Στην Κυπρο βρηκαν λυση για τους πλειστηριασμους

Στην Αθήνα, οι πολιτικοί με κραυγές και οιμωγές, προσπαθούν να επιμηκύνουν ένα στρεβλό, φαύλο και αναποτελεσματικό καθεστώς που προστατεύει κυρίως τα λαμόγια που έχουν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Στη Λευκωσία, οι πολιτικοί κάθισαν και συζήτησαν με την Τρόϊκα, διαβουλεύθηκαν με τους τραπεζίτες και τους κοινωνικούς φορείς και στο τέλος κατέληξαν –γρήγορα χωρίς ίντριγκες και καθυστερήσεις- σ’ ένα σχέδιο που σώζει τα σπίτια των Κυπρίων, χωρίς να καταστρέφει την στεγαστική πίστη που αποτελεί (έναν, όχι

τον μοναδικό) μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Το μυστικό είναι ότι οι Κύπριοι πολιτικοί άκουσαν τις προτάσεις της Τρόϊκας, τις συζήτησαν, τις επεξεργάσθηκαν, τις βελτίωσαν και τις προσάρμοσαν στις εθνικές τους ιδιαιτερότητες.

Αυτό που δεν έκαναν οι Κύπριοι πολιτικοί, ήταν να διαστρεβλώνουν «τις προτάσεις των ξένων» για να φανούν οι ίδιοι «σκληροί διαπραγματευτές».

Στην Κύπρο, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ανέρχεται σε περίπου 18 δις Ευρώ.
Τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο ανέρχονται σε 70 δις Ευρώ.
Από αυτά το 33% δηλαδή περίπου 24 δις Ευρώ είναι στο «κόκκινο» δηλαδή σε μεγάλη καθυστέρηση.
Το Κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τρόικα, επεξεργάσθηκε ένα συνολικό σχέδιο σωτηρίας των κατοικιών όσων έχουν αδυναμία αποπληρωμής, χωρίς να καταργούν την τραπεζική πίστη…

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κρατικού οργανισμού ο οποίος θα «αγοράζει» τις κατοικίες που με δικαστική απόφαση δικαστική οδηγούνται σε πλειστηριασμό.
Ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης θα αγοράζει τα «κόκκινα» δάνεια δανειοληπτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Οι δανειολήπτες θα μπορούν να μένουν στα σπίτια τους πληρώνοντας ως ενοίκιο ένα συμβολικό ποσό. Όταν τα οικονομικά του δανειολήπτη επιστρέψουν σε καλά δεδομένα θα ξαναρχίσει να πληρώνει τις δόσεις τους. Ταυτόχρονα στην Κύπρο δημιουργείται ο θεσμός Τραπεζικού Διαμεσολαβητή για όλες τις κινήσεις πριν η υπόθεση των «κόκκινων στεγαστικών» οδηγηθεί στα δικαστήρια και στον πλειστηριασμό.

Το ποσό που θα διαθέτει η κυβέρνηση για τη σωτηρία των κατοικιών όσων έχουν «κόκκινα στεγαστικά δάνεια» θα καταγράφεται αναλυτικά στον κρατικό προϋπολογισμό.

Την κοινωνική πολιτική προστασίας των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών θα την ασκεί με διαφάνεια και ισοτιμία αντιμετώπισης όλων, το επίσημο Κράτος με αποφάσεις της Βουλής.
Το ενοίκιο που θα πληρώνει ο πρώην ιδιοκτήτης θα είναι μικρό, και ένα μέρος του θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του ποσού που πλήρωσε το κράτος για να αγοράσει το σπίτι από την τράπεζα. Προφανώς το Κράτος δεν θα αγοράσει όλα τα «κόκκινα στεγαστικά». Προτεραιότητα θα δοθεί σε ακίνητα αξίας μέχρι τα 200.000 έως 250.000 Ευρώ.

Προφανώς για κάθε συναλλαγή θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια και θα λαμβάνεται υπόψιν η οικογενειακή κατάσταση με βάση το ολλανδικό μοντέλο. Θα συνυπολογίζονται τα κοιωνικά αλλά και τα οικονομικά δεδομένα, διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση μιας μονογονεϊκής οικογένειας ή ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει μια υπογένεια ή αν υπάρχει και μέλος άτομο με ειδικές ανάγκες.

Το σχέδιο του Κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών μοιάζει πολύ με το σχέδιο που πρότεινε η Τρόικα και για την Ελλάδα.

Εκεί την πρόταση των τροϊκανών οι πολιτικοί την συζήτησαν.

Στην Ελλάδα όχι μόνο την απέκρυψαν (για να την παρουσιάσουν ως δική τους) αλλά και τη διαστρέβλωσαν…

The post Στην Κυπρο βρηκαν λυση για τους πλειστηριασμους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα