθώντας τις εμπορευματικές μεταφορές, τα logistics και η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει πρωταρχικό πυλώνα στον εθνικό αυτό στρατηγικό σχεδιασμό» επιθυμεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος. Στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στη συμβολή των σύγχρονων δικτύων υποδομών και μεταφορών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, παρουσιάζοντας το πλέγμα των οδικών, λιμενικών και αεροπορικών έργων, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα σιδηροδρομικά έργα. «Η προσέλκυση ξένων επενδυτών συνοδεύεται από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα