Ρώσοι και Τούρκοι κάνουν «έφοδο» στην Ελλάδα!

Ρεκόρ όλων των εποχών πρόκειται να αποτελέσει για τον ελληνικό προορισμό ο αριθμός των 2 εκατομμυρίων αφίξεων, που σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις τουριστικών φορέων και παραγόντων, ως επί το πλείστον είναι από Τουρκία και Ρωσία.

Οι τελευταίες προβλέψεις, σύμφωνα με την Καθημερινή, για τις συνολικές τουριστικές εισπράξεις της χώρας αναφέρουν ότι θα κυμανθούν μεταξύ 11 και 11,5 δισ. ευρώ. Επίσης, η αναθεωρημένη εκτίμηση για την εισερχόμενη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα

κάνει λόγο για αφίξεις έως 17,5 εκατ. ξένων τουριστών. Να σημειωθεί ότι ο κάθε Ρώσος σε κάθε ταξίδι του ξοδεύει, περίπου, 1.000 ευρώ όταν η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στη χώρα μας ανέρχεται περίπου στα 560 ευρώ.

Από την άλλη οι Τούρκοι παρότι δεν διανυκτερεύουν πολλές ημέρες στον ελληνικό προορισμό δαπανούν σε κάθε ταξίδι τους αρκετά χρήματα για φαγητά και ποτά.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κίνησης από την Τουρκία κάνουν λόγο για αφίξεις έως και 800.000 τουριστών. Αντίστοιχα, από τη Ρωσία, ενώ στην αρχή του έτους οι προβλέψεις των τουριστικών φορέων έκαναν λόγο για αφίξεις ρεκόρ 1 εκατ., τώρα μερίδα αυτών πιστεύει ότι η οροφή βρίσκεται στον αριθμό του 1,2 εκατ.
Και να σημειωθεί ότι οι εν λόγω αγορές μέχρι πριν από 3 χρόνια διοχέτευαν τον ελληνικό προορισμό με, περίπου, 1 εκατ. τουρίστες, δηλαδή, ήταν σχεδόν 50% λιγότεροι από φέτος.

Πολλοί Τούρκοι επέλεξαν τις προηγούμενες ημέρες να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας, καθώς μετά τη νηστεία περίπου ενός μηνός που επιβάλλει το Ραμαζάνι στον μουσουλμανικό πληθυσμό, απόλαυσαν τη εορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ σε ελληνικούς προορισμούς. Μεγάλος αριθμός Τούρκων επισκεπτών καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και τη Θράκη αλλά και στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, στο Τελωνείο της Χίου διένειμαν χιλιάδες τουριστικούς οδηγούς στην τουρκική γλώσσα για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα. Από τις 13 έως τις 20 Οκτωβρίου οι Τούρκοι θα έχουν την εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ που θα αποτελέσει επίσης μια ευκαιρία για ταξίδια σε ελληνικούς προορισμούς.

Η οικία του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία επαναλειτούργησε χθες μετά την ανακαίνισή της ως μουσείου στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα, ενισχύοντας ιδιαίτερα τον τουρισμό της συμπρωτεύουσας. Ηδη, το θέμα έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.

Η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη ανέφερε στην Καθημερινή ότι οι Τούρκοι τουρίστες κατακλύζουν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τη φετινή περίοδο, ενώ σε ορισμένους προορισμούς όπως η Σύμη υπάρχει το αδιαχώρητο. Παράλληλα, εκτιμά ότι φέτος θα επισκεφθούν τη χώρα μας περίπου 800.000 τουρίστες. Από την πλευρά της, η περιφέρεια -όπως σημειώνει η κ. Φτακλάκη έχει ζητήσει από την Πολιτεία το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης των θεωρήσεων, που ισχύει για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο τη Ρόδο, την Κω, το Καστελλόριζο -από την περασμένη εβδομάδα- και τη Σύμη, να επεκταθεί του χρόνου και για τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Σύρο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Πάτμο. Επιπροσθέτως, τονίζει ότι οι Τούρκοι συνήθως πραγματοποιούν διήμερα και τριήμερα και ξοδεύουν αρκετά χρήματα όχι τόσο σε αγορές όσο για φαγητό και ποτό.

Τον Ιούλιο από τις 23.500 ξένους επισκέπτες που επισκέφθηκαν τη Ρόδο με πλοίο, οι 9.177 ήταν τουρίστες από χώρες εκτός Σένγκεν, ενώ 700 Τούρκοι ήρθαν μέσω του πιλοτικού προγράμματος. Αντίστοιχα, στην Κω από τις 56.000 ξένους επισκέπτες που επισκέφθηκαν την Κω με πλοίο, οι 14.000 ήταν από χώρες εκτός Σένγκεν, ενώ 709 Τούρκοι ήρθαν μέσω του προγράμματος. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον Αύγουστο, οι επισκέψεις των Τούρκων ήταν πολλαπλάσιες μέσω του προγράμματος. Τον Οκτώβριο με πρωτοβουλία της περιφέρειας θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για την περαιτέρω σύσφιγξη των τουριστικών σχέσεων των δύο πλευρών, με τη συμμετοχή και του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Τουρκίας, στο οποίο μεταξύ άλλων θα αναζητηθούν τρόποι για την αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με την Κωνσταντινούπολη από το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα