Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαθεσιμότητα-Ποιοι εξαιρούνται

Ταχύτατα προχωράει η εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Ήδη σε μία προσπάθεια να προχωρήσει η κινητικότητα εντείνονται οι ρυθμοί για τον προσδιορισμό των υποθέσεων συμβασιούχων, οι οποίοι παραμένουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στους ΟΤΑ, με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά
μέτρα.

Με τις νέες διατάξεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, που «φρενάρουν» τη διαιώνιση της κατάστασης που παρατηρείται με τους συμβασιούχους, τα δικαστήρια της χώρας έχουν μεριμνήσει, ώστε έως το αργότερο τις αρχές του Νοεμβρίου να έχουν συζητηθεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων «για την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την οποία έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή» και αγωγές «για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει ως ασφαλιστικό μέτρο».

Έτσι, υποθέσεις που θα συζητούνταν το 2014 και το 2015 προσδιορίζονται πλέον για το 2013 με αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους να έχει ξεκαθαριστεί το ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα εγκαταλείψουν τις εργασίες τους.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων, που εργάζονται στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές, ξεπερνά τους 6.000 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 3.500 απασχολούνται σε δήμους της χώρας.

Παράλληλα δρομολογείται η ένταξη 1.618 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, εκ των οποίων 210 θα προέλθουν από τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η αξιολόγηση του προσωπικού του ΕΣΥ θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αφορά στο ξεκαθάρισμα του ποιοι θα παραμείνουν στις υπηρεσίες και η δεύτερη αξιολόγηση όσων λάβουν φύλλο πορείας για άλλο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επιφυλάξεις για τις αλλαγές στην Υγεία με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και της κινητικότητας των εργαζομένων. «Οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων πρέπει να έχουν ως μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς αυτούς. Γι αυτό και πρέπει οι σχεδιασμοί του Υπουργείου να λαμβάνουν υπόψη την ελάφρυνση και όχι την προσθήκη επιπλέον βάρους στα ήδη βεβαρημένα Δημόσια Νοσοκομεία» ανέφερε ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως έγινε με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων που εντάχθηκαν άμεσα στην κινητικότητα. «Κάθε οριζόντια περικοπή είναι άδικη» είπε ο Γιάννης Μιχελάκης, που ζήτησε να προχωρήσει η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Επιπλέον εξήγησε ότι το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας θα απορροφηθεί από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών που έχουν υποβάλλει.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την διαθεσιμότητα:

• Εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και αναρτάται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται. Η παρούσα διαπιστωτική πράξη κοινοποιείται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Η.Δ. (dipid@ydmed/gov.gr).

• Εκδίδονται ατομικές διαπιστωτικές πράξεις θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται και αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

• Η δικαστική απόφαση που ορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη πρέπει να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται.

• Υπάλληλος ο οποίος κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εν μέσω διαθεσιμότητας, υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης.

• Υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιρείται της διαθεσιμότητας εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. σε ισχύ ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Keywords
Τυχαία Θέματα