Στο επίκεντρο των εξελίξεων η Κριμαία – «Σκάκι» από το Κρεμλίνο, «σιγή ιχθύος» από ΗΠΑ και ΕΕ

Η Κριμαία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως μια μικρή παραλιακή πόλη, η Γιάλτα της Κριμαίας, έχει τραβήξει πάνω της τα βλέμματα όλης της Υφηλίου λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που διαδραματίζονται. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, αργά αλλά σταθερά, κουνά τα πιόνια του στη γεωπολιτική σκακιέρα με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδηλώνουν αφενός την ανησυχία τους, αλλά για την ώρα να διατηρούν τους τόνους σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε

συναγερμό, ενώ επίκεινται συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αλλά και διάσκεψη του ΝΑΤΟ για το θέμα.

Όσον αφορά το ρωσικό… μέτωπο, ο στόλος του παραμένει αγκυροβολημένος στη Μαύρη Θάλασσα, περισσότεροι από 6.000 στρατιώτες -κατά την ουκρανική πλευρά- έχουν εισχωρήσει στο έδαφος της Κριμαίας, τα αεροδρόμια έχουν καταληφθεί από Ρώσους κομάντος και μαζικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Ρωσία αναμένουν το «πράσινο φως» από τον Ρώσο πρόεδρο για να ξεκινήσει η αποστολή στην Ουκρανία.

«Σκάκι» από το Κρεμλίνο

Το έναυσμα για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, όπως είχε ζητήσει νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε, η απόφαση της Άνω Βουλής έχει «άμεση εφαρμογή», ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία».

Η απόφαση αυτή «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ. Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απηύθυνε έκκληση για «γενική κινητοποίηση» του στρατού της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».

Για πόλεμο ετοιμάζεται η Ουκρανία

Πάντως η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης το Σάββατο και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο. Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας τριών ωρών και πλέον με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που χαρακτήρισε ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Τουρτσίνοφ, είπε ότι έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακατευθύνει στη βάση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, στη Νέα Υόρκη, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία. Η συνεδρίαση, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα δύο ημερών για το θέμα, προγραμματίστηκε για τις 14.00 ώρα Νέα Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδας) και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι πρέσβεις των 15 χωρών μελών του Σ.Α., έπειτα από αίτημα της Βρετανίας.

Τι στάση κρατούν οι ΗΠΑ

Για την ώρα, οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει χαμηλούς τόνους όσον αφορά στη ρωσική στρατηγική και αυτό διότι γνωρίζουν ότι το παρασκήνιο της κρίσης έχει ως πρωταγωνιστές συμμάχους και εχθρούς, όπως τη Γερμανία, το Ισραήλ και τους φιλοευρωπαίους της Ουκρανίας.

Αμερικανοί αναλυτές, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί, επικαλούνται την περίπτωση της Συρίας, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα και οι συνεργάτες του είχαν ανεβάσει τους τόνους και ετοιμάζονταν για στρατιωτική επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος, ενώ στο τέλος «υποχώρησαν», όπως υποστηρίζεται, «συμβιβαζόμενοι» με τον Πούτιν και τον Άσαντ. Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «βιάστηκε» να μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής, προειδοποιώντας τη Μόσχα για συνέπειες και κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η «απάντηση» της Ουάσινγκτον μετά την είδηση που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters και η οποία αφορούσε στο αίτημα της προέδρου της Άνω Δούμας, Βαλεντίνας Ματβιένκο, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, για να ανακληθεί ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ.

To τηλεφώνημα Πούτιν – Ομπάμα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το τηλεφώνημα Πούτιν-Ομπάμα: «Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν διεξοδικά για την κατάσταση στην Ουκρανία. Απαντώντας στην ανησυχία του κ. Ομπάμα για την πιθανότητα ενεργοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε τις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες των υπερεθνικιστών που στην ουσία υποστηρίζονται από την σημερινή μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για πραγματική απειλή για τις ζωές και την ακεραιότητα των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών τους που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην Ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών». Ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε επίσης με το γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε για την κρίση στην Ουκρανία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ, ο οποίος από την πλευρά του είχε τηλεφωνικές επαφές με την καγκελάριο της ερμανίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρόμπαϊ.

Μπαν Κι Μουν: Ο διάλογος το μοναδικό εργαλείο για την επίλυση της κρίσης

Την ίδια ώρα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε πως η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο, τονίζοντας πως θα εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας σε ανακοίνωσή του, έπειτα από την επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο διευκρίνισε πως του τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα, «κυρίως για αυτά που μπορεί να απειλήσουν την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Επισήμανε, λοιπόν, πως είναι κρίσιμο να επανέλθει η ηρεμία και να ακολουθήσει η αποκλιμάκωση της κρίσης, ώστε να «επικρατήσει η ψυχραιμία και ο διάλογος, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει μοναδικό εργαλείο για τον τερματισμό της κρίσης».

Παράλληλα, σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, ο Πούτιν τόνισε πως απειλούνται οι ζωές των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.

Για πολιορκία κάνει λόγο η Ουκρανία

Από τη μεριά της Ουκρανίας, καταγγέλλεται πως η Ρωσία ανέπτυξε παράνομα τις στρατιωτικές δυνάμεις. Τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία τέθηκαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε συναγερμό και κινήθηκαν με στόχο να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, καθώς, όπως ανέφεραν πηγές ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, Ρώσοι στρατιωτικοί επιχειρούσαν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας, σε εξέλιξη βρισκόταν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου πολιορκία στην έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης από περίπου 300 άνδρες, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σημεία-κλειδιά και συγκεκριμένα δύο στρατιωτικά αεροδρόμια, στις πόλεις Μπελμπέκ και Κιρόφσκογε, αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, όπου έχουν σταματήσει οι πτήσεις. Ο εναέριος χώρος πάνω από τη χερσόνησο έχει κλείσει, καθώς μόνο στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να πετούν.

The post Στο επίκεντρο των εξελίξεων η Κριμαία – «Σκάκι» από το Κρεμλίνο, «σιγή ιχθύος» από ΗΠΑ και ΕΕ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα