Βαθιά ανάσα…δισεκατομμυρίου

Της Ελλης Τριανταφύλλου

Με δύσκολα μέτωπα του 2013 κλεισμένα και με τη δόση του 1 δισ. ευρώ στο ταμείο εισέρχεται από την 1η Ιανουαρίου στον αστερισμό της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ η κυβέρνηση Σαμαρά, με στόχο του επόμενου εξαμήνου τη βελτίωση του εκλογικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα δώσει η ΝΔ τη διπλή εκλογική μάχη του επόμενου Μαΐου.

Οι επιτελείς του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει και ότι η κυβερνητική συνοχή

παραμένει εύθραυστη, ωστόσο εκτιμούν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας πήρε την «ανάσα» που χρειαζόταν για να πορευτεί το επόμενο κρίσιμο διάστημα. «Η παράταση λειτουργίας των ΕΑΣ για έναν χρόνο και η πρωτοβουλία για τους πλειστηριασμούς –χωρίς, μάλιστα, την έγκριση της τρόικας- αναβάθμισαν την αξιοπιστία μας στο εσωτερικό της χώρας και εκτόνωσαν την όποια εσωτερική ένταση» σημειώνουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Δεν παραγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η μετ’ εμποδίων διαδρομή δεν έχει ολοκληρωθεί, ότι τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει ένας νέος επώδυνος κύκλος διαπραγματεύσεων για τα «βαριά» προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης των 4,9 δισ. ευρώ και ότι το πολιτικό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο πορεύεται η κυβέρνηση ελλοχεύει κινδύνους σε κάθε γωνία. Επιπρόσθετα, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και οι στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν καλά ότι την προεκλογική συμπεριφορά των πολιτών, ιδιαίτερα σε μία χαλαρή διαδικασία, όπως αυτή των ευρωεκλογών, διαμορφώνουν κυρίως οι προσωπικές οικονομικές συνθήκες. «Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα», λέει ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία, κρίνοντας αναγκαία την εμπέδωση του αισθήματος της αποτελεσματικότητας για την κυβέρνηση.

Η πρώτη κομβική ημερομηνία της επόμενης κρίσιμης χρονιάς είναι η 27η Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup. Μέχρι τότε, θα πρέπει οι δύο πλευρές, Αθήνα και τρόικα, να έχουν καλύψει την απόσταση που τους χωρίζει στις εκτιμήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψή του, αλλά και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Δεκεμβρίου του 2013 (όριο απολύσεων, εμπορικές μισθώσεις κ.ά).

Στην αιχμή της στρατηγικής του επόμενου εξαμήνου βρίσκεται η αναμενόμενη επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Αυτό θα είναι το πρώτο καθαρό σήμα ότι η χώρα αλλάζει και σταδιακά απεγκλωβίζεται από το μνημόνιο» σημειώνει ο κ. Σαμαράς. «Το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013 σηματοδοτεί πέραν πάσης αμφιβολίας την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 0,4% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2013» εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι που εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται αλλαγή ρότας για τη χώρα και τη σχέση της με τους δανειστές. Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και εκτιμούν ότι τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που πάντως δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς, πέραν των άλλων, θα είναι και πολιτικά «ακέφαλη» η Ευρώπη.

Δημοσιονομικό κενό του 2014

Παρότι το ζήτημα της φορολογίας των ακινήτων αλλά και των πλειστηριασμών κλείνει σήμερα μετά από ένα πολύ δύσκολο διάστημα για την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι υπάρχει κενό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ από τις διατάξεις του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντιτείνει ότι για να καλυφθεί το κενό αυτό έχουν περικοπεί κατά 200 εκατ. ευρώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και ο δείκτης εισπραξιμότητας του μέτρου θα είναι υψηλότερος του αναμενόμενου, καλύπτοντας και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ.

Στα δύσκολα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου περιλαμβάνονται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, με την τρόικα να πιέζει και το υπουργείο Οικονομικών να προσπαθεί να εντοπίσει τον καταλληλότερο τρόπο ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών φορέων, καθώς και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του αναλύουν όλα τα σενάρια και τις πληροφορίες που καταφτάνουν στην Αθήνα σχετικά με τις προθέσεις των δανειστών για το ελληνικό χρέος. Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει πάση θυσία να αποφύγει ένα νέο πακέτο βοήθειας και ένα νέο μνημόνιο. Για τον λόγο αυτόν, έχει ήδη προτείνει εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού: αξιοποίηση των υπολοίπων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανακύκλωση των ομολόγων Αλογοσκούφη, που είχαν δοθεί ως κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες και λήγουν τον Μάιο του 2014, και έξοδο στις αγορές.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη για τη στάση που θα κρατήσουν οι πιστωτές, αν και ορισμένες πληροφορίες εμφανίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνητική στις παραπάνω προτάσεις. Αντιθέτως, κάποιες πληροφορίες μιλούν για ένα άλλο σενάριο, το οποίο προβλέπει ελάφρυνση του χρέους σε δόσεις, και συγκεκριμένα με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της διάρκειάς του ανάλογα με την πορεία επίτευξης των διαρθρωτικών, αλλά και των δημοσιονομικών στόχων. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η μάχη προβλέπεται μακρά και σκληρή…

The post Βαθιά ανάσα…δισεκατομμυρίου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα