Κόντρα ΔΝΤ-Ε.Ε. για το ελληνικό ζήτημα

 

«Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – Ε.Ε. σημειώσατε… Χ» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κόντρα που άνοιξε για το ελληνικό ζήτημα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επιμένει στην «επιμήκυνση» του χρόνου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 2022.

Ο κ. Γιούνκερ απευθυνόμενος στην Κριστίν Λαγκάρντ είπε «Δεν αστειεύομαι», ενώ η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ,  από την πλευρά της, απάντησε: «Κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη ημερομηνία για τη μείωση του χρέους στο 120% είναι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Όπως

δημοσιεύουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times, η αναβολή της απόφασης για την απελευθέρωση της δόσης στο χθεσινό Eurogroup εκθέτει τη βαθιά διαφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσον αφορά στην «τύχη» -ή αλλιώς τη βιωσιμότητα- του ελληνικού χρέους.


Το ΔΝΤ θεωρεί καλύτερη λύση ένα «γερό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε συμφωνούν γιατί κάτι τέτοιο συνεπάγεται απώλειες για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «η μετάθεση της απόφασης για την πολυαναμενόμενη δόση των 31,3 δισ. η οποία έχει ήδη καθυστερήσει, για μία ακόμη εβδομάδα» ερμηνεύεται ξεκάθαρα ως «διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ αναφορικά με τον ρυθμό μείωσης του ελληνικού χρέους η οποία εκφράζεται πλέον ανοιχτά».

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα