Το πρώτο υποβρύχιο της χώρας

Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία βγαλμένη από τις σύγχρονες δικογραφίες που αναζητούν το «υποβρύχιο» χρήμα, αλλά έγινε γνωστή χάρη στην προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού να καταγράψει την ιστορία του. Ερχεται από το μακρινό 1880 και σχετίζεται με το πρώτο ελληνικό υποβρύχιο, που, όπως και σήμερα, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα τρία «αδέλφια» του Υ/Β Παπανικολής, παρέμεινε επί χρόνια ένα «υποβρύχιο ξηράς». Οι συμπτώσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ…

Το 1880, όπως συνέβη και πολλά χρόνια αργότερα, η Ελλάδα

αναζητούσε τρόπο να διατηρήσει την ανεξαρτησία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Αυτό σήμαινε πως έπρεπε να διασφαλιστεί η απαιτούμενη στρατιωτική ισχύς, ιδιαίτερα η ναυτική. Το Πολεμικό Ναυτικό από τότε αναζητούσε τρόπο να βρεθεί στην πρωτοπορία των εξελίξεων, κάτι, όμως, που πάντα συνεπάγεται ρίσκο.

«Ιερός» σχεδιασμός

Η λύση βρέθηκε στη μακρινή Σουηδία. Το υποβρύχιο ήταν ένα «NORDENFELT-I», το οποίο βασιζόταν στο σχέδιο του George Garrett, Αγγλου κληρικού και κατασκευάστηκε από την εταιρεία του Σουηδού κατασκευαστή όπλων Thorsten Nordenfelt. Σε σχέση με τις δυνατότητες της εποχής, το υποβρύχιο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1886. Επειδή, όμως, ήταν αποσυναρμολογημένο, χρειάστηκαν περίπου δύο μήνες για τη συναρμολόγησή του.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ν., φτάσαμε στον Μάρτιο του 1886 για να γίνουν τα περίφημα «sea trials». Οι μαρτυρίες της εποχής καταγράφουν πως το Υ/Β παρουσίαζε στοιχεία αξιόπλοου σκάφους εν επιφάνεια. Τα προβλήματα ξεκινούν με την κατάδυση, όταν έρχεται στην επιφάνεια μια σειρά δυσλειτουργιών που προβληματίζουν. Συγκεκριμένα, καταγράφονται προβλήματα ευστάθειας, στεγανότητας και προβλήματα στην εκτόξευση της τορπίλης. Το «NORDENFELT-I» κρίνεται μη αποδεκτό από το Ναυτικό, παραμένει ανενεργό και, τελικά, καταστρέφεται το 1901.

Με μήκος 19,5 μέτρων

Χάρη στις πληροφορίες που παρέχει το ΓΕΝ μαθαίνουμε πως το «NORDENFELT-I» είχε σχεδιαστεί ως ένα σκάφος ελλειπτικού σχήματος, μήκους 19,5 μ. (για την ιστορία αναφέρουμε πως το Υ/Β «Παπανικολής» έχει μήκος 65,3 μ.) και μέγιστου πλάτους 2,75 μ. (6,3 μ. είναι το Υ/Β «Παπανικολής»). Είχε δυνατότητα κατάδυσης έως τα 15μ., ατμομηχανή 100 ίππων, ταχύτητα 9 kn εν επιφάνεια και 2 kn εν καταδύσει, με αυτονομία στην κατάδυση 160 nm. Ο μοναδικός του τορπιλοσωλήνας είχε τη δυνατότητα βολής μιας τορπίλης 14″ σε απόσταση 30 μ. από τον στόχο και ευρισκόμενο εν επιφάνεια.

The post Το πρώτο υποβρύχιο της χώρας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα