«Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή»

Συνέντευξη στη Φωτεινή Παπαδάκη

Φωτογραφίες: Κώστας Μπιτχαβάς

Με το βλέμμα του ώριμου καθηγητή, έχοντας έδρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίνει τη δική του λύση για την ΕΡΤ και καταδικάζει το μαύρο. Με τη ματιά του πολιτικού οραματιστή, ως επικεφαλής του κόμματος «Κοινωνία αξιών», προτείνει ένα νέο δρόμο που θα μας οδηγήσει μακριά από την «πολιτική χρεοκοπία» των ημερών μας. Με τη σκοπιά

του επιτυχημένου συγγραφέα και έχοντας αρκετά βιβλία στο ενεργητικό του, ανάμεσά τους και ένα μπεστ σέλερ, δίνει συμβουλές για μια πραγματικά επιτυχημένη επαγγελματική και προσωπική ζωή.

Ο Δημήτρης Μπουραντάς, τον οποίο -κατά λάθος… σκότωσαν τα ΜΜΕ, μιλάει στο «Π» για όλους και για όλα, ξεκάθαρα και με απόλυτη ειλικρίνεια…

Πώς σχολιάζετε το νέο σχηματισμό της κυβέρνησης μετά την αιφνίδια απόφαση για αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ;

Το δικό μου σχόλιο συμπυκνώνεται σε ένα όνειρο: Να αναγεννιόταν το πολιτικό σύστημα από τις στάχτες του και όλοι αυτοί που αποτελούν τώρα το πολιτικό σύστημα και κυρίως τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ναι μεν να είχαν τα ίδια πρόσωπα, αλλά να είχαν διαφορετική νοοτροπία, διαφορετικές αξίες, διαφορετικές ικανότητες, διαφορετικό όραμα για τη χώρα και να είχαν βάλει το ατομικό καλό στην υπηρεσία του κοινού καλού. Δυστυχώς όμως είναι μόνο όνειρο…

Έχετε πει χαρακτηριστικά ότι αυτό που θα θέλατε εσείς είναι να μπουν νέα πρόσωπα στον πολιτικό κόσμο. Αν σκεφτούμε ότι ο περισσότερος κόσμος ψηφίζει με κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία που επιβιώνει μέχρι και σήμερα, κατά πόσο-πιστεύετε-είμαστε έτοιμοι να απορρίψουμε αυτή την ιδεολογία και να υιοθετήσουμε μια καινούρια;

Βρισκόμαστε σε μια πολιτική χρεοκοπία και είναι η αιτία και της οικονομικής και της κοινωνικής και της εθνικής και της αξιακής χρεοκοπίας. Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών επιθυμεί και ψηφίζει την παρούσα συγκυβέρνηση γιατί εξ ανάγκης προτιμάει τον αργό θάνατο. Ένα άλλο ποσοστό πολιτών προτιμάει τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί θέλει να πιστεύει σε μαγικές λύσεις και ότι μέσα από αυτές μπορούμε να βρούμε την επίπλαστη ευμάρεια που λόγω χρεών είχε διαμορφώσει στη χώρα μας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, κάποιοι ψηφίζουν το παιδί που γεννήθηκε από την αιμομιξία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ∙ τη Χρυσή Αυγή από οργή, τιμωρία, αγανάκτηση και όχι επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει μια προοπτική για την κοινωνία και για τη χώρα.

Πώς-κατά τη γνώμη σας-θα αντιμετωπιστεί αυτή η «πολιτική χρεοκοπία»;

Μόνο όταν οι πολίτες καταλάβουν τη δύναμή τους, αποκτήσουν ανεξάρτητη και ταυτόχρονα ορθολογική πολιτική σκέψη, αξιολογήσουν τους πολιτικούς και τις πολιτικές με γεγονότα και αποτελέσματα και όχι με ρητορική και πολιτικό μάρκετινγκ θα καταληφθεί η πολιτική χρεοκοπία της χώρας μας. Δυστυχώς, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φτάσουμε στον πάτο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το θέμα είναι αν θα μείνουμε για δεκαετίες εκεί αγκαλιά με τα ναυάγια ή θα κάνουμε ανάδυση και θα βγούμε στην επιφάνεια. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι σαν ένα σπίτι που έχει καεί ολοσχερώς. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε μερεμέτια, πρέπει να το χτίσουμε από την αρχή. Για να «απογειωθούμε» θα πρέπει να έχουμε μια χρηστή και αποτελεσματική διακυβέρνηση που θα σχεδιάσει και κυρίως θα υλοποιήσει ένα εθνικό-συνεκτικό-στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ριζικές-εναρμονισμένες αλλαγές σε κάθε τομέα.

Η «Κοινωνία αξιών», όπως ονομάζεται το κόμμα του οποίου είστε επικεφαλής, πώς έρχεται να αντιπαλέψει την κρίση αξιών στις ημέρες μας;

Εμείς στην «Κοινωνία αξιών» είμαστε άνθρωποι της πράξης και ξέρουμε τις «ασθένειες» από τις οποίες πάσχει η χώρα μας: Πέρα από τις ηγεσίες, πάσχει από μάνατζμεντ και ηγεσία. Πήραμε την απόφαση να κάνουμε μια έντιμη προσπάθεια να φτιάξουμε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό που θα μπει στη Βουλή με ένα ποσοστό προοπτικής για τομή στα πολιτικά πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν επιδιώξαμε να κάνουμε πολύ θόρυβο στο ξεκίνημά μας, διότι αν κανείς δεν κάνει κάτι στιβαρό σε ό,τι αφορά την πρόταση προς την κοινωνία και δεν είναι σίγουρος ότι έχει ένα αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό δεν χρειάζεται να κάνει αισθητή την παρουσία του. Όμως, ήδη στους δυο μήνες λειτουργίας μας έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά με τα ΜΜΕ σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Κρήτη και συνεργαζόμαστε με τους «Δημοκρατικούς». Κάνουμε σταθερά βήματα και όσο θα ανεβαίνει η δυναμική μας ακόμα και τα μεγάλα ΜΜΕ θα μας δώσουν το χώρο που μας αναλογεί.

Πώς σχολιάζετε την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ, που προκάλεσε και ενδοκυβερνητικό ρήγμα;

Είναι ένα παγκοσμίως πρωτότυπο παράδειγμα κακής διοίκησης αλλαγών. Ποτέ, ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα, δεν έκλεισε μια εταιρία για να μετασχηματιστεί. Η ΕΡΤ είναι τσιφλίκι των κυβερνώντων, υπάρχει αναξιοκρατία, κολλητοκρατία, κομματισμός, κομματικά συνδικάτα, ελλείμματα. Αυτό που ήθελαν δεν ήταν να εξυγιάνουν τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αλλά να τη φτιάξουν πάλι στα δικά τους μέτρα. Ακόμα και ένας δευτεροετής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ θα μπορούσε να φτιάξει ένα σχέδιο εξυγίανσης, εξορθολογισμού, μετασχηματισμού της ΕΡΤ πολύ καλύτερο από αυτούς!

Με βάση τις γνώσεις σας πάνω στη διοίκηση και ηγεσία αλλαγών, την οποία διδάσκετε και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τι θα έπρεπε να γίνει πρακτικά για να αλλάξει η κατάσταση στην ΕΡΤ;

Απλά έπρεπε να ξεκινήσει μια γενική συνέλευση ή ένα Διοικητικό Συμβούλιο ανεξάρτητο από κόμματα, συντεχνίες κλπ. Αυτό το διοικητικό συμβούλιο θα ήταν ικανό να βάλει ένα μάνατζμεντ τεχνοκρατών που ξέρει από business, μάνατζμεντ και διοίκηση αλλαγών. Οι άνθρωποι αυτοί στη συνέχεια θα μπορούσαν να φτιάξουν το σχέδιο μετασχηματισμού, το σχέδιο υλοποίησης των αλλαγών και οι κυβερνώντες θα δημιουργούσαν την ιδανική ΕΡΤ και θα έλεγαν ότι χρειαζόμαστε αυτή την αποστολή, αυτή την οργάνωση, αυτά τα συστήματα, αυτούς τους ανθρώπους, ποιοτικά και ποσοτικά. Η ίδια τακτική θα πρέπει να ακολουθηθεί και σε όλες τις ΔΕΚΟ, τις οποίες βλέπουμε ότι ξεπουλάνε! Και φυσικά, μιας και μιλάμε για την ΕΡΤ, το μαύρο δεν ήταν απαραίτητο, ούτε όλες αυτές οι αντιδράσεις. Δεν μπορούν να αλλάξουν έναν οργανισμό σαν την ΕΡΤ και θέλουν να αλλάξουν και τη χώρα; Συνεχίζουν να την καταστρέφουν και θα την πληρώσουμε όλοι και περισσότερο οι νέοι.

Εκτός από καθηγητής είστε και συγγραφέας. Το τελευταίο σας βιβλίο είναι το «Μιλώντας στα παιδιά μου για την πραγματικά επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή». Γιατί έχετε προσθέσει τη λέξη «πραγματικά»;

Η λέξη «πραγματικά» είναι για να απομυθοποιήσει αυτή την έννοια της επιτυχίας που μας έχει επιβάλει το σύστημα και αφορά τη συνεχή απόκτηση και κατανάλωση υλικών αγαθών. Έτσι, κάνουμε το λάθος που μας έχει πει ο Σοπενχάουερ: Ότι αυτή η μανία συνεχούς κατανάλωσης υλικών αγαθών «είναι όπως το νερό της θάλασσας: Όσο περισσότερο πίνεις τόσο περισσότερο διψάς». Κατά συνέπεια, ο τίτλος είναι έτσι γιατί δεν πρέπει κάποιος να ταυτίσει την επιτυχία με τη σαθρή έννοια, που μας έχουν επιβάλει.

Έχετε πει χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας ή ευτυχίας, πώς όμως στο βιβλίο αυτό αναφέρεστε στην επιτυχία και δίνετε συμβουλές;

Συνταγές δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως πλαίσια σκέψης. Παραδείγματος χάρην: Ο Καρλ Γιουνγκ κάνοντας μια τυπολογία των χαρακτήρων μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη αυτογνωσία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Να ξέρουμε το χαρακτήρα του άλλου και έτσι να μπορούμε να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα, να συνεννοηθούμε και να συνυπάρξουμε. Αυτό δεν είναι συνταγή, αλλά ένα εννοιολογικό πλαίσιο. Έχουμε έννοιες, αρχές, μεθόδους, τεχνικές που μας βοηθούν να κάνουμε καλύτερες επιλογές.

Ιδιαίτερος ντόρος έγινε πρόσφατα με τον… μιντιακό σας θάνατο! Αναφέρομαι φυσικά στο λάθος που έγινε από τους δημοσιογράφους, που αντί να γράψουν για το θάνατο του τέως νομάρχη Ευβοίας και στελέχους του ΠΑΣΟΚ έγραψαν για το δικό σας! Δηλώσατε χαρακτηριστικά ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να καταλάβετε ποιοι άνθρωποι σας αγαπούν…

Είναι τρομερό το πώς διαδόθηκε αυτό το πράγμα όχι μέσα από τα social media, αλλά κυρίως στόμα με στόμα. Υπήρχαν συνάδελφοί μου που δέχτηκαν πάνω από 100 τηλεφωνήματα και αυτό έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί που με αγαπούν. Για εμένα δεν ήταν σοκ, αλλά για πολλούς ανθρώπους ήταν. Η δε κόρη μου κοιμόταν με μια φίλη της και την ξύπνησε γιατί είχε δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα και της είπε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στον πατέρα σου. Το παιδί πίστεψε ότι μπήκαν κλέφτες στο σπίτι και μας σκότωσαν. Πραγματικά αναστατώθηκαν πολλοί άνθρωποι, αλλά εν πάση περιπτώσει ήταν και διαφήμιση για εμένα!

Keywords
χρυση αυγη, αθηνα, λύση, ΕΡΤ, χρεοκοπια, μμε, νέα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, βουλη, κρητη, ασοεε, business, ΔΕΚΟ, σημαίνει, media, σοκ, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σκοπια, Καλή Χρονιά, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, τι σημαινει, το θεμα, ασοεε, αυγη, γνωμη, δουλεια, εδρα, ηγεσια, θεμα, μμε, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, ονειρο, πλαισιο, αγκαλια, βιβλιο, βλεμμα, γεγονοτα, γινει, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δικη, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εννοια, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, εταιρια, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υπηρχαν, θεσσαλια, διαφημιση, ιδεολογια, κομμα, λαθος, λύση, μαυρο, μακρια, ματια, μηνες, ναυαγια, νερο, νοοτροπια, ξεκινημα, οραμα, παιδι, παιδια, πανεπιστημιο αθηνων, ρητορικη, σαθρη, σιγουρος, σιγουρο, συνεχεια, συνταγη, σοκ, σπιτι, στομα, σχεδιο, τεως, τιμωρια, τομη, τιτλος, φυσικα, φοιτητης, χρυση, βηματα, business, δημητρης, εθνικο, γνωσεις, ηπειρο, χωρα, κλεφτες, κωστας, media, οργη, σημαίνει
Τυχαία Θέματα