Λύση για χιλιάδες νοικοκυριά…

Ρεπορτάζ : Κασσιανός Τζέλης
Εφημερίδα : Ημερησία

Λύση για δεκάδες χιλιάδες μέλη οικοδομικών συνεταιρισμών αναζητεί, πιεζόμενο κι από δικαστικές αποφάσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των οικοδομικών συνεταιρισμών της χώρας με στόχο να αποσαφηνιστεί η κατάσταση του καθενός και να προωθηθούν λύσεις για όσους μπορούν να οικοδομηθούν και να αξιοποιηθούν επενδυτικά με τη συμμετοχή και ιδιωτών και για τουριστικές χρήσεις.

Η «ΗτΣ» παρουσιάζει σήμερα την τελευταία καταγραφή που έγινε, τρία χρόνια πριν, το 2009 από το ΕΜΠ και η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή βάση και για την καταγραφή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με αυτή υπάρχουν 545 οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε όλη τη χώρα, που αριθμούν πάνω από 102.000 μέλη και καλύπτουν έκταση άνω των 240.000 στρεμμάτων. Από αυτούς:

Οι εγκεκριμένοι είναι 225 και καλύπτουν έκταση άνω των 73.000 στρεμμ., εκ των οποίων οι 67 με έκταση 18.894 στρεμμ έχουν εγκριθεί με την παλιά νομοθεσία.Το 36,1% των οικοδομικών συνεταιρισμών της χώρας, δηλαδή οι 197 είναι συνεταιρισμοί που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 164.000 στρεμμ. Οι 173 από αυτούς, δηλαδή το 31,7% του συνόλου της χώρας, εμφανίζουν να κατέχουν δασικές ή αμφισβητούμενες εκτάσεις οι οποίες φτάνουν συνολικά τα 154.000 στρεμμ. περίπου. Η πλειονότητα αυτών βρίσκεται στον νομό Αττικής, ενώ μεγάλος είναι και αριθμός στον νομό Κορινθίας.Επιπλέον 24 οικοδομικοί συνεταιρισμοί με έκταση 9907 στρεμμ. αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αρχαιολογία ή βρίσκονται σε ζώνες προστασίας περιαστικού πρασίνου, σε υγροβιότοπους και γη υψηλής παραγωγικότητας, σε άλλες ζώνες προστασίας ή οι εκτάσεις τους διεκδικούνται από το Δημόσιο.Εννέα οικοδομικοί συνεταιρισμοί με συνολική έκταση 5430 στρεμμ βρίσκονται σε κατάσταση εκκαθάρισης. Οι έξι βρίσκονται στο νομό Αττικής και καλύπτουν έκταση 5288 στρεμμ. Πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν λάβει οικιστική καταλληλότητα άλλα έχει παρέλθει ο χρόνος μέσα στον οποίο θα έπρεπε, βάσει καταστατικού, να έχουν προχωρήσει στην αγορά με οριστικά συμβόλαια.Υπάρχουν ακόμη 33 Ο.Σ. έκτασης 12.663 στρεμμ. που τα αιτήματά τους είναι σε εκκρεμότητα για διάφορους λόγους, όπως ότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εγκεκριμένο χωροταξικό πλαίσιο ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ ή μελέτη γενικών κατευθύνσεων, οι περιοχές βρίσκονται εκτός ΠΕΡΠΟ, δεν έχουν ενιαίες εκτάσεις, οι εκτάσεις τους είναι μικρότερες των 50 στρεμμ., κ.ά. Η πλειονότητά τους βρίσκεται στο νομό Χαλκιδική.Δεν υπάρχουν στοιχεία για 87 Ο.Σ. με συνολική έκταση 22476 στρεμμ.Δικαστικές αποφάσεις…
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι να αποσαφηνίσει την κατάσταση και να προωθήσει κατά προτεραιότητα ρυθμίσεις για το ζήτημα.Στην κυβέρνηση ενδιαφέρονται και για περιπτώσεις οικοδομικών συνεταιρισμών που βρίσκονται ευρύτερα ή γειτνιάζουν με περιοχές όπου σχεδιάζεται αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.Το υπουργείο πιέζεται και από δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει οικοδομικούς συνεταιρισμούς και απαιτούν από το κράτος ή να ανταλλάξει την έκταση τους με ίσης αξίας γη ή να αποζημιώσει τα μέλη. Η απόφαση αφορά οικοδομικούς συνεταιρισμούς που συστάθηκαν πριν την αλλαγή του Συντάγματος το 1975, με την αιτιολογία ότι όταν συστάθηκαν οι συνεταιρισμοί δεν ίσχυαν οι συνταγματικές προϋποθέσεις που εισήχθησαν στη συνέχεια.Σε αυτή τη κατηγορία θα αναζητηθούν οι «καθαροί» οικοδομικοί συνεταιρισμοί που μπορούν να οικοδομηθούν. Αυτοί δηλαδή που δεν βρίσκονται σε ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές, σε δάση, σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους κλπ . Πρόθεση, ωστόσο, είναι να βρεθεί λύση και για όσους συστάθηκαν μετά το 1975 και θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οικοδομηθούν. Πάντως η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως «λαβύρινθος» και πολλοί εκτιμούν ότι δύσκολα θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.Ένα σοβαρό ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τις εκτάσεις συνεταιρισμών που διεκδικεί το Δημόσιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα