Συνταξιούχοι δικαστικοί θα δικάζουν τους επίορκους υπαλλήλους

Ενεργό ρόλο στα Πειθαρχικά συμβούλια θα λάβουν οι συνταξιούχοι δικαστικοί βάσης της νέας διάταξης, η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στο νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφιστεί στη Βουλή της προσεχείς ημέρες και θα αφορά στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, μετά την τελευταία διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Σύμφωνα με το protothema, ένα από τα βασικά «αγκάθια» που προέκυψαν

στις διαπραγματεύσεις ήταν η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης από τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Συγκεκριμένα το θέμα των επίορκων υπαλλήλων που παραμένουν στις θέσεις τους ή εξακολουθούν να πληρώνονται παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, βρέθηκε στο επίκεντρο της σχεδόν δίμηνης διαπραγμάτευσης των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπεται η συμμετοχή δικαστικών που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Η προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να συμμετέχουν δικαστές στα Πειθαρχικά Συμβούλια δεν προχώρησε, αφού η αντίδραση των δικαστών ήταν έντονη και, παράλληλα, υπήρχε σχετική νομολογία όπου έβαζε φρένο στην υποχρεωτική συμμετοχή των δικαστών στα συγκεκριμένα Συμβούλια.

Έτσι, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να συμμετέχουν στα πειθαρχικά όργανα λειτουργοί της δικαιοσύνης, αποφασίστηκε να δίνεται το δικαίωμα σε συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς να είναι επικεφαλείς στα Πειθαρχικά.

Επίσης μια άλλη παράμετρος που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι το χρονικό διάστημα μέχρι να τελεσιδικήσει μια υπόθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με άλλη διάταξη θα προβλέπονται συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια. Επιπλέον αναμένεται στις περιπτώσεις υποθέσεων με κατηγορίες που επισύρουν την οριστική παύση του υπαλλήλου, ο ελεγχόμενος δημόσιος υπάλληλος, μετά το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό, να μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας απ’ ευθείας, χωρίς να περάσει ενδιάμεσα από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό. Αυτή η πρόβλεψη επίσης αναμένεται να εξυπηρετήσει τη ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

Πάντως χθες το βράδυ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης και ο υφυπουργός κ. Μανούσος Βολουδάκης επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχαν συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι διατάξεις του υπουργείου στο πολυνομοσχέδιο.

Εκεί συζητήθηκαν θέματα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων. Ενδεχομένως πριν το Πάσχα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι πρώτοι 20 φορείς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν. Αυτό σχεδιάζεται να γίνει είτε το Σάββατο, είτε τη Δευτέρα, εφ’ όσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες. Το συγκεκριμένο θέμα το έχει αναλάβει ο κ. Σταμάτης σε συνεννόηση με τον κ. Βολουδάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα