Μυελοΐνωση: Πρώτη νίκη επί του καρκίνου του αίματος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ
Η μυελοΐνωση είναι ένας απειλητικός για τη ζωή καρκίνος του αίματος με φτωχή πρόγνωση και περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Αν και η αλλογενής μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να θεραπεύσει τη μυελοΐνωση, η διαδικασία σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, και είναι κατάλληλη για λιγότερους από το 5% των ασθενών που είναι νέοι και με επαρκή φυσική κατάσταση, ώστε να υποβληθούν στη διαδικασία.
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της
Κλινικά οφέλη Τα αποτελέσματα συμφωνούν με προηγούμενες αναλύσεις των μελετών COMFORT-I και COMFORT-II που αποδεικνύουν ότι το ruxolitinib προσφέρει σημαντικά κλινικά οφέλη σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία και το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με μυελοΐνωση, έναν σπάνιο καρκίνο του αίματος. «Το ruxolitinib είναι το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα που αποδεδειγμένα εξασφαλίζει βελτίωση στη συνολική επιβίωση ασθενών με προχωρημένη μυελοΐνωση» δήλωσε ο δρ. Alessandro M. Vannucchi, του Τμήματος Αιματολογίας του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας της Ιταλίας και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Τα τελευταία δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και ενισχύουν το γεγονός ότι η γρήγορη και θετική δράση του ruxolitinib στη βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών διατηρείται μακροπρόθεσμα». Η μυελοΐνωση αναπτύσσεται όταν η ανεξέλεγκτη σηματοδότηση του μονοπατιού JAK, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή των αιμοσφαιρίων, αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει αιμοσφαίρια που δεν λειτουργούν σωστά, γεγονός που οδηγεί σε αλλοιώσεις του μυελού των οστών, διόγκωση του σπλήνα και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Το ruxolitinib στοχεύει άμεσα στον υποκείμενο μηχανισμό της νόσου, μειώνοντας σημαντικά το μέγεθος του σπλήνα και βελτιώνοντας τα συμπτώματα, ανεξάρτητα των μεταλλάξεων της πρωτεΐνης JAK, του υπο-τύπου της νόσου ή οποιασδήποτε προηγούμενης θεραπείας.
Οι συγκρίσεις Παρουσιάστηκαν, επίσης, δεδομένα από μια διερευνητική ανάλυση της μορφολογίας του μυελού των οστών από μια ξεχωριστή μελέτη Φάσης Ι/ΙΙ του ruxolitinib, τα οποία συγκρίθηκαν με δεδομένα αρχείου από ομάδες ασθενών που είχαν λάβει καθιερωμένη θεραπεία. Μετά από τέσσερα χρόνια θεραπείας με ruxolitinib, η ίνωση του μυελού των οστών βελτιώθηκε κατά 22% και σταθεροποιήθηκε στο 56% των ασθενών με μυελοΐνωση. Αντίστοιχο φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε με τη μακροπρόθεσμη χορήγηση της καθιερωμένης θεραπείας.
«Για πρώτη φορά στην προχωρημένη μυελοΐνωση, η φαρμακευτική θεραπεία έδωσε στοιχεία σταθεροποίησης ή βελτίωσης της ίνωσης του μυελού των οστών, τα οποία ενισχύουν την άποψη ότι το ruxolitinib είναι πιθανό να τροποποιεί τη φυσική εξέλιξη της νόσου» δήλωσε ο δρ. Alessandro Riva, επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης & Ιατρικών Υποθέσεων της Novartis Oncology παγκοσμίως. «Τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς η μεταμόσχευση μυελού των οστών, η οποία ενέχει υψηλό κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή που αποδεδειγμένα επιδρά στην ίνωση του μυελού των οστών σε ασθενείς με προχωρημένη μυελοΐνωση».
ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑ: Μία σπάνια νόσος, γένους θηλυκού
Το σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλλει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και μύες, τένοντες και αρθρώσεις, καθώς και πολλά εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, γαστρεντερικό σωλήνα, νεφρούς κ.λπ.). Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 1:10000-1:30000 και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 ασθενείς που πάσχουν από σκληρόδερμα.
Η νόσος συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, ενώ το ποσοστό εμφάνισης είναι τέσσερις γυναίκες προς έναν άνδρα. Η παθογένεια της νόσου είναι ουσιαστικά άγνωστη, ενώ κύρια αίτια θεωρούνται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σκληρόδερμα, στις 29 Ιουνίου, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ενωση Ρευματολόγων Ελλάδος πραγματοποίησε μία σειρά ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σπάνια νόσο του σκληροδέρματος με κεντρικό μήνυμα «Φόρεσε και εσύ τα γάντια σου για μία μέρα» και δείξε στους ασθενείς με σκληρόδερμα ότι καταλαβαίνεις πώς αισθάνονται».
Ο στόχος Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., και την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Actelion, είναι να ενημερώσει το κοινό αλλά και να τους βοηθήσει να αντιληφθούν πώς αισθάνονται οι ίδιοι οι ασθενείς. Το μήνυμα εμπνέεται από το γεγονός ότι οι ασθενείς με σκληρόδερμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο κρύο και τις αλλαγές θερμοκρασίας και για τον λόγο αυτόν φορούν γάντια ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, ακόμα και όταν έχει ζέστη. «Η ενημέρωση τόσο των ασθενών όσο και του κοινού είναι μείζονος σημασίας, ειδικά σε ό,τι αφορά περιπτώσεις σπάνιων παθήσεων. Το σκληρόδερμα, αν και σπάνια νόσος, δεν είναι μία καθόλου απλή πάθηση και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Επειδή ακόμα για τη νόσο δεν υφίσταται ριζική θεραπεία, στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση, η οποία οδηγεί και σε καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λοιπόν, τα συμπτώματα της νόσου να αναγνωρίζονται έγκαιρα, ο ασθενής να επισκέπτεται τον κατάλληλο γιατρό (ρευματολόγο) για πρώιμη διάγνωση, ώστε να βελτιστοποιείται η αντιμετώπιση και να ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές από την πρόοδο της νόσου» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ενωσης Ρευματολόγων Ελλάδος, κύριος Σπύρος Ασλανίδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα για το σκληρόδερμα.
Τα συμπτώματα του σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών και να μην είναι τυπικά της νόσου, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, δυσκολεύοντας τη διάγνωση. Δύο από τα πρώιμα συμπτώματα είναι η διαταραχή της αιμάτωσης στα άκρα με αλλαγή χρώματος του δέρματος στα δάκτυλα, με εναλλαγή ωχρότητας-κυάνωσης-ερυθρότητας (φαινόμενο Raynaud) και τα σκληρά οιδηματώδη δάκτυλα. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το σκληρόδερμα. Επειδή, όμως, υπάρχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα για τη νόσο, υπάρχει ελπίδα για την επόμενη ημέρα, με την ανάπτυξη καλύτερης φαρμακευτικής αγωγής και βελτίωσης της θεραπευτικής στρατηγικής. Μέχρι την ανακάλυψη οριστικής θεραπείας, το καλύτερο όπλο στη θεραπευτική μας φαρέτρα για το συστηματικό σκληρόδερμα είναι η έγκαιρη διάγνωση.
Τον νοροϊό εξουδετερώνει ο χαλκός
Νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έδειξε ότι ο χαλκός και τα κράματά του εξουδετερώνουν τον νοροϊό (υψηλής παθογονικότητας ιός) σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένο φαγητό ή νερό, από επαφή με άλλον φορέα, καθώς και από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι επιφάνειες από χαλκό μπορούν αποτελεσματικά να σταματήσουν την εξάπλωσή του. Ο νοροϊός είναι υπεύθυνος για περισσότερες από 267 εκατομμύρια περιπτώσεις οξείας γαστρεντερίτιδας ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο και οι επιδημίες του ιού συχνά έχουν αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας ολόκληρης νοσοκομειακής πτέρυγας ή χώρων φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίοι μετά χρειάζονται απολύμανση και καθαριότητα (αύξηση κόστους λειτουργίας).
ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ: Από τη νηπιακή ηλικία η εκπαίδευση
Η εκπαίδευση των ανηλίκων σε σχέση με το Διαδίκτυο πρέπει να αρχίζει από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, όπως σημειώνεται στα αποτελέσματα διαδικτυακού ερωτηματολογίου της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, που πραγματοποιήθηκε με αποδέκτες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Μέσα από το ερωτηματολόγιο, οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να δώσουν την άποψή τους αναφορικά με σημαντικά ζητήματα ορθής και ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου που αφορούν τους μαθητές τους.
NOVARTIS HELLAS: Εθελοντική κοινωνική προσφορά
Στην ενίσχυση φορέων και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και την ανακούφιση εκατοντάδων δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας συνέβαλαν πρόσφατα η διοίκηση και το προσωπικό της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων των εταιρειών Alcon και Sandoz, για μια ακόμη χρονιά, τη 17η κατά σειρά. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς, μιας ημέρας ουσιαστικής στήριξης προς τον συνάνθρωπο, αφιερωμένης στην ίδρυση της κορυφαίας διεθνώς ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, περίπου 500 εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα και διοικητικά στελέχη της εταιρείας έκαναν πράξη τη φιλοσοφία της, που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, προσφέροντας εθελοντική εργασία, είδη πρώτης ανάγκης και, πάνω από όλα, ελπίδα και αισιοδοξία.
Οι δράσεις Ολοι οι συνεργάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Georg Schroeckenfuchs, τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, και τον διευθυντή επικοινωνίας και ΕΚΕ της εταιρείας, Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, συμμετείχαν σε 12 σημαντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ισάριθμους φορείς των δυο πόλεων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παροχή έργου κοινωνικής αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, στον πολυχώρο «Γωνιά Προσφοράς και Αλληλεγγύης», όπου στεγάζονται το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Γεύμα Αγάπης και η Ιματιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, ο οποίος διακρίνεται για τις κοινωνικές του δομές που παρέχουν σταθερά υλικά αγαθά και υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες, προσφέρθηκαν 150 μερίδες φρέσκου μαγειρεμένου φαγητού στο Γεύμα Αγάπης. Την επιλογή των κοινωνικών δομών του Δήμου Αμαρουσίου εκ μέρους της εταιρείας εξήρε ο δήμαρχος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γεώργιος Πατούλης, ο οποίος στο καλωσόρισμά του ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη τόσο τη διοίκηση, όσο και τους εργαζομένους της Novartis για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία.
EMA: Θετική γνωμοδότηση για ινσουλίνη
H Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση, ώστε να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης glargine σε σχέση με τα καρδιαγγειακά συμβάματα από την κλινική μελέτη ORIGIN στην αναθεωρημένη περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος και στο φύλλο οδηγιών χρήσης του προϊόντος. Οι ενδείξεις για τη χρήση της ινσουλίνης glargine παραμένουν αμετάβλητες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Μυελοΐνωση: Πρώτη νίκη επί του καρκίνου του αίματος
- Αυτά είναι τα εμφιαλωμένα νερά με χρώμιο! Διαδώστε τις λίστες!
- Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα πάρει Ελληνικά εδάφη..
- Έφυγε το νυφικό της νύφης μέσα στην εκκλησία κι έγινε πανικός!
- ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΤΙΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK – ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ…
- Πέντε Τούρκοι πρωταγωνιστές, λάτρεις της Ελλάδας!
- Ο «Γολγοθάς» της Εφορίας
- Τρεις οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
- Πότε ανοίγουν οι νέοι σταθμοί του μετρό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Παρασκηνιο
- Μυελοΐνωση: Πρώτη νίκη επί του καρκίνου του αίματος
- Ο «Γολγοθάς» της Εφορίας
- Θανατηφόρο «κοκτέιλ» στον αττικό ουρανό
- Αναψυκτικά με μεράκι
- ΚΟΥΙΖ: Ποιος είναι ο μισθός του Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα;
- Ο τούρκος πρωταγωνιστής που θα παίξει σε ταινία του Κουτσομύτη
- «Ο Ορέστης και ο σκύλος» διδάσκουν, αλλά απογοητεύουν…
- Δεν ξέρουν τι θέλουν στο ΠΑΣΟΚ
- Δένδιας: Πώς θα αξιοποιήσουμε τους δημοτικούς αστυνομικούς στο υπουργείο
- «Κλειδί εξόδου από την κρίση ο τουρισμός»
- Τελευταία Νέα Παρασκηνιο
- Μυελοΐνωση: Πρώτη νίκη επί του καρκίνου του αίματος
- Αφράτη και λαχταριστή πίτσα με μανούρι και κασέρι
- «Κλειδί εξόδου από την κρίση ο τουρισμός»
- Δεν ξέρουν τι θέλουν στο ΠΑΣΟΚ
- Ο Γιώργος μάς απάντησε, αλλά… πρόδωσε τη χώρα!
- Ο «Γολγοθάς» της Εφορίας
- «Ο Ορέστης και ο σκύλος» διδάσκουν, αλλά απογοητεύουν…
- Αναψυκτικά με μεράκι
- Αμπού Κατάντα: Ο ισλαμιστής που δολοφονούσε μουσουλμάνους
- Θανατηφόρο «κοκτέιλ» στον αττικό ουρανό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι οι δύο ακόμα υποψήφιοι πρόεδροι εκτός του Τσίπρα
- Αθώος ο Ζίμερμαν για τον θάνατο του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν
- Τρεις οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
- Ο υπ.Δικαιοσύνης για τους δημοτικούς αστυνομικούς
- [Αχ Ελλάδα] Συνελήφθησαν αλλοδαποί για διαρρήξεις σχολικών κτιρίων
- Δούνης: «Ευχαριστούμε την Καλλιθέα αλλά… άργησε»
- Ολυμπιακός Βόλου: Άφιξη Βαζάκα, αρχίζει ο σχεδιασμός
- Τα ποδοσφαιρικά ντουέτα που έγραψαν ιστορία
- ΒΙΝΤΕΟ - Γερμανού: "Μ' έχει χτυπήσει άντρας"
- Αρχαίο υποβρύχιο δάσος αποκάλυψε ο τυφώνας Κατρίνα