Ποιοι κατέκτησαν τα φετινά «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα»

Απονεμήθηκαν και φέτος τα «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα».

Οι συντάκτες του περιοδικού “Annals of Improbable Research” βράβευσαν τις πιο αστείες, αιρετικές ή και περιττές επιστημονικές έρευνες.

Οι νικητές παίρνουν από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε έκαστος, που δυστυχώς αντιστοιχούν σε μόλις τέσσερα δολάρια ΗΠΑ.

Φέτος, τα βραβεία απονεμήθηκαν για 23η χρονιά σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ τα βραβεία παρέδωσαν στους νικητές πραγματικοί κάτοχοι Νόμπελ. Στόχος των βραβείων Ig είναι να αναδείξουν

έρευνες και ανακαλύψεις που «πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και μετά τους κάνουν να σκεφτούν».

Ας δούμε όμως τα καλύτερα βραβεία της τελετής:

Το κοινό βραβείο αστρονομίας και βιολογίας κέρδισαν οι Νοτιοαφρικανοί Marcus Byrne του Πανεπιστημίου του Γουιτγουότερσραντ και Clarke Scholtz του Πανεπιστημίου της Πρετόρια, μαζί με τους Marie Dacke, Emily Baird και Eric Warrant του σουηδικού πανεπιστημίου του Λουντ για την ανακάλυψή τους ότι τα σκαθάρια της κοπριάς προσανατολίζονται τη νύχτα, χρησιμοποιώντας τον γαλαξία μας ως σημείο αναφοράς. Τα σκαθάρια, τις νύχτες χωρίς Σελήνη, ευθυγραμμίζουν την κίνησή τους με τα άστρα του γαλαξία, τα οποία θεωρούν ως τα φωτεινότερα αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- στο σχεδιασμό αυτόνομων οχημάτων και ρομπότ.

Το βραβείο φυσικής απονεμήθηκε στον Alberto Minetti και τους συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου επειδή συμπέραναν με τη μελέτη τους ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν πάνω στο νερό σε συνθήκες σεληνιακής βαρύτητας.

Το βραβείο ιατρικής δόθηκε στους ιάπωνες ερευνητές Masateru Uchiyama, Xiangyuan Jin, Qi Zhang, Toshihito Hirai, Atsushi Amano, Hisashi Bashuda και Masanori Niimi του πανεπιστημίου του Τόκιο για την ανακάλυψη ότι τα ποντίκια που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, επιβιώνουν περισσότερο όταν ακούνε συγκεκριμένη μουσική. Συγκεκριμένα, τα ποντίκια με μη συμβατό μόσχευμα, που είχαν ακούσει την όπερα La Traviata του Verdi για επτά μέρες, έζησαν δύο με τρεις φορές περισσότερο από όσα άκουσαν ήχους “new age” από την Enya.

Το βραβείο ψυχολογίας πήρε ο Brad Bushman του πανεπιστημίου του Οχάιο για την ανακάλυψη ότι κάποιος αισθάνεται εσφαλμένα πιο ελκυστικός, όταν έχει πιει πολύ αλκοόλ.

Το βραβείο πιθανοτήτων απονεμήθηκε σε ομάδα ζωολόγων του Αγροτικού Κολλεγίου της Σκωτίας υπό τον Bert Tolkamp για την ανακάλυψη αφενός ότι όσο περισσότερο χρόνο μια αγελάδα μένει ξαπλωμένη, τόσο πιθανότερο είναι σύντομα να σηκωθεί και, αφετέρου, ότι από τη στιγμή που θα σταθεί όρθια, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εύκολα πόσο σύντομα θα ξαπλώσει πάλι.

Το βραβείο μηχανικής στο πεδίο της ασφάλειας δόθηκε στον μακαρίτη Gustano Pizzo για την εφεύρεση ενός ηλεκτρομηχανολογικού συστήματος που παγιδεύει σε ένα δέμα ένα αεροπειρατή, πετώντας τον μετά αυτόματα με ένα αλεξίπτωτο έξω από το αεροπλάνο!

Το βραβείο χημείας πήρε μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα υπό τον Shinsuke Imai για την ανακάλυψη ότι η βιοχημική διαδικασία που κάνει τους ανθρώπους να κλαίνε όταν καθαρίζουν κρεμμύδια, είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Το βραβείο ειρήνης απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ο οποίος απαγόρευσε το χειροκρότημα δημοσίως, καθώς και στην αστυνομία της χώρας του, η οποία συνέλαβε έναν μονόχειρα άνδρα με την κατηγορία ότι χειροκρότησε (κι όμως πρόκειται για πραγματικό γεγονός…).

Keywords
Τυχαία Θέματα