Τα φοβερά ιατρικά λάθη

Γράφει ο Άρης Σπίνος

Τριάντα (30) άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη χώρα μας εξαιτίας ιατρικών λαθών και περίπου 380 υφίστανται σοβαρές βλάβες στην υγεία τους για τον ίδιο λόγο. Αυτός είναι ο μέσος όρος της στατιστικής τα τελευταία 15 χρόνια. Οι υποθέσεις της ιατρικής ευθύνης αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς. Έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια οι υποθέσεις που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες και είναι 327. Κι όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υπαίτιοι ιατροί συνεχίζουν να ασκούν κανονικά το επάγγελμά

τους, παρά τις αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις λόγω προτέρου εντίμου βίου!
Ο αριθμός των καταγγελιών για ιατρικά σφάλματα εις βάρος ιατρών ιδιωτών ή των δημόσιων νοσοκομείων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν τη δικαστική οδό καταθέτοντας δικόγραφα στα Πολιτικά ή τα Διοικητικά Δικαστήρια (αναλόγως εάν «στρέφονται» κατά ιδιωτών ή κατά ιατρών του Δημοσίου, καθώς οι πρώτοι παραπέμπονται στα Πολιτικά, οι δεύτεροι στα Διοικητικά).
Τα στατιστικά στοιχεία που τηρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Διοικητικών Δικαστηρίων είναι αποκαλυπτικά (για τα Πολιτικά δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά εκτιμάται ότι σε αυτά φθάνουν περισσότερες υποθέσεις). Από το 2000 μέχρι σήμερα, πάντως, οι υποθέσεις ιατρικής ευθύνης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έχουν τριπλασιαστεί!
Ο αριθμός των περιπτώσεων που αφορούν σε ιατρικά λάθη είναι πολύ μεγαλύτερος, απλώς δεν φθάνουν όλες στις δικαστικές αίθουσες. Σύμφωνα με τη μοναδική στατιστική μελέτη που έχει γίνει στην Ελλάδα σχετικά με το θέμα αυτό, 20 με 30 ασθενείς πεθαίνουν καθημερινά και περίπου 450 παθαίνουν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας ιατρικών λαθών. Όσον αφορά μάλιστα στους ιατρούς που παραπέμπονται για ιατρικά σφάλματα, συχνότερα βρίσκονται ως κατηγορούμενοι μαιευτήρες, αναισθησιολόγοι, ορθοπεδικοί, χειρουργοί.
Η εκκίνηση της διαδικασίας, πάντως, δεν γίνεται εύκολα. Σε αντίθεση με την κατάσταση που έχει παγιωθεί σε χώρες της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επιδικάζονται συχνά μεγάλες αποζημιώσεις σε ασθενείς ή συγγενείς ασθενών που έπεσαν θύματα ιατρικού λάθους, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια άρχισε να καταγράφεται αύξηση των προσφυγών στη Δικαιοσύνη και να παγιώνεται ως πρακτική η δικαστική επίλυση όσον αφορά στα ιατρικά σφάλματα.
Κι αυτό διότι οι Έλληνες δεν είναι πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουν τη δικαίωσή τους, υλική και ηθική, εκτιμούν νομικοί που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις. «Οι Έλληνες στέκονται με δυσπιστία και καχυποψία όχι απέναντι στη Δικαιοσύνη, αλλά εν γένει στο σύστημα. Επιπλέον, αισθάνονται πόνο, αν έχουν βιώσει την απώλεια οικείου τους ή κουβαλούν μεγάλο φορτίο, σωματικό και ψυχικό, σε περίπτωση που η ιατρική πράξη είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή βλάβη στην υγεία τους. Δεν έχουν όλοι την ηρεμία και την ψυχραιμία για να επιχειρήσουν δικαστική αντιπαράθεση», λέει ο ποινικολόγος Σωτήρης Μεταξάς, που έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις ιατρικών λαθών.
Όποιοι διαβαίνουν τελικώς το κατώφλι του δι
Keywords
Τυχαία Θέματα