Οίκος ανοχής με…concept!

Κάτι διαφορετικό συμβαίνει εδώ και μιάμιση μήνα στη συμβολή Σκουφά και Γριβαίων στο Κολωνάκι. Δεν είναι ακριβώς βιβλιοπωλείο, με την κλασική έννοια του όρου, δεν είναι καφετέρια, αλλά και ούτε και γκαλερί.
Ονομάζεται Free Thinking Zone ή αλλιώς Οίκος Ανοχής Ελεύθερης Σκέψης και προέκυψε μετά από τουλάχιστον 15 χρόνια σκέψης όπως μας είπε η υπεύθυνη του χώρου, Αρετή Γεωργιλή.

«Δεν

πρόκειται για ένα κλασικό βιβλιοπωλείο, αλλά για ένα concept bookstore, από αυτά που υπάρχουν πολλά στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε. Είναι ένας υβριδικός τύπος μαγαζιού, ο οποίος λειτουργεί περισσότερο ως μουσείο. Όλα ξεκινούν για μας από την αγορά του βιβλίου και πάνω σε αυτή δημιουργούμε έπειτα ένα concept. Έχουμε δηλαδή τις μόνιμες συλλογές με βιβλία και τις περιοδικές, τις οποίες τις επιλέγουμε με βάση ένα θέμα της επικαιρότητας που στη συνέχεια γεννά ειδήσεις και βιβλιογραφία».

Για την κα Γεωργιλή δεν αρκεί η ύπαρξη των καλών βιβλιοπωλείων που ήδη υπάρχουν στην Αθήνα. «Ένα βιβλιοπωλείο δεν είναι ένα στείρο περιβάλλον, είναι γεμάτο ιδέες και στοχασμό. Δεν είμαστε απλώς μια παράταση ενός βιβλιοπωλείου ή καφέ, αλλά φιλοδοξούμε να γίνουμε μια αναπαράσταση ενός σαλονιού σπιτιού, όπου η συζήτηση και η ανταλλαγή ιδεών ρέει ελεύθερα. Λειτουργούμε και κάπως αντίστροφα, προτείνουμε δηλαδή εμείς θέματα και βιβλιογραφία στους πελάτες μας και τους δίνουμε μία κατεύθυνση που ίσως να μην είχαν σκεφτεί πριν» εξηγεί.

Η ονομασία Free Thinking Zone παραπέμπει στο Free Trade Zone, τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου όπου τα προϊόντα μένουν αδασμολόγητα μέχρι να διακινηθούν. «Εμείς θέλουμε λοιπόν να κάνουμε ελεύθερη διακίνηση σκέψης, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το χώρο οι ιδέες δεν λογοκρίνονται, όσο ανατρεπτικές και αν είναι, αρκεί βέβαια να μην περιέχουν ποινικά αδικήματα. Επειδή είμαστε λοιπόν ένας οίκος ανοχής σκέψης, λέμε πως εδώ μέσα μπορείς να πεις την ιδέα σου, όσο διαφορετική και αν είναι. Έχουμε ξεχάσει πλέον να ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη, ακόμα και σε καθημερινό επίπεδο» λέει σχετικά η κα Γεωργιλή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι επισκέπτες του χώρου είναι στην πραγματικότητα αρκετά νέοι, ανάμεσα στην ηλικία των 25 και των 35. Αν και οι Έλληνες διαβάζουν αποδεδειγμένα λιγότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, η κρίση που περνάμε όλοι μας τους έχει οδηγήσει σε βιβλία με δοκιμιακό λόγο που θα τους βοηθήσουν στην ενδοσκόπηση και την εξεύρεση λύσεων.

Η επόμενη συζήτηση που θα φιλοξενήσει ο Οίκος Ανοχής Ελεύθερης Σκέψης θα είναι στις αρχές Μαρτίου, όταν εκπρόσωποι τριών ιδεολογικών ρευμάτων θα ξεκινήσουν μια κουβέντα για την ελευθερία της καθημερινότητας μας. Προσεχώς όμως θα ξεκινήσουν και οι παρουσιάσεις βιβλίων που θα διαφέρουν από τις συνηθισμένες. «Ο συγγραφέας θα είναι στο κοινό, ενώ οι ομιλητές θα είναι όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο και είτε τους άρεσε είτε όχι. Ένα βιβλίο άλλωστε δεν μπορεί να αρέσει σε όλους, αλλά ανήκει στον κόσμο που το κρίνει» καταλήγει η κα Γεωργιλή.

*Free Thinking Zone – Σκουφά 64 και

Keywords
Τυχαία Θέματα