Στο Διάστημα ο ανταγωνισμός

Στη γεωπολιτική σκακιέρα δεν είναι μόνο η ενέργεια που θα παίζει από εδώ και στο εξής τον πρωταρχικό ρόλο. Οι μεγάλες δυνάμεις, που οδηγούν τον κόσμο σε μια τριπολική διαίρεση (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα), τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς το Διάστημα.
Μπορεί μέχρι τώρα το αχανές σύμπαν να προσφερόταν μόνο για επιστημονικές ανακαλύψεις –από βακτήρια μέχρι «πράσινα ανθρωπάκια»–, ωστόσο, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν το κίνητρο για κάτι παραπάνω. Ηδη, από τον πόλεμο των άστρων που

οραματίστηκε ο Ρέιγκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα, οι διαστημικές δυνάμεις επιθυμούν να ανοίξουν τα φτερά τους, ή καλύτερα τους… προωθητήρες τους, για κυριαρχία στο άγνωστο του Διαστήματος.
Πριν από λίγες ημέρες, η ρωσική κυβέρνηση, διά στόματος Πούτιν, ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 θα έχουν δαπανηθεί πάνω από 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (50 δισεκατομμύρια δολάρια) για κατασκευή νέου κοσμοδρομίου και τεχνολογιών για δορυφόρους κάθε είδους. Το ίδιο και οι Κινέζοι, που φιλοδοξούν να κάνουν πραγματικότητα το δικό τους συμπαντικό οπλοστάσιο, κατασκευάζοντας πυραύλους που θα χτυπούν εχθρικούς δορυφόρους και όχι μόνο. Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, έχουν αφήσει πολλά προγράμματα στην άκρη λόγω χρέους, αν και ουδόλως τα έχουν εγκαταλείψει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο «Παρασκήνιο» του Σαββάτου που κυκλοφορεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα