Πολιτικοί κραδασμοί με αφορμή μίζες στην Τουρκία

Νέες εξελίξεις προκύπτουν στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς που έχει ξεσπάσει την Τουρκία και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, έπειτα από έφοδο που έγινε στο σπίτι του γενικού διευθυντή της τράπεζας «Halkbank», Σουλεϊμάν Ασλάν, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα χρήματα μάλιστα

βρέθηκαν κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του.

Ο Σουλεϊμάν Ασλάν συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες, ενώ και η σύζυγος του προσήχθη επίσης, καθώς έχει καταγραφεί σε τηλεφωνική της συνομιλία να λέει: «Έφτασαν τα πράσινα», σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν δικαστικές πηγές στο πρακτορείο «Doğan».

Παράλληλα, o γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε επισήμως τον διορισμό άλλων δύο εισαγγελέων, ώστε για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Νωρίτερα έχει προηγηθεί και η αντικατάσταση των διοικητών πέντε διευθύνσεων στην Ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης, καθώς και συνολικά 52 συλλήψεις, εκ των οποίων και γιοι υπουργών.

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης θα βρεθούν και οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν.

Λόγος γίνεται και για τον Εγκεμέν Μπαγίς , υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, ο οποίος φέρεται να πήρε από επιχειρηματία το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας « Χουριέτ» αναφέρει ότι η τουρκική εισαγγελία διεξάγει τρεις έρευνες

Η πρώτη αφορά τον επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και για παράνομη εξαγωγή χρυσού στο Ιράν, η δεύτερη το δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και η τρίτη αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι δημοτικές αρχές δεν χορηγούσαν άδεια κατασκευής, με αποτέλεσμα να γίνεται ύστερα από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

Οι τρεις εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερώσει τον πρωθυπουργό όσον αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας γι’ αυτό και περιορίστηκε στο να σχολιάσει: «Δε θα ήταν σωστό να μιλήσω πριν ολοκληρωθεί η έρευνα».

Ο Ερντογάν όμως άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ικόνιο, ότι έχει στηθεί πραγματική συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι εκείνοι που στηρίζονται «από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα δεν μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας. Όσοι υποστηρίζονται από σκοτεινούς κύκλους εντός και εκτός της χώρας δεν μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση της Τουρκίας».

Εν τω μεταξύ ανάμεσα στους 52 προσαχθέντες βρίσκονται και οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, καθώς και ισχυροί επιχειρηματίες.

Εκείνος που φαίνεται να κίνησε τα νήματα και συντόνισε τις ενέργειες για το ξέσπασμα του σκανδάλου είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Ένας πανίσχυρος άνδρας, ο οποίος με έδρα του τις ΗΠΑ συντονίζει ένα διεθνές ισλαμικό κίνημα, έχει ιδρύσει εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Αφρική, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Ασία, έχει στην ιδιοκτησία του τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και την εφημερίζα Zaman.

Η απόφαση του Ερντογάν να καταργήσει ιδιωτικά προπαρασκευαστικά σχολεία, τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από το κίνημα του Γκιουλέν, πυροδότησε την κρίση ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ότι ο Γκιουλέν είναι ο άνθρωπος που έβαλε… τρικλοποδιά στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τον αρμόδιο υπουργό για τα ευρωπαϊκά θέματα Εγκεμέν Μπαγίς, περιορίζεται μονάχα στο να δηλώνει ότι είναι «χαλαρός» σε μία προσπάθεια να δείξει αμέτοχος στην υπόθεση.

The post Πολιτικοί κραδασμοί με αφορμή μίζες στην Τουρκία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα