Λιγότεροι φόροι, μεγαλύτερη ανάπτυξη

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η «γραμμή» ενόψει της επόμενης επίσκεψης της τρόικας είναι προαποφασισμένη και κατά βάση υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές: Πάμε σε μειώσεις «πακέτου φόρων» που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα ή φόρων που θεωρούνται «αντιαναπτυξιακοί». Ηδη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αρχίσει να συντάσσει τη σχετική λίστα, η οποία περιλαμβάνει:

- Φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κατά 50% των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης

και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Οι σημερινοί συντελεστές είναι 8% επί της αντικειμενικής αξίας έως 20.000 ευρώ και 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ.
- ΦΠΑ κατά την απόκτηση νεόδμητων ακινήτων. Μελετάται ο συντελεστής 23% που ισχύει σήμερα να περιοριστεί στο 18% ή 19%, προκειμένου να μειωθεί το φορολογικό κόστος της απόκτησης νεόδμητων ακινήτων.
- Συμπληρωματικός φόρος επί του εισοδήματος από ακίνητα. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% για το εισόδημα από κατοικίες έως 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% για το εισόδημα από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.

- ΦΠΑ στην εστίαση. Από το 23% που είναι σήμερα προωθείται η μείωσή του στο 13%. Η τρόικα έχει ενημερώσει το οικονομικό επιτελείο ότι εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 επιτευχθούν, τότε η μείωση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και εντός του καλοκαιριού.
- Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δεν απέφερε τα επιδιωκόμενα εισπρακτικά αποτελέσματα (είχαν προβλεφθεί πρόσθετα έσοδα 500 εκατ. ευρώ και, τελικά, οι εισπράξεις αυξήθηκαν λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ). Το μέτρο, ωστόσο, επέδρασε θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος λόγω της καύσης ξύλων και άλλων στερεών καυσίμων. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μειωθούν –έστω και οριακά– οι φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (καθώς η Ελλάδα έχει πλέον την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Τρέχουν» να γεμίσουν τα ταμεία

Με φόντο την εξόφληση ομολόγων ύψους 5,6 δισ. ευρώ στις 20 Μαΐου, το υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» σε τρία «μέτωπα», προκειμένου να εξασφαλίσει τα ποσά που απαιτούνται για να έχει καλυμμένα τα νώτα της και ταμειακά διαθέσιμα ικανά να χρηματοδοτήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Ηδη, την εβδομάδα που μας πέρασε, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για να δανειστεί και να βάλει στην άκρη ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με την έκδοση εντόκων εξάμηνων γραμματίων. Η έκδοση ήταν επιτυχής και μάλιστα με μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν επιτόκιο, απόρροια των θετικών εξελίξεων και των προβλέψεων για έξοδο από το τούνελ.

«Κομβικής» σημασίας είναι, φυσικά, το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ (ποσό που τους αντιστοιχεί από τη δόση των 6 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο της χρονιάς).

Οι δεσμεύσεις

Αν και η Αθήνα έχει ψηφίσει τα προαπαιτούμενα και η αξιολόγησή της από την τρόικα ήταν θετική για να λάβει τα χρήματα που δικαιούται, εντούτοις, πρέπει να δείξει ότι εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της… Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονταν αλλεπάλληλες διευρυμένες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτόν τον λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θα πρέπει στις 20 Μαΐου να έχει στα ταμεία της τουλάχιστον 5,6 δισ. για να καλύψει τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ και λήγουν, πέρα βεβαίως από το γεγονός ότι θα πρέπει να διαθέτει και εκείνα τα διαθέσιμα που θα της επιτρέπουν να εξοφλεί τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, αλλά και την υποχρέωση που έχει αναλάβει για σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της προς τρίτους. Στα τέλη του μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποδεσμεύσει ποσό 1,8 δισ. που του αναλογεί από τη δόση των 6 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα